islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,2652
EURO
34,6593
ALTIN
2.403,79
BIST
10.336,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
25°C
İstanbul
25°C
Parçalı Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Yağmurlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C

Mirat Haber’den: Migros vakası ve işçileri köle gören patronlar

Mirat Haber’den: Migros vakası ve işçileri köle gören patronlar

Korona bahanesiyle aynı ücrete iki kat daha uzun süren vardiya saatleri ve sağlık önlemleri eksikliği altında anormal çalışma şartlarına itiraz eden Migros Kocaeli Şekerpınar’daki ana deposunda çalışan işçilerin ücretsiz izne çıkarılması üzerine Cuma günü bu çalışanlar İstanbul Ümraniye’de Migros’un sahibi olan Anadolu Grup Genel Müdürlüğü önünde eylem yaptılar. Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası DGD-SEN üyesi işçiler, bir yandan da Migros’un Kadıköy Kalkedon’da bulunan mağazası önünde Devrimci Yapı, Basın-İş, Devrimci Turizm, Devrimci Tekstil gibi çoğu DİSK üyesi sol yönelimli sendikalar polis izin vermeyeceğini açıklamasına karşın dayanışma eylemi yaptılar.

Sendikaların dünya görüşünün bizimkine zıt olması, işçi hakları konusunda kim olursa olsun çaba göstereni desteklememize engel olmamalı. İşçiler insandır, aile babasıdır, anadır, evlattır, vatandaştır. Hayvan gibi eşyâ gibi davranılamaz. İnsana insan gibi davranılır.

Firma konusunda genel bir fikir için, Migros, Makro ve ŞOK mağazalarının sahibi Migros şirketini Koç ailesinden satın almış Tuncay Özilhan, dünya sisteminde özel olarak izin verilen, para makinesi bira fabrikalarıyla Türkiye’de zirveye gelmiştir. Anadolu Endüstri Holding ise 1970lerdeki reklamlardaki slogana binaen “biracılar” olarak bilinir. Özal ve Dinçerler bira reklamlarını yasaklasa da Türkiye’de adam başı bira tüketimini 30 kat artırmıştır. Domuz eti de ücretli kesime yönelik Şok’ta satılmaz, orta kesime yönelik Migros’ta ayrı reyonda satılır, zengine yönelik Makro’daysa helal etlerle iç içe karışık satılır. Şekerpınar deposu her üç magazaya çalışır. 

Tuncay Özilhan bir milyarderdir. Gerek holdinginin gerekse şahsının çok sayıda menkul, gayrimenkul birikimi vardır. Bunları Müslüman Türk halkından elde etmiştir. İyi zamanda büyük karlar elde ederken, bugünkü Korona pandemisindeki durumda aynı karları yapmayıp, bir miktar zarar etmeyi göze alması gerekir. Birikimlerini mezara götürmeyecek, bunları sayesinde milyarder olduğu işçisiyle bu zor zamanda paylaşması gerekir. Hatta Migros zor zaman da yaşamıyor, satışları gayet iyi, İnternet satışları patladı.

Zamanında hem işçisi hem müşterisi olan Türk toplumu sayesinde zengin olmuş, büyük birikimler yapmış girişimciler, işçiyi bir mal gibi bir köle gibi görmemeli, bu zor zamanlarda zarar etmeyi, zenginliklerini toplumla paylaşmayı göze almalıdırlar. Her girişimci böyle yapar, işçisini insan olarak, ailesinin parçası olarak görür, arkasında durursa, toplumsal dayanışma güçlenir. 
Aksi durumda işçiye köle muamelesi yapılır, itiraz eden kovulursa, böylelikle toplum çökerse, girişimcisi de milyarderi de işsiz kalır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.