islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3433
EURO
35,1097
ALTIN
2.308,93
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Milli piyango, iddaa… bayiliği ve iş yeri çekilişleri de haram mıdır?

Milli piyango, iddaa… bayiliği ve iş yeri çekilişleri de haram mıdır?

Alışveriş merkezlerinin çekilişle verdikleri hediyeler, şans oyunlarından kazanılanlar gibi haram mıdır?

Elbette değildir. Çünkü burada yukarıda tanımı yapılan türden yani kazananı ve kaybedeni olan türden bir kumar yoktur. Alış veriş merkezi satışlarını artırmak için kazancından yaptığı çekilişlerde kazananlara hediyeler vermektedir. Alış veriş yapanların bir kısmının kaybı söz konusu değildir.

Milli Piyango, İddaa, At Yarışları ve Benzeri Kumar Türleri İçin Bayilik Alınması veya Bu Gibi Bayiliklere Yer Kiraya Erilmesi Caiz midir?

Caiz değildir. Çünkü bu işlemlerden her biri haram kılınan işlerde yardımlaşmadır. Yüce Rabbimiz el-Bakara 219 ‘da alkollü içkiler yanısıra kumarda da” İsm/günah-zarar vardır,” buyururken el-Mâide 2 ‘de İsm nitelikli günah işlerde yardımlaşmamamızı da emretmektedir:

İsm/günah-zarar ve düşmanlık olacak işlerde yardımlaşmayın…”

Açıkladığımız konunun bir benzeri kumar içeren yarışlar için at yetiştirip satmaktır. Soralım:

Kumar Türünden At Yarışları İçin At Yetiştirip Satmak Helâl/Caiz midir?

At yetiştirmek ve satmak helâldir. At yetiştirilmesi ile Peygamberimizin birçok teşvik edici hadisleri vardır. Bu sebeple yarış atı yetiştiriciliği yapılabilir. Ancak atın kumar içeren at yarışlarına sokulması için yetiştirilip kiraya verilmesi veya satılması günahta yardımlaşma olarak haramdır.

Yetiştirilen atın kiraya verildikten veya satıldıktan sonra kumara aracılık yapan yarışlara sokulması ise yetiştiren kişiyi sorumlu ve günahkâr kılmaz.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.