islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
16°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

KURBAN KESİMİYLE DE BAYRAM KUTLANABİLİR

KURBAN KESİMİYLE DE BAYRAM KUTLANABİLİR
27 Haziran 2023 13:00
A+
A-

Ertuğrul Özkök  bayram mutluluğuna gölge salar gibi oldu. Oda tv deki yazısında şöyle diyor:

Hayvan kesilen günler bayram olarak kutlanabilir mi?

Biliyorum ülkenin çoğunluğu bu konuda benden farklı duyguya sahip, ama ölünceye kadar bu soruyu sormaya devam edeceğim.”

Bu defa saygılı. Sorma hakkını da kutsal görürüz. Biz de çağrıştırdıklarımız yazalım:

Bayram insanlar için sevinç günleridir.  İnandığımız değer ölçüleri içinde eğence günleridir. Tatlı sözlerin, güleç yüzlerin sergileneceği günlerdir. Ziyaretleşme, barışma  ve barışı yayma günleridir.  Sosyal  adalet ve dayanışmanın zirveleştirilmesi gereken günlerdir.

Sosyal adalet ve dayanışma olmaksızın  toplum müşterek mutluluğu yaşayamaz.

Bu sebeple olacak Ramazan bayramında hepimizin görevi olan fitre var. Kurbanda da  etlerle yardımlaşma vardır.

Hayata Allah’tan ve onun yasalarından bağımsız olarak bakarsanız, bir diğer anlatımla  İslam’ın inanç esasları açısından bakamazsanız kurban gibi bazı kutsalları izah edemezseniz.

HAYVANLAR İNSAR İÇİN YARATILMIŞTIR

İnsanları ve yeryüzündeki bütün varlıkları insanlar için yaratan Allah’tır. Her yaratık planlıdır.

Biz insanlar için yaratılan varlıkların başında hayvanlar ve bin bir çeşit kuşlar ve böcekler vardır. Milyonca tür olan bu varlıkların çok az bir kısmından yararlanıyoruz.

Bu hayvanların sütlerinden, kıllarından, derilerinden yararlanıyoruz.  Estetik duygularımız  harekete getirmelerinden  ve bilimsel çalışmalarımıza katkı vermelerinden yaralanıyoruz. Zehirlerinden bile faydalanabiliyoruz.

Faydalanma yollarından biri de onların etleridir.

ET YEMEYEN TOPLUM YOKTUR

Hayvanların etlerinden yaralanmayan toplum yoktur. Çünkü insan vücudu buna ihtiyaçlıdır.

Yüce Yaratıcımız canların halıkıdır. Onun verdiği izinle bizler küçük ve büyük baş dediğimiz hayvanların etlerinden ancak kesim yoluyla yaralanabiliyoruz. Sağlıklı olan yararlanma yolu da budur. Ancak kesim de ölçülere bağlıdır. Kesimim hayvan neslini tehdit etmemesi lazımdır. Bunun için küçük baş hayvanların bir yılı, büyük baş hayvanların iki veya beş yılını doldurması lazımdır.

Ancak hamile olanlar ve süt verir konumda olanlar da kesilmez.

Vejetaryen mantıkla et yenmeyebilir. Kesime karşı da olunabilir. Ama bunun insanların yararına olmadığı bilinmelidir. Bu sebeple hayvanların kesimine karşı tavırlı olunmamalıdır.

İnsanlığın yararına olup hayvanların neslini tehdit etmeyen eylemler muhtaç olduğumuz atılımlardır.

İslam küçük veya büyük baş denilen hayvanların dışındaki yırtıcı ve pençeli hayvanların öldürülmesini yasaklar. Onların derilerinden yararlanılması da yasak kapsamına alınmıştır.

Hulasa inancımızı oluşturan İslam Kurban kesilerek etlerinin, sakatatının ve derilerinin dağıtımını öngörür.

İnsanlık küçük ve büyük baş denilen hayvanların etlerine muhtaçtır.

İnsanlığın bu ihtiyacını sosyal yardımlaşmaya katkı verecek şekilde kesim yoluyla gidermek  toplum hayatını bayramlaştırmanın da bir yoludur.

Evet, Ertuğrul Özkök gibiler şeklen kabul edemese de gerçek budur. Üstelik kesimi ibadet olmakla birlikte kurban kesimi her yükümlü kişinin yapması gereken farz bir görev de değildir.

 

ETİKETLER: kurban bayramı, Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.