islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3583
EURO
34,9921
ALTIN
2.326,20
BIST
9.112,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Kur’ân’ın Temel Konuları

Kur’ân ile ilgili yapılan bütün çalışmaları önemserim. Kim Kur’ân bilincinin kazanılması için bir çalışma ortaya koyuyorsa, bu çok kıymetli bir çabadır.

Kur’ân’ın Temel Konuları
10 Nisan 2021 12:41
A+
A-

Ziya Gündüz

Giriş

Kur’ân ile ilgili yapılan bütün çalışmaları önemserim. Kim Kur’ân bilincinin kazanılması için bir çalışma ortaya koyuyorsa, bu çok kıymetli bir çabadır. Zira Allah tarafından hesaba çekileceğimiz tek kitap Kur’ân’dır. Bunun içindir ki Kur’ân’ın mesajını çok iyi anlamak ve kavramak gerekiyor. Kur’ân ile ilgili yapılan çalışmaları büyük bir dikkatle takip etmek gerekiyor. İşte Kur’ân bilincine katkı sağlamak adına Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Rıfat Oral hocamızın kaleme aldığı DİB Yayınları tarafından basılan “Kur’ân’ın Temel Konuları” isimli kitap muhtevası küçük, gayesi ise çok büyük olan önemli bir çalışma olarak Kur’ân kitaplığımızdaki yerini aldı. Kur’ân, bütün insanlık için bir nurdur. Kur’ân, bütün insanlık için bir kurtuluş reçetesidir. Kur’ân’ı tanımak, insanın kendisini tanımasıdır.

Kur’ân Daima Gündemimizde Olmalı

Rıfat Oral hocamız kitabın girişinde şu inceliğe işaret etmektedir:

“Asr-ı saadette Sahabe-i kiram, Peygamberimizin emir ve tavsiyelerini yerine getirirler, her gün düzenli olarak Kur’ân okurlar ve müzakere ederlerdi. Onların gündemleri Kur’ân idi. Kur’ân insanlara doğru yolu göstermek için gelmiştir. Bu nedenle Kur’ân’la dolu bir hayat yaşamak gerekir.

Kur’ân sürekli okunması, mukabele ve müzakere edilmesi, üzerinde düşünülmesi gereken bir kitaptır. Zira Kur’ân’daki her cüz sanki müstakil bir kitaptır ve farklı konular insanlardaki iman, ibadet ve ahlak bilincini yenilemekte, güçlendirip tutmaktadır.”

Kur’ân Bütün İnsanlık İçin Bir Rehberdir

Kur’ân’ı yaşamak için önce onu iyi tanımak gerekiyor. Kur’ân bizim için bir rehberdir. Kur’ân bizim için yol göstericidir. Kur’ân insanın bütün hayatına müdahale eder. Allah bizden nasıl bir hayat yaşamamız gerektiğini, Kur’ân’da belirtmiştir. Kur’ân’ın temel konularına vakıf olmak, hayatı anlamlı kılmaktır.  Hayatı anlamlı kılmak demek ise, Kur’ân’ın boyası ile boyanmak demektir.  Hayata Allah’tan daha kim güzel renk verebilir ki?

Allah (c.c.) şöyle buyurmaktadır:

“De ki: (Hayatımız) Allah’ın rengi (ile renklenir)! Kim (hayata) Allah’tan daha güzel renk verebilir…”

“Kur’ân’ın Temel Konuları” isimli kitabın içeriğinden küçük bir örnek vermek kitabın amacı daha iyi anlaşılacaktır:

“On Dördüncü Cüz

(s. 261 – 280)

Hayatınızın değerlenmesini istiyorsanız Allah’ın emrettiği gibi yaşayın. Mazlumlara karşı mütevazı, zalimlere karşı cesur olun. Peygamberler gibi dik durun ve eğilmeyin. (On dördüncü cüzde; Hicr ve Nahl surelerinin tamamı bulunmaktadır.

Bu kısımdaki 3 konu (mesaj):

1. Hayatı Allah İçin Yaşamak

O’nun İstediği Gibi Bir Mümin Olmak

Hicr suresinde genel olarak Allah için yaşamak ve mücadele etmek konusu işlenmektedir. (Hicr: Mekke’nin kuzeyinde Semut kavminin yaşadığı bir yerdir). Bu sure Kur’ân’ın rehberliği ile başlamaktadır; sonra tarihte tevhid ve şirk mücadelesi özetlenmekte, peygamberle mücadele edenlerin akıbetleri açıklanmaktadır: Hz. Adem ve şeytan mücadelesi (Hicr, 15/52-84), Hz. İbrahim ve azap meleklerinin diyaloğu (Hicr, 15/52-60), Lut kavminin helakı (Hicr, 15/61-77), Şuayb peygamberin kavmi Eyke’nin helakı (Hicr, 15/78-79) ve Semut kavminin yurdu Hicr ve helakı (Hicr, 15/80-84) anlatılmaktadır.” (Kur’ân’ın Temel Konuları, shf: 41, DİB Yayınları)

Müslümanın hayatı Allah ile anlam kazanır. Hayatı anlamlı kılmak için kitabı kerimi iyi tanımak lazım. Bu kitaptan herkes istifade edebilir. Kitap akıcı ve açıklayıcı bir dil ile yazılmıştır.  Kitabın son bölümünde iste Kur’ân’ın anlaşılması adına 25 madde sıralanmaktadır. Şunu unutmayalım ki, Kur’ân’ı doğru anlamak hepimizin görevidir.

“Kur’ân’ın Temel Konuları” isimli kitabın neden bu kadar önemli olduğunu vurgulamak adına Prof. Dr. Remzi Kaya’nın kaleme aldığı “Kur’ân’a Göre Doğru ve Yanlış Yol” isimli makalesinde altını çizdiğim bir bölümü buraya almak uygun olacaktır:

“Kur’ân, insanların maddi ve manevi sıkıntılarını çözerek onlara doğru yolu gösterir. O, her asrın ihtiyaçlarına cevap verecek bilgilerle gönderilmiştir. Bu bilgiler arasında, doğru ve yanlış yol kapsamına giren hasletler, insanlık için hayati önem taşır. Yaratıcı, “sırât-ı mûstakîm” ve “istikamet” terimleriyle doğru yolu haber vererek kullarını fıtrat çizgisinde tutmayı, şeytan ve insanlardan gelebilecek tehlikelerden korumayı hedefler. Yüce Allah, insanı hür irade ile donatmış, yaratılanları da onun hizmetine sunmuş; insanı aklı, iradesi, iyi ve kötü fonksiyonları açısından diğer yaratıklardan farklı kılmıştır. İnsan üstün yaratılması ve iradesi sebebiyle fiillerinden sorumlu tutulur. Ona verilen bu meziyetler, Yaratıcıya kul olması, tabiatı faydalı hale getirmesi ve huzurlu bir hayat sürmesi içindir.”

Sonuç

“Kur’ân’ın Temel Konuları” isimli çalışma Kur’ân okumalarında faydalı olması ve bir takva bilinci kazandırması için her cüzden 3 temel konu seçilerek oluşturulmuştur. Kitap 84 sayfadan oluşmaktadır. Kitabın yazarı Rıfat Oral hocamıza böyle önemli bir çalışmayı bize kazandırdığı için kendisine bir kez daha teşekkür ediyorum.  

Kitap hakkında detaylı bilgi için: (0312) 295 72 93

Vesselam…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.