Musk’ın Servetinin Zekatı Dünya Açlık Sorunu Çözer

Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı Direktörü David Beasley, küçük bir grup ultra zenginin net servetinin küçük bir kısmının dünyadaki açlığın çözülmesine yardımcı olabileceğini söyledi.

Beasley CNN International ile yaptığı röportajda, milyarderlerin bu sorunu çözmek için harekete geçmeleri gerektiğini belirterek, elektrikli otomobil üreticisi Tesla şirketin sahibi ABD’li milyarder Elon Musk’a işaret etti.

Musk’ın net serveti yaklaşık 289 milyar dolar. Beasley, “42 milyon insana yardım etmek için 6 milyar dolar gerekiyor. Zenginler için büyük olmayan meblağlarla onları kurtarmazsak kelimenin tam anlamıyla ölecekler. Bu, Musk’ın servetinin sadece yüzde 2’sine tekabül ediyor” dedi.

Beasley, “İklim değişikliği ve koronavirüs salgını gibi çeşitli krizler büyük fırtına meydana getirdi. Yani açlık birçok ülkenin kapısını çalacak” ifadesini kullandı.

BM Dünya Gıda Programı’nın pazartesi yayınladığı bir rapora göre, Afganistan nüfusunun yarısı (22.8 milyon kişi) sert bir açlık kriziyle karşı karşıya. Raporda, Afganistan’da işsizliğin yayılması ve likidite krizi sebebiyle ülkenin insani bir krizin eşiğine geldiği ve 5 yaş altı 3.2 milyon çocuğun tehlikede olduğu belirtiliyor.

Beasley, röportajının devamında şunları kaydetti:

“Şu anda Afganistan’daki açlık krizi dünyadaki krizlerin en kötüsü olmasa da en kötü krizleri arasında yer alıyor. Gıda güvenliği neredeyse çöktü. Hayat kurtarıcı yardımlarımızı artıramazsak ve ekonomi canlanmazsa milyonlarca Afgan bu kış boyunca göç ile açlık arasında tercih yapmak zorunda kalacak. Felakete doğru geri sayıma geçtik. Şu an harekete geçmezsek tüm düzeylerde bir felaketle karşı karşıya kalacağız. Açlık artmaya başlıyor ve çocuklar hayatlarını kaybediyorlar. İnsanları vaatlerle doyuramazsınız. Fon yükümlülükleri fiili nakde dönüşmeli. Uluslararası toplum hızla kontrolden çıkan bu krizleri iyileştirmek için birleşmeli.”

Taliban savaşçılarının Ağustos’un ortalarında Batı’nın desteklediği Afgan hükümetini düşürmesi, ülke ekonomisinin dayandığı milyarlarca dolarlık yardımların geri çekilmesine ve ardından ülkenin krize girmesine sebep oldu. İklim değişikliğinin daha da derinleştirdiği gıda krizi, ülke yönetiminin Taliban’ın eline geçmesinden önce de Afganistan’da ciddi şekilde hissediliyordu. Dünyadaki çeşitli ülkelerin, Afganistan’daki radikal hareketle kuracakları ilişkinin şeklini belirlemeye çalıştıkları bir dönemde, Taliban hükümetinin Afganistan’ın yurtdışında tutulan mal varlıklarına erişimi engellenmiş durumda.

Kaynak: Şark ül Avsat

Recent Posts

  • Makale

ALIN TERİ

Kim bakar emeğe, alın terine Gün gelir kenara atarlar seni Koyarlar vasıfsız şahsı yerine Kıytırık…

7 saat ago
  • Gündem

Gazze Şeridi’nde Yitirilen Hayatlar: Acıyı Anlatmak

Gazze Şeridi'nde Yitirilen Hayatlar: Acıyı Anlatmak Gazze Şeridi, yıllardır çatışmaların, acıların ve umutların yeri olmuştur.…

7 saat ago
  • Makale

EROL GÜNGÖR’ÜN KAYBI TÜRKİYE’NİN KAYBIDIR!

24 Nisan 1983 yılında vakitsiz ölümüne en fazla üzüldüğüm isimlerden birisi Erol Güngör (1938) Hoca…

8 saat ago
  • Gündem

RAKICILAR MI ZAVALLI ZAVALLILAR MI RAKICI?

Alkollü içkilerin ve bunların başında rakının insan sağlığı için tehlike oluşturduğu bilinmektedir. Alkollü içkiler, yaralama…

1 gün ago
  • Gündem

Gazze Şeridi’nde Toplu Nikah Töreni Düzenlendi

Gazze Şeridi'nde Toplu Nikah Töreni Toplu Nikah Töreni Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırıları Altında Gerçekleşti Gazze…

1 gün ago