islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5120
EURO
34,9490
ALTIN
2.435,29
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Misyonerlikten Müslüman Bir Matematikçiye

Misyonerlikten Müslüman Bir Matematikçiye
20 Temmuz 2022 13:00
A+
A-

Lisenin ilk gününde hocamızın bize yönelttiği bir soru bugün de hâlâ aklımı kurcalar durur. Cevaplayamayacağımızdan emin fakat cevap almaktan ümitli bir şekilde sormuştu soruyu: “Neden Müslümansınız?” Teoride iki kelimeden oluşan bu soru, özünde bizim için çok zordu. Her birimiz diğerinin yüzüne bakmış, cevabı birbirimizin yüzünde aramış ve yalnızca koca bir sınıf dolusu sessizlik bulmuştuk. Kendine ya da soruya olan güveni haklıydı, cevabı bilmiyorduk. Ama Müslümandık, elhamdülillah diyorduk. Sonra hocamız, kendi sorusunu kendi cevapladı. Cevap çok kolaydı: “Çünkü hepiniz Müslüman bir ailede doğdunuz.” Biz bu yüzden Müslümandık, doğruydu.

Biz İslam dairesi içinde doğsak da, bu olay dünyanın geneli için pek de geçerli değil. Evet, kimi zaman coğrafya insan için bir kaderdir. Lakin yolu seçmek, bizim elimizdedir. Bu yüzdendir ki sonradan Müslüman olan kardeşlerimizin sayısı azımsanmayacak kadar fazladır. Belki onların hikayeleri bize birer ilham ve şükür sebebi olur diyerek sizi bir hidayet hikayesine şahit kılacağız.

Mühtedi Bir Matematikçi
Garry Miller, Kanadalı bir matematikçi ve on beş yıl boyunca insanlara Hristiyanlığı öğretmiş bir misyoner. Henüz din okulunda öğrenim gören bir öğrenci olduğu zamanlarda sık sık farklı Hristiyan mezheplerinin kilise alimlerine sorular yazar ve yollar. Onlara İncil’deki aklına yatmayan bazı ayetlerin yorumlamaları hakkında sorular sorar ve onlara zorlu argümanlar sunar.

1977’lerde ilk defa Kur’an-ı Kerim ile tanışır ve bu kez ilgisini ona yöneltir. İncil’i bir süzgeçten nasıl geçirdiyse aynı şekilde bu defa Kur’an’ı da teste tabi tutmak ister. Kur’an-ı Kerim’i okuyup inceledikçe aslında kendi içinde inandığı ilkelerle uyuştuğunu görür ve onu doğru, akla yatkın bir kitap bulur. Sizin de tahmin edeceğiniz üzere, Miller aslında Kuran’ın yanlış olduğuna dair kanıt ararken kendi sorularına cevap bularak Müslüman olur.

“ASLINDA MİLLER, FARKINDA OLMAKSIZIN YILLARDIR BİR MÜSLÜMAN OLDUĞUNUN SONUCUNA VARIR. MÜSLÜMAN ADI OLARAK ABDUL-AHAD OMER’İ BENİMSER. LAKİN ÖNCEKİ ADINI KULLANMAYA DEVAM EDER.”

İlk okuduğunda kendisini en çok etkileyen ve şaşırtan ayetin şu olduğunu söyler: “Kur’an’ı inceleyip düşünmüyorlar mı? Eğer Allah’tan başka birinden gelmiş olsaydı onda birçok tutarsızlık ve çelişki bulurlardı.” (Nisa Suresi, 82. Ayet Meali)

Kanada’da kendi televizyon ve radyo programlarına ev sahipliği yaptıktan sonra, Miller dikkatini matematiğe çevirir. Girdiği bir dizi giriş sınavıyla birlikte Miller’in kişisel matematik çalışmalarının aslında bir lisans derecesine eş değer, hatta daha fazlası olduğu belirlenir ve Kanada Queen’s Üniversitesi’nden matematik alanında yüksek lisans için özel kabul alır.

Bir yıl içinde yüksek lisansını tamamlar. 1994’te doktora diplomasını aldığı New Brunswick Üniversitesi‘ndeki doktora çalışmalarını finanse etmek için Kanada’dan da burs kazanır. Miller ayrıca New Brunswick Üniversitesi’nden Yükseköğretim diplomasına da sahip olur.

Miller, Kanada ve ABD’de matematik öğrettikten sonra (Portland, Oregon’daki Pacific Northwest College of Art’ta tüm matematik bölümüydü) Suudi Arabistan’a taşınır ve burada King Fahd Üniversitesi‘nde, Dammam’daki Kadın Koleji’nde matematik dersleri verir. Şimdilerde ise Abu Dabi’deki Petrol Enstitüsü’nde matematik öğretimi yapmaktadır.

Çizgisinde ilerlediğimiz bu hikayeyi, en büyük seyir defterimizden bir ayetle bitirmek isteriz, selametle.

“BU KUR’AN, AYETLERİNİ DÜŞÜNSÜNLER VE AKIL SAHİPLERİ ÖĞÜT ALSINLAR DİYE SANA İNDİRDİĞİMİZ MÜBAREK BİR KİTAPTIR.” (SAD SURESİ, 29. AYET MEALİ)

Kaynakça
Mucize Kur’an, http://ilam.org.tr/essiz-mucize-kuran.html

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.