EDİTÖRDEN

Lübnan Başbakanından Kıtlık Uyarısı

Mirat Haber Ajansı

Lübnan Başbakanı Hassan Diab, Lübnan’ın açlık riski altında olduğu itirafını yaptı. Bakan, ardı ardına krizlerin Avrupa’ya yeni bir göçü tetikleyebileceği konusunda uyararak ABD’den ve Avrupa’dan mali yardım istiyor. Lübnan şu anda COVID-19 salgını üzerinde ciddi bir mali sıkıntı ve ekonomik kısıtlamalar yaşamakta. Mali kriz ülkede daha önce hiç görülmemiş boyutta. Enflasyon, yoksulluk ve işsizlik son aylarda arttı ve birçok durumda mal fiyatları iki katına çıktı. Diab, krizin insanların ekmek bile alamamasına neden olabileceğini belirtiyor. Analistler, Lübnan için sadece iki yol olduğunu söylüyorlar. Bunlardan biri, Uluslararası Para Fonu’nun kurtarma planının ilk aşamasında 10 milyar dolar sağlamasına izin verecek gecikmiş reformlar yapmak. Dünya Bankası ve Batı’dan daha geniş dış yardımların kilidini açmanın tek anahtarı olduğunu iddia ediyorlar. Diğer seçenek de bazı uzmanlara göre iflas, devletin çöküşü, kaos, muhtemelen kıtlık ve kitlesel göç yolunu izlemek gibi korkunç durumlar.

Bu arada Diab, Lübnan merkez bankasının değerinin yarısından fazlasını kaybeden ulusal para birimini savunmak için “gerekli tedbirler” kapsamında gıda ithalatı için dolar sağlamaya başlayacağını duyurdu. Diab, temel gıda maddelerinin ithal edileceğini ve fiyatların izleneceğini söyledi, bu nedenle Lübnan halkı yakında maliyetlerde bir düşüş görecek. Ülke ayrıca çok çeşitli elektrik kesintileri ile karşı karşıya. Elektrik üretim yetkilileri bunun bir sıcak hava dalgası nedeniyle artan tüketimden dolayı aşırı klima kullanımından kaynaklandığını belirttiler. Perşembe günü polis, elektrik kesintilerini protesto etmek için Enerji Bakanlığı’na giren protestocularla birlikte büyüdü. Geçtiğimiz mitinglerde protestocular, yaygın yolsuzluk ve kötü kamu hizmetleri için siyasi kuruluşu suçladılar ve Lübnan’ın mezhepçi siyasetinin gözden geçirilmesini talep ettiler. Geçen hafta, üst düzey bir merkez bankası yetkilisi Mazen Hamdan, dolar kurunun yerel para birimi ile manipülasyonu hakkında spekülasyon yaptığı için gözaltına alındı. Banka suçlamaları reddetti.

Recent Posts

  • Gündem

TIBBA SAYGIMIZ VAR AMA, AMASI DA VAR

Biz tıp insanlarının pek çoğunun kendi araştırmalarından çok başkalarının masa başında hazırladıkları bilgileri alıp sattıklarını…

22 dakika ago
  • Gündem

DİYENET DUYURDU! KURBAN KESİM BEDELLERİ AÇIKLANDI

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 2024 yılı vekalet yoluyla kurban kesim bedelinin yurt…

1 saat ago
  • Gündem

Kariye Camii, Ayasofya Modeliyle Yeniden Açılıyor

Kariye Camii, Ayasofya Modeliyle Yeniden Açılıyor İstanbul'un tarihi sembollerinden biri olan Kariye Camii, 79 yıl…

2 saat ago
  • VİDEOLAR

BİR AYET BİR HADİS “Adaletli Olun!”

MİRATYOUTUBE MİRATHABER.COM

2 saat ago
  • Makale

KUR’AN’I ANLAMAK

İslam dini adına çok şey yazılmaktadır. Özellikle Ramazan ayı geldiği zaman TV kanallarında, camilerde ve…

3 saat ago
  • Gündem

UZUN ÖMÜR ŞANSLA DEĞİL KADERLEDİR

Liverpool'da 1912 yılında dünyaya gelen ve "en yaşlı erkek" unvanına sahip olan Tinniswood, kendisi kadar…

3 saat ago