Ekonomi

Kriptopara Vurgunu 7.7 Milyar Dolar’ı Aştı

‘Halı çekme’ adı verilen kripto para dolandırıcılığı, yatırımcılara 2021’de 7,7 milyar dolara mal oldu.

Siber suçlular potansiyel kurbanları kandırmak ve dijital paralarını çalmak için kripto para birimleri etrafında devam eden çılgınlıktan yararlanıyor. Yakın tarihli bir raporda, araştırma şirketi Chainalysis, dolandırıcıların 2021’de kurbanlardan 7.7 milyar doların üzerinde (yaklaşık 58.698 crore rupi) kripto para aldığını ortaya koydu.

HALI ÇEKME NEDİR

Peki Halı Çekme Nedir?

Kriptopara dolandırıcılığına baktığımızda kurbanların en az yüzde 36’sı ‘Halı Çekme’ davalarında 3 milyar doların üzerinde para kaybetti. Halı Çekme, kripto geliştiricilerinin bir projeyi terk ettiği ve yatırımcıların fonlarıyla kaçtığı kripto para birimi endüstrisinde kötü niyetli bir manevradır. Şirket bir blog yazısında, toplamda kripto dolandırıcılıklarının 2020’ye göre yüzde 81 arttığını söyledi.

2020’DE KAÇ MİLYAR DOLARDOLANDIRILDI?

2020’de halı çekmenin toplam yasadışı gelirde 5 milyar doların altında olanın sadece yüzde 1’ini oluşturduğu belirtilmelidir.

Bununla birlikte, dolandırıcılık adreslerine yapılan mevduat sayısı 10,7 milyondan 4,1 milyona düştü, bu da daha az bireysel dolandırıcılık kurbanı olduğu anlamına geliyor. Ama bu da her kurbandan alınan ortalama miktarın arttığına işaret ediyor.

Araştırma yapan şirket dolandırıcıların kara para aklama stratejilerinin çok fazla değişmediğini kaydetti. Önceki yıllarda olduğu gibi, dolandırıcılık adreslerinden gönderilen çoğu kripto para birimi ana akım borsalarda sona erdi.

Kripto para borsası Thodex, kurucularının Nisan 2021’de 2 milyar doların üzerinde müşteri fonu ile kaybolmasının olayı bu sektördeki en büyük kayıp rakamını oluşturuyor. Bunu, 58 milyon dolarla Dogecoin’den ilham alan AnubisDAO ve Binance Smart Chain tabanlı borsa Uranyum izledi.

SQUID GAME

Daha önce, Kasım ayında, yatırımcıların Netflix’in popüler hayatta kalma dizisi “Squid Game”den ilham alan yeni bir kripto para birimine yığılmasının ardından milyonlarca dolar, birkaç saat içinde değerinin neredeyse sıfıra düşmesini izlemek için birkaç dakika yetti. Sonra Squid bir roller coaster yolculuğuna çıktı. Bir kripto veri izleme sitesi olan CoinMarketCap’e göre, Pazartesi günü 10 dakikalık bir sürede tokenin değeri 628,33 dolardan 2,856,65 dolara yükseldi. Ardından, beş dakika sonra 0,0007 dolardan işlem gördü.

Bu arada, ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Kasım ayında, şüpheli olmayan kişileri dolandırmak için Bitcoin ATM’lerini ve QR kodlarını kullanan siber suçlulara karşı bir uyarı yayınlamıştı. FBI, yakın zamanda yayınlanan bir Kamu Hizmeti Duyurusunda (PSA), kurbanları ödeme işlemlerini tamamlamak için fiziksel kripto para ATM’lerini ve dijital QR kodlarını kullanmaya yönlendiren dolandırıcılarda bir artışa tanık olduğunu söyledi.

Recent Posts

  • Makale

ALIN TERİ

Kim bakar emeğe, alın terine Gün gelir kenara atarlar seni Koyarlar vasıfsız şahsı yerine Kıytırık…

11 saat ago
  • Gündem

Gazze Şeridi’nde Yitirilen Hayatlar: Acıyı Anlatmak

Gazze Şeridi'nde Yitirilen Hayatlar: Acıyı Anlatmak Gazze Şeridi, yıllardır çatışmaların, acıların ve umutların yeri olmuştur.…

11 saat ago
  • Makale

EROL GÜNGÖR’ÜN KAYBI TÜRKİYE’NİN KAYBIDIR!

24 Nisan 1983 yılında vakitsiz ölümüne en fazla üzüldüğüm isimlerden birisi Erol Güngör (1938) Hoca…

12 saat ago
  • Gündem

RAKICILAR MI ZAVALLI ZAVALLILAR MI RAKICI?

Alkollü içkilerin ve bunların başında rakının insan sağlığı için tehlike oluşturduğu bilinmektedir. Alkollü içkiler, yaralama…

1 gün ago
  • Gündem

Gazze Şeridi’nde Toplu Nikah Töreni Düzenlendi

Gazze Şeridi'nde Toplu Nikah Töreni Toplu Nikah Töreni Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırıları Altında Gerçekleşti Gazze…

1 gün ago