islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5528
EURO
34,8934
ALTIN
2.435,36
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
18°C

Lübnan Başbakanından Kıtlık Uyarısı

Lübnan Başbakanından Kıtlık Uyarısı
27 Mayıs 2020 16:37
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Lübnan Başbakanı Hassan Diab, Lübnan’ın açlık riski altında olduğu itirafını yaptı. Bakan, ardı ardına krizlerin Avrupa’ya yeni bir göçü tetikleyebileceği konusunda uyararak ABD’den ve Avrupa’dan mali yardım istiyor. Lübnan şu anda COVID-19 salgını üzerinde ciddi bir mali sıkıntı ve ekonomik kısıtlamalar yaşamakta. Mali kriz ülkede daha önce hiç görülmemiş boyutta. Enflasyon, yoksulluk ve işsizlik son aylarda arttı ve birçok durumda mal fiyatları iki katına çıktı. Diab, krizin insanların ekmek bile alamamasına neden olabileceğini belirtiyor. Analistler, Lübnan için sadece iki yol olduğunu söylüyorlar. Bunlardan biri, Uluslararası Para Fonu’nun kurtarma planının ilk aşamasında 10 milyar dolar sağlamasına izin verecek gecikmiş reformlar yapmak. Dünya Bankası ve Batı’dan daha geniş dış yardımların kilidini açmanın tek anahtarı olduğunu iddia ediyorlar. Diğer seçenek de bazı uzmanlara göre iflas, devletin çöküşü, kaos, muhtemelen kıtlık ve kitlesel göç yolunu izlemek gibi korkunç durumlar.

Bu arada Diab, Lübnan merkez bankasının değerinin yarısından fazlasını kaybeden ulusal para birimini savunmak için “gerekli tedbirler” kapsamında gıda ithalatı için dolar sağlamaya başlayacağını duyurdu. Diab, temel gıda maddelerinin ithal edileceğini ve fiyatların izleneceğini söyledi, bu nedenle Lübnan halkı yakında maliyetlerde bir düşüş görecek. Ülke ayrıca çok çeşitli elektrik kesintileri ile karşı karşıya. Elektrik üretim yetkilileri bunun bir sıcak hava dalgası nedeniyle artan tüketimden dolayı aşırı klima kullanımından kaynaklandığını belirttiler. Perşembe günü polis, elektrik kesintilerini protesto etmek için Enerji Bakanlığı’na giren protestocularla birlikte büyüdü. Geçtiğimiz mitinglerde protestocular, yaygın yolsuzluk ve kötü kamu hizmetleri için siyasi kuruluşu suçladılar ve Lübnan’ın mezhepçi siyasetinin gözden geçirilmesini talep ettiler. Geçen hafta, üst düzey bir merkez bankası yetkilisi Mazen Hamdan, dolar kurunun yerel para birimi ile manipülasyonu hakkında spekülasyon yaptığı için gözaltına alındı. Banka suçlamaları reddetti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.