islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5566
EURO
34,8396
ALTIN
2.431,83
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Mısır: Kıpti Mirası Kıpti Yasasına Uyacak

Mısır: Kıpti Mirası Kıpti Yasasına Uyacak

Mirat Haber Ajansı

Kuzey Afrika’da Müslüman çoğunluğa sahip 100 milyonluk nüfusu olan ancak en az 10 milyonluk kalabalık bir Hristiyan Ortodoks Kıpti azınlığa sahip olan Mısır’da bir mahkeme Kıpti vatandaşların cinsiyet eşitliği de dahil olmak üzere Hıristiyan miras yasalarına göre yönetilmesi gerektiğine hükmetti.

Kıpti davacı Hüda Nasrullah, “Şimdiye kadar, Ortodoks Hristiyanlık kuralları kadınlarla erkekler arasında eşitliği garanti etmesine rağmen Kıpti vatandaşlarına İslam hukuku uygulandı” dedi. Ancak davacı kadın Ortodoks Hristiyanlığın hangi kurallarının ve hangi kutsal metinlerinin bunu garanti ettiği konusunda bir bilgi vermedi. Müslümanlıktan önce, hatta İngiltere gibi ülkelerde 19. Yüzyıla kadar Hristiyanlıkta kadınların miras hakları yoktu.

Nasrullah, babasının mülkünün iki erkek kardeşi arasında “adil bir şekilde paylaşılmasını” sağlamak için mahkemeye gitmek zorunda kaldığını söyledi. Mahkeme, Mısır’ın 2014 anayasasının üçüncü maddesine dayanarak, Hıristiyan miras kurallarının Hıristiyan vatandaşlarca yönetilmesine hüküm verdi. Kıpti Ortodoks kilisesinin önceki kararları, miras konularında cinsiyet eşitliğini teminat altına alıyor. Orta Doğu’daki en büyük gayrimüslim dini azınlık olan Kıpti Hıristiyanlar, Mısır’ın yüzde 10-15’ini oluşturuyor. Osmanlı zamanında kendi yasalarını uygularken 1940’lardan kalma bir düzenlemeden sonra, Kıpti vatandaşlara da İslam miras yasaları uygulamaktaydı.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.