islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,2712
EURO
34,6727
ALTIN
2.394,55
BIST
10.336,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
25°C
İstanbul
25°C
Parçalı Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Az Bulutlu
17°C
Cuma Yağmurlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C

Milyonlarca Çalışanı İlgilendiriyor

Milyonlarca Çalışanı İlgilendiriyor
31 Ekim 2022 16:08
A+
A-

Taşeron, sözleşmeli, EYT ve asgari ücrette son dakika gelişmeleri yaşanıyor. 2022 yılı bitmeden milyonlarca kişiyi sevinçten havalara uçarak müjdeler geliyor. Yeni yıla girmemize son iki ay kala gözler yeni düzenlemelere çevrildi. Yaklaşık 7 milyon asgari ücretli, 4 milyon civarında EYT’li, 550 bin sözleşmeli memur, 120 bin taşeron işçi, 50 bin geçici işçi ile milyonlarca emeklinin gözü son açıklamalara çevrildi. Peki, yeni düzenlemelerde son durum nedir? İşte haberin detayları….

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren düzenlemeler tek tek hayata geçiyor. 3600 ek gösterge düzenlemesinin ardından gözler EYT ile sözleşmeli personelin kadroya geçişine çevrilmişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çalışma hayatının gündemindeki konular yılbaşına kadar çözüme kavuşturulacak.

YILBAŞINA KADAR ÇÖZÜME KAVUŞTURULACAK
Asgari ücret, EYT, taşeron ve geçici işçiler ile sözleşmeli memurlara kadronun da aralarında olduğu çalışma hayatının gündemindeki konular yılbaşına kadar çözüme kavuşturulacak.

SÖZLEŞMELİYE KADRO SON DURUM
Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, “Bizim hedefimiz büyük kitle 4B’li sözleşmeli personellerin kadroya geçmesidir. Belediyelerde sözleşmeliler var. Bir de işçi statüsünde çalışanlar var. Belediyelerdeki sözleşmeli personelleri de kast ediyoruz fakat işçi statüsünde çalışan daha farklı, kamu idarelerinde de var” şeklinde konuştu.

Tonbul, yaptığı açıklamada, 300 bini öğretmen, sağlık personeli ve din görevlisi olmak üzere kamuda 550 bin civarında sözleşmeli personel bulunduğunu söyledi.

Tonbul, “Bizim burada kastettiğimiz sözleşmeli personel, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4B maddesine göre çalışan sözleşmeli personellerdir. Bunun dışında, kurumların kendi özel kanunları gereği sözleşmeli personelleri var, biz bunları kastetmiyoruz. 657 Sayılı Kanun ile birlikte çalışan bazı kurumlar var. KOSGEB İdari Hizmet Sözleşmesi adı altında sözleşmeli personel çalıştırıyor. Nükleer Düzenleme Kurumu gibi kurumlar da çalıştırıyor. 4B sözleşmeli personellerin tamamı kadro kanununa tabi olan kurumlarda çalışanları kastediyoruz” dedi.

SÖZLEŞMELİ PERSONEL NE ZAMAN KADROYA GEÇECEK?
Sözleşmeli personelin kadroya geçmesine yönelik oluşturulan taslak Başkan Recep Tayyip Erdoğan’a sunulduktan sonra son şekli verilerek Kasım ayı ile birlikte Meclis’e gönderilecek. Ortaya çıkacak taslağın Kasım ayında Meclis’te yasalaşması bekleniyor.

SÖZLEŞMELİYE KADRO MESELESİ ÇÖZÜLÜYOR
Öğretmen, sağlık personeli, din görevlilerinin de yer aldığı 550 bin sözleşmelinin kadroya alınmasını sağlayacak çalışma tamamlandı. Kamuda sözleşme türleri tek tipe iniyor. Yapılacak düzenleme ile sözleşmeli işçilerin de iş güvencesi olacak, kamu görevlilerinin bütün hakları verilecek, kadro tahsis edilecek. Çalışma süreleri 10 aydan 12 aya çıkarılan geçici işçiler kıdem hakkı da kazanacak, Kamu İktisadi Teşebbüsü kurumlarda çalışan 90 bin taşeron da kadroya alınacak.

TAŞERON İŞÇİ KADRO DÜZENLEMESİ SON DURUM
Taşeron işçilerin kadroya alınma sürecinde bu fırsattan yararlanamayan KİT’lerdeki 90 bin 4D’li işçinin geçişi de tamamlanacak.

Mevcut sistemde bu kapsamdaki işçilere 657 sayılı yasa hükümleri uygulanmıyor. Belirsiz süreli iş sözleşmesiyle çalışan istihdam edilen işçiler 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine tabi bulunuyor.

Yapılacak düzenlemeyle süreli, süresiz bütün işçilerin kadroya geçişi söz konusu olacak.

ÖZEL ÇALIŞMA STATÜSÜ VERİLECEK
Kamuda, nükleer enerji, teknoloji gibi sektörlerdeki gelişimler dikkate alınarak oluşan yeni piyasa koşullarına göre yapılanmaya gidilecek.

Bu alanlarda ihtiyaç olan mühendis, yazılımcı, teknik personel, bilim adamları özel bir çalışma statüsüyle istihdam edilecek. Kamu ücretleriyle çalışmayan bu özel alanlar için özel bir sözleşme modeli ortaya konulacak.

GEÇİCİ VE MEVSİMLİK İŞÇİLER
Sözleşmelilere kadro, işçilere yönelik düzenlemeleri içeren çalışma Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulduktan sonra taslak halinde aralık ayında Meclis’e getirilecek. Komisyon ve Genel Kurul aşamasından sonra binlerce çalışanın özlük hakları iyileştirilecek.

Sadece sözleşmeliler değil, geçici ve mevsimlik işçilerin de yüzü gülecek. Kamuda yılda 10 ay çalışıp 2 ay boşta kalan geçici statüdeki 50 bin işçinin kurumlarda çalışma süresi 1 yıla çıkartılıyor.

Böylece geçici işçiler de kıdem tazminatına hak kazanacak. Dönemsel olarak çalışan mevsimlik işçilerin bir sonraki yıl boşta kalmaması, çalışma sürelerinin uzatılması için de düzenleme yapılıyor.

Mevsimlik işçi çalıştıran kurumlar işi yeni taşerona vermeyecek, mevsimlik işçi sözleşmesi olan işçilerle çalışmaya devam edecek.(ahaber.com.tr)

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.