islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5706
EURO
34,7604
ALTIN
2.491,29
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
15°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

Mali’nin cunta lideri geçici devlet başkanı olarak yemin etti

Geçen ay, geçiş cumhurbaşkanı ve başbakanı görevden alan Mali’nin ordu komutanı Assimi Goita, dokuz ay içinde ikinci kez iktidarı ele geçirmesi nedeniyle diplomatik bir tepkiyle karşı karşıya kalmasına rağmen, yeni geçici cumhurbaşkanı olarak göreve başladı.

Mali’nin cunta lideri geçici devlet başkanı olarak yemin etti
Mirat Haber Ajansı

Geçen ay, geçiş cumhurbaşkanı ve başbakanı görevden alan Mali’nin ordu komutanı Assimi Goita, dokuz ay içinde ikinci kez iktidarı ele geçirmesi nedeniyle diplomatik bir tepkiyle karşı karşıya kalmasına rağmen, yeni geçici cumhurbaşkanı olarak göreve başladı. Askeri kıyafet giymiş 37 yaşındaki askeri lider, Pazartesi günü başkent Bamako’da düzenlenen törenle göreve başladı. Tören yoğun güvenlik altında gerçekleşti. Olay yerine ve çevresine özel harekât ekipleri sevk edildi. Olağan devlet başkanların hiçbiri törene katılmadı ve elçi göndermedi. Pazartesi günü ilerleyen saatlerde Goita, devlet televizyonunda okunan bir kararnameye göre muhalefet lideri ve eski bakan Choguel Maiga’yı geçiş hükümetinin başbakanı olarak atadı.

Mali, Pan-Afrika’da askıya alındı

Goita, sivil geçici Devlet Başkanı Bah Ndaw ve Başbakan Moctar Ouane’yi, her ikisi de askeri görevli olan savunma ve güvenlik bakanlarının yerini alacak bir kabine değişikliği konusunda kendisine danışmamakla suçladıktan sonra, 24 Mayıs’ta görevden aldı. Eski sömürge gücü Fransa, Mali ordusuyla işbirliğini askıya aldı ve Afrika Birliği, darbenin ardından Mali’nin pan-Afrika yapısından “derhal askıya alındığını” duyurdu. Goita, geçen yıl Eylül ayında kurulan geçiş hükümeti döneminde Mali’nin başkan yardımcısı olarak görev yaptı. Başlangıçta anayasada Ekim ayına kadar reform yapma ve gelecek yıl Şubat ayında seçimler düzenleme sözü verdi.

Seçimleri, seçilmiş cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita’yı deviren bir darbeden sonra kurulan önceki hükümet tarafından planlandığı gibi yürütme sözü verdi. Keita, algılanan yolsuzluk ve silahlı gruplarla mücadele konusundaki protestoların ardından Ağustos ayında Goita liderliğindeki genç ordu subayları tarafından zorlandı. Mali, Sahel bölgesinin istikrarının anahtarıdır ve Batılı güçler, mümkün olan en kısa sürede sivil yönetime dönüşü görmek istiyor. Fransa ve Mali’nin diğer ortakları, Şubat 2022’de sivil bir yönetimin tekrar iktidara geleceğine dair güvence istiyorlar. En azından Fransa ile uluslararası ortaklıklarını sürdürmek, dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan ve güvenlik güçleri kısıtlı kaynaklara sahip Mali için çok önemli. Perşembe günü 11 Tuareg’in kuzeydoğudaki Menaka yakınlarında kimliği henüz belirlenemeyen saldırganlar tarafından öldürüldüğü ülkede şiddet hâlâ çok yaygın. Toplumlar arası ve silahlı şiddet dizisi şimdiye kadar bölgeden yaklaşık bir milyon insanı yerinden etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.