Libyalılar yürütme üyelerini seçmeye başladı

Mirat Haber Ajansı

Libya Siyasi Diyalog Forumu’nun (LPDF) ilk oturumu, Kuzey Afrika ülkesindeki Başkanlık Konseyi üyeliği adaylarının listesini değerlendirmek için Cenevre’de başladı. Ayrıntılar, BM Temsilcisi Vekili Stephanie Williams’ın da bulunduğu ilk tur görüşmelerin başında LPDF üyesi Mohamed Al-Rayeed tarafından sağlandı. BM, Libya kabinesi başkanlığı için 21 adayı ve Başkanlık Konseyi üyeliğine 24 adayı onayladı. Al-Rayeed, adayların oylamasının, adayların programlarının sunulmasının ardından yapıldığını açıkladı. Adayın, bölge temsilcilerinin oylarının yüzde 70’ini alması şartıyla, üç bölgenin her birine bir aday vardı. Trablus bölgesi, biri kısa süre önce hayatını kaybeden LPDF Forumu’nda 37 üye ile temsil ediliyor. 24 üye Cyrenaica bölgesini temsil ediyor ve 14 üye Fizan bölgesini temsil ediyor. Williams, görünüşe göre Pazar günü, Libya vatandaşlarının Başkanlık Konseyi adaylarına sormak istedikleri olabildiğince çok soruyu toplamak için bir dizi Libya vatandaşı ve aktivistiyle çevrimiçi bir toplantı yaptı.

Seçim konusunda da ilerleme

Basın toplantısında katılımcılar, Libya Siyasi Diyalog Forumu’nun (LPDF) üç üyeli bir Başkanlık Konseyi seçme çabalarının bir sonraki aşamaya geçeceğini duyurdu. Salı günü Cenevre’de yapılan toplantıda adayların hiçbiri gerekli yüzde 70 oyu alamadı. Üç aday Salı günü belirlenen kriterlere yaklaştı. Birincisi, güney adayları için tüm oyların %42.9’unu alan Abdul Majeed Ghaith Seif Al-Nasr’dı. İkinci  Aguila Saleh, o bölgeden adaylar için oyların yüzde 39,1’ini alan doğu Libya’daki parlamento başkanı. Üçüncü sırada, ülkenin batısından adaylar için yüzde 22,2 oy alan Yüksek Danıştay Başkanı Khaled Mishri vardı. Hepsi gerekli yüzde 70 desteğin çok gerisinde kaldı, bu nedenle bir sonraki oylama turu bir liste sistemine dayalı olacak. Pek çok gözlemci son turda en iyi üç adayın eninde sonunda kazananlar olmasını bekliyor. Toplamda, daha önce forum delegelerine 30 dakikalık sunumlar yapan ve ardından 10 dakikalık soru soran 24 aday var. Yine Salı günü, 21 başbakan adayı gelecek için kimlik bilgilerini ve vizyonlarını sundu ve ardından 20 dakikalık sorularla karşılaştı. Delegelerin tercih ettikleri başbakan adayını seçmeleri için Cuma gününe kadar süreleri bulunuyor.

Neredeyse tüm halk seçimlerin yapılmasını en önemli öncelik olarak sıraladılar ve ülkenin kurumlarını yeniden birleştirme sözü verdiler. Diğer popüler vaatler arasında iç savaş öncesi petrol üretim seviyelerine geri dönme, Libya para biriminin güçlendirilmesi, güvenli bir seçim sağlamak için güvenlik önlemlerinin sağlanması, yeni hükümette kadınlar ve gençler için önemli roller yer alıyor.

Güneyli aday Mona Jarrari, Libyalıların kadın adaylara alışması için aday olmaya karar verdiğini ifade etti. Vatandaş adaylarını sloganlardan uzak durmaya ve hedeflerini belirlemede gerçekçi olmaya çağırdı ki, vaadlerin bir yürütme otoritesi olmadan uygulanmasının imkansız olacağını da sözlerine ekledi.

Recent Posts

  • Gündem

Sokakta İlahi Söyleyen 6 Yaşındaki Kıza Sözlü Taciz

Sokakta İlahi Söyleyen 6 Yaşındaki Kıza Sözlü Taciz Kemalistlerin Çocuk Tacizi Skandalı: Sokakta İlahi Söyleyen…

3 saat ago
  • Gündem

Ali Rıza Demircan Hocamız 1 Mayıs Çarşamba Günü AKİT TV’ye Konuk Oluyor..

Ali Rıza Demircan Hocamız 1 Mayıs Çarşamba Günü AKİT TV’ye Konuk Oluyor.. Çarşamba Akşamları Fatih…

4 saat ago
  • Gündem

İstanbul’da 1 Mayıs Düzenlemeleri: Alternatif Güzergahlar Açıklandı

İstanbul Valiliği, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla kapsamlı trafik düzenlemeleri açıkladı. Kararlar, şehrin…

5 saat ago
  • Gündem

DÜNYADA ŞERİATLA YÖNETİLEN TEK ÜLKE İSRAİL’DİR!

Dünyada  Şeriatla Yönetilen Tek  Ülke İsrail'dir.. Yeryüzünde dini yönetim, diğer adıyla şeriatla yönetilen tek devlet…

6 saat ago
  • Ekonomi

Bakanlık Düğmeye Bastı: Tavuk Etine İhracat Sınırlaması Getirildi!

Son zamanlarda artan beyaz et fiyatları nedeniyle Ticaret Bakanlığı harekete geçti. Tavuk eti ihracatı aylık…

7 saat ago
  • Gündem

Columbia Üniversitesi ile Eylemci Öğrenciler Arasında Uzlaşı Sağlanamadı

Columbia Üniversitesi ile eylemci öğrenciler arasında uzlaşı sağlanamadı.. Columbia Üniversitesi'nde Filistin Protestoları: Uzlaşı Sağlanamadı, Öğrencilere…

8 saat ago