islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5426
EURO
34,9036
ALTIN
2.421,84
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
18°C

Maldivliler: Defol Hindistan Hoş Geldin Çin

Maldivliler: Defol Hindistan Hoş Geldin Çin

Mirat Haber Ajansı

Maldivliler, Hindistan’ın kendi adalarındaki askeri varlığını yüksek sesle protesto ediyorlar ve Hint birliklerinin koşulsuz ve derhal ayrılması için artan çağrılar yapıyorlar. Son günlerde, Maldivlilerin bu duyguları sosyal medyayı ele geçirdi ve ulusal egemenliğe yönelik olası bir Hint tehdidi olarak gördükleri şey yüzünden sokaklara döküldüler. Yükselen Hindistan karşıtı hoşnutsuzluk, son yıllarda bir dizi olay tarafından tırmandırıldı. Bunlar arasında Hindistan’ın iktidardaki Bharatiya Janata Partisi’nin, Hint vatandaşlarını algılanan tehditlerden korumak için olası bir askeri müdahale de dahil olmak üzere Maldivler’in iç işlerine güçlü bir müdahaleye yönelik sözleri yer alıyor.

Hindistan, uzun süredir devam eden ikili bir savunma paktı kapsamında tehdit algılama ve müdahale yeteneklerini desteklemek için Maldivler’de kalıcı olarak iki helikopter ve bir Dornier gözetleme uçağı bulunduruyor. Hintli helikopterler ilk olarak 2013 yılında Yeni Delhi tarafından bir hediye olarak sunuldu. O sırada Male’de eski başkan Muhammed Naşid’in yönetimi tarafından bu jest memnuniyetle karşılandı. Ancak muhalifler, Nasheed hükümetinin Hintli helikopterlerinin Maldiv koşullarına uygun olmadığını söyledi. Geceleri veya sert hava koşullarında uçamadıkları için yönetim, ordunun havacılık yeteneklerini uygun bir şekilde modernize edemedi ve bu da Hintli asker konuşlandırmaları için kapıyı açık bıraktı. Hint Okyanusu’na 800 kilometre uzanan ve dünyanın akaryakıt sevkiyatlarının %40’ının geçtiği çok önemli deniz yollarını kateden 1.000’den fazla adasıyla Maldivler, hem Yeni Delhi hem de Pekin için önemli. Maldivler, 1965 yılından bu yana bağımsız tarihinin büyük bir bölümünde, Çin ile iletişim kanallarını açık tutarken, Hindistan ile genel olarak mükemmel ilişkiler yaşadı. Ancak daha yakın zamanlarda Çin, Hindistan’ın ü sınırlarını tartışmalı bir şekilde daraltmış olan büyük adalara bağlanan köprüler de dahil olmak üzere büyük altyapı projelerine fon sağlayarak Maldivler’e yeni girişler yaptı. Mevcut hükümetin Covid’den harap olmuş ekonomisine yardım almak için sessizce Çin ile bağları yeniden inşa etmek için teklif verdiğine dair spekülasyonlar da var.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.