islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
44,2207
EURO
50,5377
ALTIN
7.136,03
BIST
13.092,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
12°C
Salı Az Bulutlu
12°C
Çarşamba Çok Bulutlu
10°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
10°C

Libya Genelkurmay Başkanının Uçak Kazası Şaibeli mi?

Libya Genelkurmay Başkanının Uçak Kazası Şaibeli mi?
A+
A-

Bahçeli’nin Açıklaması Şüpheleri Artırdı: Libya Genelkurmay Başkanı’nı Taşıyan Uçak Kazası Şaibeli mi?

Ankara / Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, dün akşam Ankara’da meydana gelen ve Libya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Muhammed Ali Ahmed Al-Haddad ile üst düzey askeri heyetin hayatını kaybettiği uçak kazasıyla ilgili dikkat çekici bir açıklama yaptı. Bahçeli, kazanın tam da Türkiye-Libya ilişkilerinin en üst seviyeye çıktığı bir dönemde yaşanmasını “düşündürücü” olarak nitelendirdi ve bu ifade, kazanın basit bir teknik arıza olmayabileceği şüphelerini ön plana çıkardı.

Bahçeli’nin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Türkiye-Libya arasındaki samimi ve yakın diyalogların arttığı, karşılıklı hak ve çıkarların eşgüdüm halinde müdafaa edildiği bir dönemde vaki uçak kazası hem düşündürücü hem de ziyadesiyle üzücüdür.”

Bu sözler, kazanın zamanlamasının tesadüf olamayabileceğini ima eder nitelikte. Zira kaza, tam da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Libya’daki görev süresini 2 yıl daha uzatan tezkeresini kabul etmesinden sadece bir gün sonra meydana geldi. Libya Genelkurmay Başkanı Al-Haddad, resmi ziyaret kapsamında Ankara’da Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu ile görüşmeler yapmış, Doğu Akdeniz’deki enerji hakları ve askeri işbirliği konularında yakın koordinasyon sağlanmıştı.

Kazanın Detayları ve Şüphe Uyandıran Unsurlar

  • Kaza Nasıl Oldu? Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan Trablus’a gitmek üzere kalkan Falcon 50 tipi özel jet, kalkıştan kısa süre sonra elektrik arızası bildirerek acil iniş talebinde bulundu. Ancak kısa süre sonra radar temasının kesildiği ve uçağın Haymana ilçesi yakınlarında dağlık bir araziye düştüğü açıklandı.
  • Kimler Hayatını Kaybetti? Kazada Libya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Al-Haddad’ın yanı sıra Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Al-Fitouri Ghreibel, Askeri Üretim Direktörü Tuğgeneral Mahmoud Al-Qatioui ve diğer üst düzey yetkililer ile 3 mürettebat olmak üzere toplam 8 kişi öldü.
  • Zamanlama Şüpheleri: Türkiye’nin Libya’daki askeri varlığını güçlendirdiği, karşılıklı çıkarların (özellikle Doğu Akdeniz doğal gazı ve deniz yetki alanları) ortak savunulduğu bir dönemde böyle bir facianın yaşanması, sabotaj ihtimalini akıllara getiriyor. Bazı yorumcular, dış güçlerin (örneğin Türkiye-Libya ittifakından rahatsız olan ülkelerin) müdahalesini gündeme getirdi.

Libya tarafı kazayı “trajik bir kaza” olarak nitelendirirken ve teknik arıza üzerinde dururken, Bahçeli’nin “düşündürücü” vurgusu Türkiye’de geniş yankı buldu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatırken, Libya’dan gelen heyetin de incelemelere katılacağı belirtildi. Kara kutunun bulunmasıyla birlikte gerçek nedenin ortaya çıkması bekleniyor.

Bu kaza, Türkiye-Libya arasındaki stratejik ortaklığın ne kadar hassas dengeler üzerine kurulu olduğunu bir kez daha gösterdi. Bahçeli’nin sözleri ise, resmi açıklamaların ötesinde bir “şaibe” tartışmasını alevlendirmiş durumda. Gelişmeler yakından takip ediliyor…

İslami Haber ”MİRAT” – YouTube

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.