Gündem

Mısır ve Etiyopya Arasında Gerginlik Yaratacak Proje

Mısır, Etiyopya’nın Asvan ve Hedasi barajları arasındaki bağlayıcı koordinasyonu reddettiğini bildirdi

Mısır Su Kaynakları ve Sulama Bakanı Muhammed Abdulati, Etiyopya’nın, Asvan ile Hedasi barajlarının çalıştırılması ve doldurulması konusunda bağlayıcı teknik ve yasal koordinasyonu reddettiğini açıkladı.

Mısır’ın Şarm eş-Şeyh kentinde düzenlenen 4. Dünya Gençlik Forumu’nun “su güvenliği” konulu oturumunda konuşan Abdulati, Nil suları ve Hedasi Barajı’yla alakalı bir takım değerlendirmelerde bulundu.

Abdulati,Ülkede ciddi su problemi yaşanıyor.Yaşanan bu iklim değişikliği ülkede su yönetimindeki durumu bir hayli zorlaştırmaktadır.İster istemez Bu durum Mısır’ı daha tedbirli olmağa ve kendi menfaetini kollamaya yönelik kanunlar çerçivesinde hareket etmeğe itiyor

Abdulati Konuşmasının devamında ülkesinin su ihtiyacının tamamı Nil Nehrinden karşılandığına dikkat çekti. Mısır’ın yıllık su ihtiyacının 114 milyar metreküp olduğunu ve bunun sadece 60 milyar metreküpünü temin edebildiklerini söyledi.

Bakan Abdulati, Mısır’ın, aralarında Etiyopya’nın da bulunduğu Nil havzasında yer alan bazı ülkelerde birçok barajın inşasına itiraz etmediğini ancak Hedasi Barajı gibi devasa bir projenin herhangi bir koordinasyon olmaksızın tek taraflı bir proje olarak hayat geçirilmesinin emsali görülmemiş bir durum olduğunu ifade etti.

Mısır’ın Nil sularındaki yıllık hissesinin 55 milyar metreküp olduğunu dile getiren Abdulati, bu miktarın temin edilebilmesi için Etiyopya’nın geçerli bir sebep göstermeksizin reddettiği Asvan ve Hedasi barajları arasında açık ve bağlayıcı bir koordinasyon mekanizmasının varlığına ihtiyaç olduğunu belirtti.

Asvan Barajı, Mısır’ın güneyinde Nil Nehri üzerinde 1971 yılında resmi olarak açılışı yapılmış büyük bir baraj. Bu baraj, su depolama, elektrik üretimi ve su akışının kontrol edilmesi için aktif olarak kullanılıyor.

– HEDASİ BARAJI ANLAŞMAZLIĞI
Mısır, Etiyopya ve Sudan arasında Hedasi Barajı ile ilgili olarak yürütülen müzakerelerden 10 yıldır sonuç alınamıyor.

Tamamlanma oranı yüzde 80’e ulaşan baraj, Sudan-Etiyopya sınırına yakın bir bölgede, Nil Nehri’ni yüzde 85 oranında besleyen Mavi Nil Nehri kolu üzerinde yapılmış olması nedeniyle büyük önem taşıyor.

Addis Ababa yönetimi, Mısır ve Sudan ile anlaşmaya varmamasına rağmen barajın doldurulmasında ısrar ederken, Kahire ve Hartum yönetimleri, Nil suyunun paydaş ülke başına düşen yıllık paylarının etkilenmemesi için öncelikle üçlü anlaşmaya varılması gerektiğini vurguluyor.

Etiyopya, tepkilere rağmen barajda ilk ve ikinci dolum işlemini gerçekleştirmişti.

Recent Posts

  • Gündem

Balığı Uçmaya Kuşu Yüzmeye Zorlamayacak Bir Eğitim Sistemi…

Balığı Uçmaya Kuşu Yüzmeye Zorlamayacak Bir Eğitim Sistemi lazım. İlkönce haberimizi okuyalım: CHP'li Milletvekilleri, MEB…

11 saat ago
  • Gündem

ERDOĞAN – ÖZGÜR GÖRÜŞTÜ MÜ GÖRÜŞTÜRÜLDÜ MÜ?

Türkiye Cumhuriyeti, anayasası ile kendisini tanımlamıştır ve ülkemizde bütün yapılanmalar anayasaya göredir. Bu yapıyı bir…

11 saat ago
  • Gündem

ABD Polisi UCLA Kampüsünde Filistin Dayanışma Kampını Dağıttı

ABD Polisi UCLA Kampüsünde Filistin Dayanışma Kampını Dağıttı ABD'nin Los Angeles kentinde bulunan California Üniversitesi'nde…

12 saat ago
  • Gündem

“KURBAN KARDEŞLİKTİR”

“KURBAN KARDEŞLİKTİR” ARDEV olarak kurbanlarınızı bu yıl Tanzanya’da ki kardeşlerimize ulaştırıyoruz. Ayrıca kurbanınızın kesim vidosunu…

13 saat ago
  • Gündem

İrlanda’da da Eurovision Şarkı Yarışması’na Katılan İsrail’e Protesto

İrlanda'da Eurovision Şarkı Yarışması'na Katılan İsrail'e Protesto İrlanda'nın başkenti Dublin'de, İsrail'in Eurovision Şarkı Yarışması'na katılması…

14 saat ago
  • Gündem

Türkiye, İsrail ile Tüm Ticaret İlişkilerini Durdurdu!

Türkiye'nin İsrail ile ticareti durdurma kararı, son dönemdeki diplomatik gelişmelerin en çarpıcı ve önemli adımlarından…

15 saat ago