islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5560
EURO
34,8671
ALTIN
2.427,11
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C

Mısır ve Etiyopya Arasında Gerginlik Yaratacak Proje

Mısır ve Etiyopya Arasında Gerginlik Yaratacak Proje
12 Ocak 2022 10:21
A+
A-

Mısır, Etiyopya’nın Asvan ve Hedasi barajları arasındaki bağlayıcı koordinasyonu reddettiğini bildirdi

Mısır Su Kaynakları ve Sulama Bakanı Muhammed Abdulati, Etiyopya’nın, Asvan ile Hedasi barajlarının çalıştırılması ve doldurulması konusunda bağlayıcı teknik ve yasal koordinasyonu reddettiğini açıkladı.

Mısır’ın Şarm eş-Şeyh kentinde düzenlenen 4. Dünya Gençlik Forumu’nun “su güvenliği” konulu oturumunda konuşan Abdulati, Nil suları ve Hedasi Barajı’yla alakalı bir takım değerlendirmelerde bulundu.

Abdulati,Ülkede ciddi su problemi yaşanıyor.Yaşanan bu iklim değişikliği ülkede su yönetimindeki durumu bir hayli zorlaştırmaktadır.İster istemez Bu durum Mısır’ı daha tedbirli olmağa ve kendi menfaetini kollamaya yönelik kanunlar çerçivesinde hareket etmeğe itiyor

Abdulati Konuşmasının devamında ülkesinin su ihtiyacının tamamı Nil Nehrinden karşılandığına dikkat çekti. Mısır’ın yıllık su ihtiyacının 114 milyar metreküp olduğunu ve bunun sadece 60 milyar metreküpünü temin edebildiklerini söyledi.

Bakan Abdulati, Mısır’ın, aralarında Etiyopya’nın da bulunduğu Nil havzasında yer alan bazı ülkelerde birçok barajın inşasına itiraz etmediğini ancak Hedasi Barajı gibi devasa bir projenin herhangi bir koordinasyon olmaksızın tek taraflı bir proje olarak hayat geçirilmesinin emsali görülmemiş bir durum olduğunu ifade etti.

Mısır’ın Nil sularındaki yıllık hissesinin 55 milyar metreküp olduğunu dile getiren Abdulati, bu miktarın temin edilebilmesi için Etiyopya’nın geçerli bir sebep göstermeksizin reddettiği Asvan ve Hedasi barajları arasında açık ve bağlayıcı bir koordinasyon mekanizmasının varlığına ihtiyaç olduğunu belirtti.

Asvan Barajı, Mısır’ın güneyinde Nil Nehri üzerinde 1971 yılında resmi olarak açılışı yapılmış büyük bir baraj. Bu baraj, su depolama, elektrik üretimi ve su akışının kontrol edilmesi için aktif olarak kullanılıyor.

– HEDASİ BARAJI ANLAŞMAZLIĞI
Mısır, Etiyopya ve Sudan arasında Hedasi Barajı ile ilgili olarak yürütülen müzakerelerden 10 yıldır sonuç alınamıyor.

Tamamlanma oranı yüzde 80’e ulaşan baraj, Sudan-Etiyopya sınırına yakın bir bölgede, Nil Nehri’ni yüzde 85 oranında besleyen Mavi Nil Nehri kolu üzerinde yapılmış olması nedeniyle büyük önem taşıyor.

Addis Ababa yönetimi, Mısır ve Sudan ile anlaşmaya varmamasına rağmen barajın doldurulmasında ısrar ederken, Kahire ve Hartum yönetimleri, Nil suyunun paydaş ülke başına düşen yıllık paylarının etkilenmemesi için öncelikle üçlü anlaşmaya varılması gerektiğini vurguluyor.

Etiyopya, tepkilere rağmen barajda ilk ve ikinci dolum işlemini gerçekleştirmişti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.