islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3835
EURO
35,0225
ALTIN
2.326,63
BIST
9.142,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
22°C
Pazar Açık
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Mirat Haber’den: Kazananı bilmek için Kristal Küre

Mirat Haber’den: Kazananı bilmek için Kristal Küre

Mirat Haber Ajansı

Kristal Küre adlı çok sayıda ödül verilen organizasyon her yıl yapılmakta. Bu yılkinde de medya, iş dünyası, film ve spor gibi çeşitli konularda ‘Türkiye ödülleri’ verildi, basında geniş yer aldı. Ödül kazananlar bu başarılarını sosyal medyada paylaştılar. KristalKureOdulleri.com adlı sitede ayrıntıları bulunan ödül organizasyonunda, ATV, TRT ezici çoğunlukta olacak şekilde, hükümete yakın medya kuruluşlarına, Kanal7, TV360, Beyaz Gazete, Akit TV ve Türkiye gazetelerine ödüller dağıldı. Diziler de hükümeti destekleyen kanallardakiler oldu. Türkiye’nin en önemli gazetecisi İnternetHaber yöneticisi Süleyman Özışık oldu. En önemli ‘kadın TV programcısı’ Esra Elönü oldu. Ödül verilen belediyeler AK belediyeler.

Sponsorlara birer ikişer ödüller

Bu organizasyonda ilginç olan, organizasyon sponsorlarına ödül verilmesi oldu. Para karşılığı ödül dağıtılan Kristal Küre organizasyonunda sağlık kuruluşları, gıda firmaları, marketler, konfeksiyoncular, iş dünyası ödüllerini paylaştılar. Etkinlik sponsoru çiğköftecinin sahibi Türkiye’nin en iyi iş adamı seçildi. Türkiye’nin en iyi  markası seçilen de aynı çiğköfteci. Sponsor tekstil firması yılın en iyi giyim markası seçildi. Diğer sponsor tekstil firması da diğer tekstil ödülünü almış. Sponsor hastane yılın en iyi hastanesi. O hastaneye müşteri sağlayan şahıs yılın en iyi uluslararası hastane müşteri sağlayanı seçilmiş. Sponsor ücreti veren market, yılın en iyi marketi. Sponsor otomotiv firması yılın en iyi otomotiv firması seçilmiş. Bu şekilde devam ediyor.

Onlar yapıyor biz de yapıyoruz olmaz. Onlar yapar, bizim cenahın adaletli ve dengeli olması lazım. Ayrıca bu kadar aleni göstere göstere sponsor olana ödül dağıtıldığı ödül yarışması da olmaz. Bunun bir değeri kalmayacağı gibi iyilikten ziyade kötülük yapar. Ödül verilen televizyonların, belediyelerin, şahısların imajı da zedelenir. Muhafazakar cenah adına çıkan insanlar, haksız yere para kazanmak uğruna, ortada gerçek bir yarışma yokken bir ödüllü yarışma varmış algısı oluşturarak adına çıktıkları kesim için toplumda hilekar algısı oluşturuyorlar. Şu sağlık kuruluşu, şu çiğköfteci, şu konfeksiyoncu, şu semt marketi bize para verdi, teşekkür ediyoruz diye ilan etseler daha doğru olurdu. Ayrıca bu para karşılığı ödül ticaretini aklamak, basından destek olmak için de iktidara yakın basına ödüller dağıtılmış. Meşrulaştırmayı organizatörler yerine, onların ödül dağıttığı medya kuruluş ve şahısları bedavaya yapıyorlar. Esra Elönü ödülünü dini uğruna PKK tarafından katledilen şehid Yasin Börü’ye ithaf etmiş. Şehitlerin adları anılmalıdır, ama böyle para kazanma amaçlı organizasyonları meşrulaştırmak amacıyla kullanılmamalıdır.

Bir adım geri çıkıp olaya bakalım. Bazı insanlar para kazanmak istiyor. Bir yarışma tasarlıyorlar. Sponsor şirketlerden iyi para topluyorlar. Her para aldıklarına bir ya da iki ödül veriyorlar. Bunu aklamak için medyaya, gazetecilere de ödül dağıtıyorlar. Gazeteci tabii durumu anlıyor ama ödül onların da işine geliyor.  Onlar da aklamak için şehitlerden, muhafazakar kesimden, hükümetten bahsediyorlar, onların adına onları temsilen aldıklarını ima ediyorlar. Organizatör para kazanıyor. İş adamları ödüllerini alıyor. Medyadakiler kendi ödüllerini alıyor. Kaybeden kim? Adına adaletsizlik yapılan imajı zedelenen şehitler, muhafazakar kesim ve iktidar.

Yarışmalarda ödül ödüldür, sponsor sponsordur. Medyada da reklam veren reklam verendir, haber haberdir. Bunlar birbirine karıştırılmamalıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.