islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5440
EURO
34,8790
ALTIN
2.429,98
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Meteoroloji uyarıda bulunmuştu: Antalya’dan korkunç görüntüler geliyor

Meteoroloji uyarıda bulunmuştu: Antalya’dan korkunç görüntüler geliyor
30 Aralık 2021 17:14
A+
A-

Son dakika: Meteoroloji dün Antalya’da metrekareye 300 kg yağış düşeceğini açıklamasında bulunmuştu. Yağmur sabah saatlerinde başladı. Bazı binaların çatılarından uçan parçalar, araçların üzerine düşerek maddi hasara neden oldu. Vatandaşlar, ‘Eve yıldırım düştü zannettik.” dedi. Beklenen yağışla ilgili AFAD da uyarıda bulundu. İşte haberin detayları…

Meteroloji’nin kent merkezi için ‘turuncu kod’ verdiği Antalya’da, yağışla beraber fırtına da etkisini gösteriyor.

Dün akşamdan itibaren metrekareye 119,98 kilogram yağışın düştüğü Kepez ilçesi Emek Mahallesi’nde fırtına sebebiyle 4 katlı sitenin çatı izolasyonuyla, bina dışındaki klima üniteleri yerinden çıktı.

Sitenin bahçesine düşen parçalar, otoparktaki 5 araca zarar verdi. Otoparktaki araçları hasar gören site sakinleri, polis çağırarak tutanak tutturdu.

“EVE YILDIRIM DÜŞTÜ ZANNETTİK”

Apartmanın 2’nci katında oturan Nurcan Kayısı (34), “Saat 05.30 civarı çok gürültülü yıldırım düşmesi gibi bir sesle uyandık. Hemen çocuğumun odasına koştum. Allah’tan kızım uyuyordu. Sonra balkondan aşağı baktığımda klima ünitesinin araçların üzerine düştüğünü gördüm. Karanlıkta ne olduğunu anlayamadım.

Hava aydınlanınca duvar parçalarını gördük. Galiba çatı düşmüş arabalarda baya hasar var. Çok şükür benim arabamda bir şey yok ama komşularım adına üzgünüm. Çok korktum, eve yıldırım düştü zannettim. Afet, yapacak bir şey yok ama uyuyamadım. Şimdi işe gitmek zorundayım. Aracı çıkaramadım tramvayla gideceğim” diye konuştu.

“DEPREM OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜM”

Apartmanda yaşayan İsmail Kumkale (55), sabaha karşı 05.00-05.30 sıralarında şimşek çaktığını ve gürültü duyduğunu ifade ederek, “Araçların alarmı ötmeye başladı. Sabah baktığımızda klima üniteleri, TV antenleri, tuğlalar, bina kaplaması araçların üzerine düşmüş şekildeydi” dedi. Pencereden gördükleri karşısında hayatının şokunu yaşayan Nurgül Kılıç, “Saat 05.00 sıralarında bir gürüldü ile uyandım. Deprem olduğunu düşündüm. Benim de tam camımım önünde oldu. Sonra balkona koştum bir baktım, balkon göçtü sandım. Komşulara haber verdim. Çatıda bir bölge uçmuş neresi bilmiyorum.” ifadelerini kullandı.

AFAD’DAN ÖĞLE SONRASI İÇİN UYARI

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Antalya İl Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre, dün geceden sonra şiddetli yağış sebebiyle Konyaaltı’nda küçük 2 otel, Konyaaltı ve Kepez’de bazı iş yerleri, Konyaaltı, Muratpaşa ve Kepez ilçelerinde 6 konutta su baskınları oluştu.

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Kemer itfaiye istasyonu da alarma geçti. Tam kadro çalışan itfaiye personeli, araçlarının son kontrolünü gerçekleştirdi.

Aynı zamanda Antalya- Kemer kara yolu üzerinde Topçam mevkisine kaya düştüğü ve ekiplerin yolu açmak amacıyla bölgeye sevk edildiği belirtildi. İş yeri ve konutlardaki su baskınlarına karşı

Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı itfaiye ekiplerinin müdahale ettiği açıklaması da yapıldı.

AFAD’ın yaptığı uyarıda, öğleden itibaren sürecin önemli olduğunun altı çizilerek, özellikle batı ilçelerdeki yerleşim yerlerinde oluşabilecek su baskınları ve benzeri olumsuzluklara karşı dikkatli olunması ve gerekli tedbirlerin alınması istendi.

DSİ DE ÖNLEM ALDI

Yağış öncesinde önlem aldıklarını belirten Devlet Su İşleri 13’üncü Bölge Müdürü Hayrullah Coşkun, “Bugün meteorolojinin verdiği uyarı doğrultusunda önlemlerimizi aldık. Biz 2 aydır kış öncesi hazırlıklarımızı tamamladık. Özellikle vatandaşlarımızın rahatsız oldukları Kemer Ağva Çayı’nda yaklaşık 350 bin metreküp malzemeyi yayarak taşkın öncesi önlem aldık. Antalya’da Boğaçayı Deresi’nden başlayarak, Göynük Çayı, Ağva Çayı, Kumluca ve Finike’ye doğru devam edeceğiz. Ekiplerimiz çalışmalarını yaptı. Amacımız insanımızın, tarımsal alanlarımızın taşkından etkilenmemesi.” ifadelerini kullandı.

“TAŞKIN GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYACAK ZARARLAR GETİRİR”

Beklenen yağış miktarının yüksek olduğunu anlatan Coşkun, “Bakanlığımız kış aylarında çalışılmayan bölgelerdeki iş makineleriyle Antalya’mıza destek olacak. İş makinelerimizle belli noktalarda önlemler aldık. İnşallah bu afeti kazasız, belasız atlarız. Yağışların şiddetli olduğu Kemer, Finike ve Kumluca’daki büyük çaylarda şu an için bir sıkıntı yok fakat meteoroloji yağış miktarının 300’e kadar ulaşabileceğini söyledi. Bu önemli bir rakam. Dünyanın farklı yerlerinde de taşkınlar oluyor. Barajlarımızın da suya ihtiyacı var fakat şiddetli taşkın geri dönüşü olmayacak zararlar getirir. Umarım kazasız, belasız atlatacağız” dedi.

KADER BUSE ACAR’IN KAYBOLDUĞU DEREDE ÖNLEM ALINDI

Antalya’da ‘kırmızı kod’ ile uyarılan Kemer’de, öğle saatlerinde yağış etkili olmaya başladı. 2018 yılındaki şiddetli yağışta üniversite öğrencisi Kader Buse Acar’ın kaybolduğu Ağva Deresi’nin üst kısımlarında, Devlet Su İşleri’nce temizlik yapılarak önlem alındı.

Derenin üst kısmında ise taşkınlara karşı doldurmalar ve setler oluşturuldu. Yazın binlerce turistin turla gelerek doğanın keyfini çıkardığı Kemer’in Kuzdere Mahallesi’ndeki Kesme Boğazı, yağmur sularıyla beraber çamura döndü.

SU BASKINLARI YAŞANABİLİR

Kırmızı kodla uyarılan Kemer, Kumluca ve Finike’de yağmur, aralıklarla, şiddetli halde sürüyor. Motopompları da kontrol eden ekipler, su baskını ihbarlarına karşı hazır bekliyor.

BOĞAÇAY TAŞTI!

Gelen bilgilere göre aşırı yağış ve fırtına nedeniyle, ‘Kırmızı kod’ uyarısının verildiği Antalya’da Boğaçay’ın taşması sonucunda köprü trafiğe kapatıldı. Taşan dereler ise vatandaşların cep telefonu kameralarına kaydedildi.

ANTALYA’DA TEKNELERİN ÇIKIŞINA İZİN VERİLMİYOR

Öte taraftan Kemer ilçesindeki marinada bağlı olan teknelerde tüm kontrollerin yapıldığını belirten Kemer Marina Genel Müdürü Levent Tokaç, “Ekip olarak dünden bu yana çalışıyoruz. Rüzgarın hızı, şu an artmaya devam ediyor. Bütün teknelerimizin güvenliğini sağlamak için çalışıyoruz. Şu ana kadar olumsuz bir sonuçla karşılaşmadık. Umarım, hortum gibi bir doğal afetle karşılaşmayız. Meteoroloji’nin vermiş olduğu bilgiler doğrultusunda şu an için denize çıkmak uygun değil. Bu şartlarda normal bir teknenin dışarı çıkması mümkün değil. Meteorolojik uyarıya göre, teknelerin dışarı çıkmasına müsaade etmiyoruz” diye konuştu.

ANTALYA’DA RÜZGARIN HIZI 124 KİLOMETREYE ULAŞTI

Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü verilerine göre, saat 13.30 itibarıyla Döşemealtı ilçesi Nebiler bölgesine 152,2, Kemer ilçesi Ovacık mevkisine 148,3, Korkuteli’ne 145,9, Kepez’e 131,8, kent merkezine 115,9 kilogram yağış düşüşü gerçekleşti.

Bu arada rüzgarın hızı da Kemer Limanı’nda 124,2, Antalya’da 90, Finike’de 82,8, Konyaaltı’nda 77, Kaş’ta ise 74.5 kilometreye ulaştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.