islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5488
EURO
34,9371
ALTIN
2.445,81
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
17°C

Lübnan’da ekonomik krizi ve elektrik kesintilerine protesto

Lübnan’da ekonomik krizi ve elektrik kesintilerine protesto
29 Kasım 2021 14:46
A+
A-

Lübnan’da derinleşen ekonomik krize ve günlük 20 saati bulan elektrik kesintilerine protesto eden halk, başkent Beyrut’taki bir çok ana yol ve caddeleri trafiğe kapattı.

Sosyal medya tarafından yapılan açıklamalar üzerine Beyrut’ta sabahın erken saatlerinden itibaren protestolar düzenlenmeye başlandı.

Beyrut’un ana yol güzergahları, şehir merkezindeki işlek caddeler ve diğer kentlere giden aktarma yolları eylemciler tarafından trafiğe kapatıldı.

Yolları barikatlar, taşlar ve araçlarla kapatan eylemciler, daha sonra da lastik yaktı. Bazı göstericiler de cadde ve yol üzerinde oturma eylemi başlatarak caddeyi trafiğe kapattı.

Lübnan ordusu ve polisi ise eylemcilere müdahale etmeden yolları açmayı planlıyor.

Lübnan’da karaborsada 24 Kasım itibarıyla dolar yeni bir rekor kırarak 24 bin Lübnan lirası seviyesini geçti.

Yaşanan kur artışının sebebiyle, banka ve resmi kurumlarda halen 1 ABD doları 3 bin 900 Lübnan lirası ile hesaplanıyor.

Hükümet, karaborsadaki dolar fiyatının gerçek olmadığını ve piyasanın manipüle edildiğini ifade ediyor.

Lübnan’daki ekonomik kriz

Lübnan, özellikle 2019’dan beri ciddi bir ekonomik krizle uğraşıyor.

Merkez Bankasındaki dolar likidite sorunu ve döviz rezervlerinin azalması, ülkede başka ciddi krizlerin de patlak vermesine sebep açtı.

Lübnan lirası ABD doları karşısında yüzde 90 değer kaybı oldu ve ülkede resmi olmayan verilere göre enflasyon yüzde 700 arttı.

Birleşmiş Milletlerin (BM), 1 Temmuz’da yayımladığı değerlendirme raporunda, Lübnanlıların yarısından fazlasının yoksulluk sınırı altında yaşadığı, yaşam şartlarının 1975-1990 yıllarındaki iç savaş döneminden bile daha kötü olduğu vurgulandı.

Birleşmiş Milletler Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonuna göre, 2021 yılı itibarıyla Lübnan nüfusunun yüzde 74’ü yoksulluk sıkıntısı çekiyor.

Uluslararası Para Fonunun 2020’ye ait raporuna göre de Lübnan’da kişi başına düşen yıllık gelir yaşanan krizden sonra 8 bin dolardan 3 bin doların altına kadar düştü.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.