islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5334
EURO
34,9533
ALTIN
2.431,20
BIST
9.717,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Malezya: hurma yağı stokları 13 yılın en düşük seviyesi

Malezya: hurma yağı stokları 13 yılın en düşük seviyesi
Mirat Haber Ajansı

Malezya’nın hurma yağı stokları Aralık ayında muhtemelen 13 yılın en düşük seviyesine geriledi. Yemeklik yağ üretimi art arda üçüncü ay da düşerken, ihracat arttı. Uzmanlar tarafından anket yapılan sekiz ekici, tüccar ve analistin medyan tahminine göre, dünyanın en büyük ikinci üreticisindeki stokların bir önceki aya göre %22 düşüşle, Haziran 2007’den bu yana en düşük olan 1,22 milyon tona kadar düşeceği tahmin ediliyor. Üretim muhtemelen Şubat ayından bu yana en düşük seviye olan %11 düşüşle 1.33 milyon tona gerilerken, Kasım ayındaki keskin düşüşün ardından ihracatın %15 artarak 1.5 milyon tona yükseleceği tahmin ediliyordu. Bununla birlikte, Malezya’nın gösterge ham hurma yağı vadeli işlemleri 2020’de %18 artarak ton başına ortalama 674,33$ ‘dan işlem gördü ve talep güçlü kalırken arzlar olumsuz hava koşulları nedeniyle kuruduğu için ikinci yıllık kazançlarını işaret etti.

Palmiye yağı ekonomisi

Palmiye yağı üretimi Malezya ekonomisi için hayati önem taşımaktadır. Malezya’nın yabancı işçilere bağımlı hurma tarlalarında hasat ve üretkenlik geçen yıl hükümetin koronavirüs salgınını engellemek için göçmen işçilerin girişini 2020’nin sonuna kadar yasaklamasıyla engellendi. Kuala Lumpur’daki Phillip Futures’da kurumsal satış müdürü ve komisyoncu olan Marcello Cultrera, Ocak ayında piyasanın hükümetin işgücü moratoryumuna müdahalesini ve Endonezyalı işçilerin yeniden işe alınma olasılığını gözlemleyeceğini söyledi. Malezya Palmiye Yağı Kurulu, 11 Ocak’ta Aralık resmi verilerini yayınlayacak. Malezya Palmiye Yağı Kurulu (MPOB), ülkede palmiye yağı sektörünün tanıtımı ve geliştirilmesinden sorumlu bir devlet kurumu. Ülkenin palmiye yağı endüstrisi, boş meyve salkımları, palmiye yağı gövdeleri ve palmiye yağı yapraklarının yanı sıra hurma yağı değirmeni atıkları da dahil olmak üzere yaklaşık 90 milyon ton “lignoselülozik” biyokütle üretiyor.

İslam düşmanlığı ve yağ piyasası bağlantısı

Dünyanın en büyük yenilebilir gıda alıcısı Hindistan, Malezya’dan rafine hurma yağı ithalatını etkili bir şekilde yasakladığında endüstri sarsıldı. Bu hareket, Yeni Delhi’nin, Malezya Başbakanı Mahathir’in, Müslümanları hedef aldığı düşünülen Hindistan’ın 2019 tarihli yeni vatandaşlık yasasını eleştirisine itiraz etmesinden sonra geldi. Hindistan, tüccarlara Malezya hurma yağından uzak durmaları için gayri resmi talimat vermişti. Hintli tüccarlar bunun yerine, Malezya fiyatları üzerinden ton başına 10 $ primle Endonezya ham hurma yağını satın alıyorlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.