islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4960
EURO
34,9488
ALTIN
2.429,76
BIST
9.795,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Mali’de Cumhurbaşkanına Tepkiler Artıyor

Mali’de Cumhurbaşkanına Tepkiler Artıyor

Batı Afrika ülkesi Mali’de Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita’nın istifasını talep etmek için Mali’nin başkenti Bamako’da gösteriler dâhil olmak üzere halkın tepkileri giderek artıyor. Muhalefet partilerinin ve din adamlarının çağrılarıyla Bamako’da göstericiler yolsuzluk, keyfi tutuklamalar ve Nisan ayındaki yasama seçimlerdeki usulsüzlükleri kınamakta. Ayrıca seçimler için kampanya yürütürken Mart ayında silahlı adamlar tarafından kaçırılan muhalefet lideri Soumaila Cissé’nin serbest bırakılması çağrısını devam ettiriyorlar. Mali’nin kuzeyinde gerçekleşen adam kaçırma olayında, El Kaide ile bağlantılı aşırı gruplar tarafından kontrol edilen bir alanda gerçekleşmişti.

Binlerce protestocu başkanlık sarayının dışı da dahil başkentte ağır güvenlik mevcudiyetine rağmen son dönemde gösteriler yapmaktalar.

Etkili Müslüman lider Mahmud Dicko liderliğindeki muhalefet ittifakı, Keita hükümetini “kaotik” olarak nitelendiriyor. Keita ülkede kötüleşen güvenliği sağlamakta ve ekonomiyi düzeltmekte yetersiz kalmakla suçlanıyor. Dicko, birkaç ay önce siyasete girmeden önce Keita’ya yakın görülen tanınmış bir imam. Keita ilk olarak 2013’te seçildi ve 2018’de tekrar ikinci beş yıllık bir dönem kazandı. Görevde bulunduğu süre boyunca hükümet, 2012 yılında Kuzey Mali’de patlak veren ve binlerce askeri öldüren şiddeti bastırmak amacıyla Fransız kuvvetlerinin ülkeye yerleşmesine neden oldu. Çatışma o zamandan beri ülkenin merkezine ve komşu Burkina Faso ve Nijer’e yayıldı. Birleşmiş Milletler’e göre, 2016’dan bu yana üç ülkede saldırılar beş kat arttı ve 2019’da 4.000’den fazla ölüm bildirildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.