Mirat Haber’den: Migros vakası ve işçileri köle gören patronlar

Korona bahanesiyle aynı ücrete iki kat daha uzun süren vardiya saatleri ve sağlık önlemleri eksikliği altında anormal çalışma şartlarına itiraz eden Migros Kocaeli Şekerpınar’daki ana deposunda çalışan işçilerin ücretsiz izne çıkarılması üzerine Cuma günü bu çalışanlar İstanbul Ümraniye’de Migros’un sahibi olan Anadolu Grup Genel Müdürlüğü önünde eylem yaptılar. Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası DGD-SEN üyesi işçiler, bir yandan da Migros’un Kadıköy Kalkedon’da bulunan mağazası önünde Devrimci Yapı, Basın-İş, Devrimci Turizm, Devrimci Tekstil gibi çoğu DİSK üyesi sol yönelimli sendikalar polis izin vermeyeceğini açıklamasına karşın dayanışma eylemi yaptılar.

Sendikaların dünya görüşünün bizimkine zıt olması, işçi hakları konusunda kim olursa olsun çaba göstereni desteklememize engel olmamalı. İşçiler insandır, aile babasıdır, anadır, evlattır, vatandaştır. Hayvan gibi eşyâ gibi davranılamaz. İnsana insan gibi davranılır.

Firma konusunda genel bir fikir için, Migros, Makro ve ŞOK mağazalarının sahibi Migros şirketini Koç ailesinden satın almış Tuncay Özilhan, dünya sisteminde özel olarak izin verilen, para makinesi bira fabrikalarıyla Türkiye’de zirveye gelmiştir. Anadolu Endüstri Holding ise 1970lerdeki reklamlardaki slogana binaen “biracılar” olarak bilinir. Özal ve Dinçerler bira reklamlarını yasaklasa da Türkiye’de adam başı bira tüketimini 30 kat artırmıştır. Domuz eti de ücretli kesime yönelik Şok’ta satılmaz, orta kesime yönelik Migros’ta ayrı reyonda satılır, zengine yönelik Makro’daysa helal etlerle iç içe karışık satılır. Şekerpınar deposu her üç magazaya çalışır. 

Tuncay Özilhan bir milyarderdir. Gerek holdinginin gerekse şahsının çok sayıda menkul, gayrimenkul birikimi vardır. Bunları Müslüman Türk halkından elde etmiştir. İyi zamanda büyük karlar elde ederken, bugünkü Korona pandemisindeki durumda aynı karları yapmayıp, bir miktar zarar etmeyi göze alması gerekir. Birikimlerini mezara götürmeyecek, bunları sayesinde milyarder olduğu işçisiyle bu zor zamanda paylaşması gerekir. Hatta Migros zor zaman da yaşamıyor, satışları gayet iyi, İnternet satışları patladı.

Zamanında hem işçisi hem müşterisi olan Türk toplumu sayesinde zengin olmuş, büyük birikimler yapmış girişimciler, işçiyi bir mal gibi bir köle gibi görmemeli, bu zor zamanlarda zarar etmeyi, zenginliklerini toplumla paylaşmayı göze almalıdırlar. Her girişimci böyle yapar, işçisini insan olarak, ailesinin parçası olarak görür, arkasında durursa, toplumsal dayanışma güçlenir. 
Aksi durumda işçiye köle muamelesi yapılır, itiraz eden kovulursa, böylelikle toplum çökerse, girişimcisi de milyarderi de işsiz kalır.

Recent Posts

  • Makale

PROFESYONEL ELEŞTİRMENİN SONU (RUSYA’DAN SEVGİLERLE)

PROFESYONEL ELEŞTİRMENİN SONU (RUSYA’DAN SEVGİLERLE) Rusya’da, gerçek anlamda ülke muhalefetine yeni anlamlar yükleyen batı güdümlü…

51 dakika ago
  • Gündem

SULTAN VAHDETTİN HAİN DEĞİLDİR! (I)

Gelin bugün tarihin tozlu rafları arasında küçük bir gezinti yapalım… İdeoloji simsarlığı yapmadan… İşin gerçeği,…

10 saat ago
  • Makale

İSLAM GENÇLİĞİ TEBLİĞ VE MUSAB BİN UMEYR ÖRNEĞİ

Hucurat Suresinin on beşinci âyetinde işaret buyurulduğu üzere Müslüman için hayat, iman ve cihad’dır. Cihadın…

10 saat ago
  • Gündem

BAŞÖRTÜSÜNDEN VAZ GEÇME DENEYİMİ

Ayşe Böhürler  Yenişafak’ta yayınladığı” Başörtüsünden Vaz Geçme Deneyimi “ başlıklı yazısının son bölümünde  şöyle diyor:…

11 saat ago
  • Gündem

İKÇÜ’deki Gazze Çadırı İkinci Haftasını Tamamladı

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) öğrencileri, Gazze’de İsrail’in sivillere karşı sürdürdüğü ölümcül saldırılara karşı bir…

12 saat ago
  • Makale

İNSAN MİDESİYLE DÜZELTİLEMEZ!

İNSAN MİDESİYLE DÜZELTİLEMEZ! Kamu Yararına çalışan “Fakir ve Muhtaçlara Yardım Derneği”ni zaman zaman ziyarete giderim.…

12 saat ago