islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3228
EURO
35,0703
ALTIN
2.306,75
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Milli Yol Partisi’nin Deprem Önerileri

Milli Yol Partisi’nin Deprem Önerileri
28 Şubat 2023 11:08
A+
A-

Kamuoyunun bildiği gibi, Milli Yol Partisi sisteme alternatif bir parti olarak kendini tanımlar. Bundan dolayı sorunların çözümü için, sebepler üzerinden gidilmesi gerektiğini söyler.

Siyasi tartışmaların yapıcı sonuçları doğurabilmesi için bu yaklaşımın öncelikli olduğuna inanıyoruz.

Birlik beraberlik temennilerinin güzel olduğunu, ancak asla yeterli olmadığını, bunu sağlayacak radikal çözüm adımlarının atılması gerektiğine inanıyoruz.

Milli Yol Partisi olarak, ezberler bozulmadan yeni çözüm yöntemlerimizin oluşamayacağını biliyor ve ezber bozucu  önerilerde  bulunuyoruz.

Devletimizin güçlenmesi için, milletimizin deprem yıkıntısından çıkarmak için, devletimizin bütün desteğini milletimizin yanında olduğunu göstermek için şunları öneriyoruz:

Milli Yol Partisinin Deprem Çözüm Önerileri

1.Yaşanılan büyük afet depremin getirdiği yaklaşık 84 milyar$  maliyet, var olan kaynaklarımızla çok rahatlıkla aşılabilir. Bunun için hükumetin kaynaklara ulaşmasını engelleyen kurumların yeniden yapılanması gerekir.

Kural tanımaz geçici emirlerle değil, yasal düzenlemelerle hükumet kaynaklara borçsuz, maliyetsiz ulaşabilir hale gelmelidir.

2.Hükumet, mevcut finansal sistemi sürdürerek büyük deprem afetinin yaralarını saramaz. Devlet olarak depremzedelerin ve gelecekle ilgili depremlere karşı büyük yıkımların önünü almak için yeni bir maliyetsiz finans sistemine geçmek zorundadır.

3.Bunun için Borca Dayalı Finans Sistemine paralel, Borca Dayalı Olmayan Afet ve Deprem Finans sistemini öneriyoruz.

Bu sistemde borca dayalı olmadan var edilecek yeni bir para birimi olarak  örneğin Afet Türk lirası  basılacak. Böylece Türkiye geçici süre ile çift para sistemine geçecek. Bu para karşılıksız değil konut karşılığında tedricen üretilecek.

Böylece hükumet, Hazine ve Maliye  Bakanlığı üzerinden, depreme karşı yapacağı tüm harcamaları borçlanmadan, maliyetsiz, vergiye ihtiyaç duymadan; yıkılan konutların yapılması, hasarlı konutların yenilenmesi imkanı bulacaktır. Basılacak bu paranın karşılığı yapılacak olan yüz binlerce bina kurulacak yeni şehirler olacak.

 4.Bu finans sistemi Hazine ve Maliye bakanlığı tarafından yürütülerek Afet ve Deprem Bankası oluşturulacak.

 5. Afet Türk Lirası borça dayalı finans sisteminde ödeme aracı olarak kullanılırsa, faiz üretemez, faizli işlemlerde kullanılamaz, borç verildiğinde faiz getirisi sağlayamaz. Borca Dayalı finans sisteminde faiz getirisi oluşturacak hiçbir şekilde kullanılamaz.

 6.Bir Afet Türk Lirası 2 $ sabitlenecek. Böylece Borca Dayalı faizli olarak üretilen Türk Lirası 2$ üzerinden kaç Afet Türk Lirası ettiği hesaplanacaktır. Doların değeri düştükçe Afet Türk Lirasının değeri de düşecek. Dolar değerlendikçe Afet Türk Lirası daha çok değerlenmiş olacak.

7.Hazine ve Maliye Bakanlığı basılacak olan Afet Türk Lirasının ne kadar olacağı  deprem için, üretilecek konutların maliyetleri belirleyecek. Para üretimi konutların üretimi ile eşzamanlı olacak. Dijital/kaydi para üretilmeyecek. Ancak ihtiyaç duyulduğunda kaydığı para oluşturulabilecek.

8.Devlet, yıkılacak ve yapılacak yüz binlerce binadan ötürü, demir, çimento ve  beton fiyatlarının talepten ötürü yükselmemesi için, çimento beton ve demir  fabrikalarını bölgesel olarak Afet Türk Lirası ile kuracak.

9.Depreme karşı sismik izolatörlerin yeni yapılacak binalarda kullanması zorunlu hale getirilecek.

Sismik izolatörlerin fiyatların artmaması için, ihtiyacı karşılayacak şekilde gerekli görülen bölgelerde izolatör fabrikaları Afet Türk Lirası ile kurulacak.

10.Afet Türk Lirasının varoluş amacı ve karşılığı büyük maliyete neden  olan Türkiye de ki yapı stokunu,   güvenli yaşam alanlarına dönüştürmek içindir. Böylece Afet Türk Lirası  karşılıksız oluşturulmayacak, karşılığı konut üretimi olacaktır.

11.Para, halk içinde kullanımı iyice yaygınlaştıktan sonra Hazine ve Maliye Bakanlığının denetiminde Afet ve Deprem Bankasında kaydi olarak var edilecektir. Yeni bir ödeme aracı olarak kullanılacak.

12.Büyükşehirlerin konut stokunu depreme karşı dayanıklı yapılar olarak yapmak için bütün Türkiye de dayanıksız konut haritasının çıkarılması gerekiyor.

Yıkılıp ve yapılması gereken binaların maliyetlerinin yanında büyükşehirleri küçülterek yeni şehirlerin kurulması da  Afet Türk Lirası ile karşılanacak.

Böylece kurulacak olan yeni şehirlerin bütün maliyeti Hazine ve Maliye Bakanlığının ürettiği Afet Türk lirası ile gerçekleşmiş olacak.

13.Hükumet, böylece paraya borç ulaşmayacak, yüksek faizler ödeyerek yüksek vergiler alma yoluna gitmeyecek.

Dolar Nasıl piyasada her yerde geçiyor ve alım gücü varsa, hükumet Afet Türk Lirası ile borçlanmadan, vergileri arttırmadan  büyük bir finansman ihtiyacını karşılayacaktır.

Bunun gerçekleşmesi sadece hükumetin iradesine bakıyor.

Türkiye, 10 ilimizde olan depremi, beklenen İstanbul depremini ve tüm Türkiye deki yapı stoklarının depreme dayanıksız olanlarının yenilenmesi Afet Türk Lirası ile sağlayabilir.

Hükumet, yol gösterme amacı ile bu söylediklerimizi kulak arkası yapmamalı. Bu  yaklaşımı uygulamak için tereddüt göstermemeli. Söz konusu milletimizin mal ve  can güvenliğidir.

Mevcut Borca Dayalı Finans sisteminin sürmesini isteyenlerin çıkaracağı yaygaraya aldırış etmeden, kararlı bir tutum göstererek;

Borca Dayalı Para Sistemini kaldıramıyorsanız, Afet ve Deprem Finans Sistemi ile milletimizin sorunlarına çözüm üretebilirsiniz.

@yunuseksi_1

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar
  1. Eyyüp Demirel dedi ki:

    Eyyüp Demirel
    Bu çözüm önerileri önemlidir