islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,2646
EURO
36,9489
ALTIN
3.031,32
BIST
8.749,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
20°C

Medine’deki Bazı Ziyaret Yerleri (1)

Medine’deki Bazı Ziyaret Yerleri (1)
18 Haziran 2024 10:00
A+
A-

Mescid-i Nebî

Mescid-i Nebî Sevgili Peygamberimizin Medîne’ye hicret buyurmalarından sonra Medîne’nin merkezinde yapım çalışmalarına bizzat katılarak yaptırdığı camidir.

Hz. Peygamberin dönemi imkânlarıyla pek basit malzemelerle yapılan ve ihtişamını sadeliğinden alan bu mabet, 1050 m2 üzerinde kuruldu. Hayber’in fethinden sonra büyütüldü ve 3.856 m2 oldu. (57×68 m.) Uzun İslâm tarihi boyunca da değişikliklere uğramıştır.

Şanlı Peygamberimizin ve sahâbileri ve iki büyük halife Hz. Ebubekir’in ve Hz. Ömer’in kabirleri Mescid-i Nebî içinde ve yeşil kubbe altındadır.

Hz. Peygamberin kabri ile minberi arasındaki alana Ravzay-ı Mutahhare denilmektedir. Bu alanın Peygamberimiz tarafından Cennet bahçelerinden bir bahçe olarak vasıflandırılması Ravzay-ı Mutahhare’yi asırlardan beri ilgi merkezi haline getirmiştir.

Mescid-i Nebî Osmanlı Padişahı Abdülmecid tarafından tarihi temelleri üzerinde yeniden inşa ettirilmiştir. (1861) Hattat Abdullah Zühtü Efendi tarafından özellikle kubbeler Yasin, Mülk ve Meryem gibi Kur’ân sûrelerinin hatlarıyla tezyin edilmiştir. Mescid-i Nebî’nin bu Osmanlı mimarisi özelliği varlığını sürdürmektedir. (2002)

Suudlular döneminde yapılan büyütme çalışmalarıyla dünyanın en büyük İslâm mimari eserlerinden biri haline dönüşen Mescid-i Nebî ve mermer döşeli avlularında takriben 698. 000 insân bir anda namaz kılabilmektedir.

Mescid-i Nebî, kendisinde namaz kılınması fazîleti ile içinde Hz. Peygamberin kabrini bulundurma fazîletini bir arada taşımaktadır.

Mescid-i Nebî’den namaz kılmanın fazîleti ile ilgili olarak yüce Peygamberimiz şöyle buyurmuşlardır;

“Kâbe’yi içine alan Mescid-i Harâm’da kılınan bir namaz diğer Mescidlerde kılınan yüz bin namaz gibi sevap kazandırır. Benim, bu Mescidimde kılınan bir namaz da bin namaz gibi sevap sağlar.”

Sevgili Peygamberimiz, kendisinin ziyaret edilmesiyle ilgili hadîslerinde de şöyle buyurmuşlardır;

“Mükâfatını Allâh’dan alacağı inancıyla kim beni Medîne’de ziyaret ederse Kıyamet Günü’nde ben onun îmanına şahit ve günahlarına şefaatçi olurum.”

 

Cennetül-Beki’

Cennetül-Beki’ ünlü Medîne kabristanıdır. Bir tür çalılarla kaplı iken Peygamberimiz tarafından mezarlığa dönüştürülmüştür. İlk İslâm mezarlığıdır. Peygamberimiz, zaman zaman Cennetül-Beki’’ye gider, yatırları olan müminlere duâ buyururlardı. Bazı sahâbilerin cenaze namazlarını da Cennetül- Beki’’de kıldırırlardı.

Cennetül Beki’’de yatan bazı sahabiler şunlardır:

Osman b. Mazun, Abdurrahman b. Avf, Sa’d b. Ebu Vakkas, Eb; Hureyre, Halife Osman b. Affan, Peygamberimizin sütannesi Halime, amcası, Hz. Ab- bas, eşlerinden Hz. Aişe, Hz. Hafsa, Hz. İmmü Seleme, kızlarından Hz. Fatı- ma, Rukiye, İmmü Gülsüm ve torunu Hz. Hasan.

Kerbela’da şehid edildikten sonra Şam’a götürülen Hz. Hüseyin’in başı Yezid tarafından Medîne’ye gönderilince, annesi Hz. Fatıma’nın yanına gömülmüştür.

Tarihi dönemlerde Hz. Hasan, Hz. Abbas ve Hz. Aişe için türbeler yaptırılmış, bazı sahabiler için mezar taşları dikilmiş ise de bütün bunlar İslâm Dini’ne sonradan sokulmuş bidatlar olarak vasıflandırılarak Suûdiler tarafından yıktırılmıştır.

Günümüzde hiç bir türbe ve mezar taşının bulunmadığı Cennetül-Beki’ hala mezarlık olarak kullanılmaktadır.

MİRATYOUTUBE

MİRATHABER.COM

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.