islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5059
EURO
34,9169
ALTIN
2.447,53
BIST
9.711,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Musk’ın Servetinin Zekatı Dünya Açlık Sorunu Çözer

Musk’ın Servetinin Zekatı Dünya Açlık Sorunu Çözer

Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı Direktörü David Beasley, küçük bir grup ultra zenginin net servetinin küçük bir kısmının dünyadaki açlığın çözülmesine yardımcı olabileceğini söyledi.

Beasley CNN International ile yaptığı röportajda, milyarderlerin bu sorunu çözmek için harekete geçmeleri gerektiğini belirterek, elektrikli otomobil üreticisi Tesla şirketin sahibi ABD’li milyarder Elon Musk’a işaret etti.

Musk’ın net serveti yaklaşık 289 milyar dolar. Beasley, “42 milyon insana yardım etmek için 6 milyar dolar gerekiyor. Zenginler için büyük olmayan meblağlarla onları kurtarmazsak kelimenin tam anlamıyla ölecekler. Bu, Musk’ın servetinin sadece yüzde 2’sine tekabül ediyor” dedi.

Beasley, “İklim değişikliği ve koronavirüs salgını gibi çeşitli krizler büyük fırtına meydana getirdi. Yani açlık birçok ülkenin kapısını çalacak” ifadesini kullandı.

BM Dünya Gıda Programı’nın pazartesi yayınladığı bir rapora göre, Afganistan nüfusunun yarısı (22.8 milyon kişi) sert bir açlık kriziyle karşı karşıya. Raporda, Afganistan’da işsizliğin yayılması ve likidite krizi sebebiyle ülkenin insani bir krizin eşiğine geldiği ve 5 yaş altı 3.2 milyon çocuğun tehlikede olduğu belirtiliyor.

Beasley, röportajının devamında şunları kaydetti:

“Şu anda Afganistan’daki açlık krizi dünyadaki krizlerin en kötüsü olmasa da en kötü krizleri arasında yer alıyor. Gıda güvenliği neredeyse çöktü. Hayat kurtarıcı yardımlarımızı artıramazsak ve ekonomi canlanmazsa milyonlarca Afgan bu kış boyunca göç ile açlık arasında tercih yapmak zorunda kalacak. Felakete doğru geri sayıma geçtik. Şu an harekete geçmezsek tüm düzeylerde bir felaketle karşı karşıya kalacağız. Açlık artmaya başlıyor ve çocuklar hayatlarını kaybediyorlar. İnsanları vaatlerle doyuramazsınız. Fon yükümlülükleri fiili nakde dönüşmeli. Uluslararası toplum hızla kontrolden çıkan bu krizleri iyileştirmek için birleşmeli.”

Taliban savaşçılarının Ağustos’un ortalarında Batı’nın desteklediği Afgan hükümetini düşürmesi, ülke ekonomisinin dayandığı milyarlarca dolarlık yardımların geri çekilmesine ve ardından ülkenin krize girmesine sebep oldu. İklim değişikliğinin daha da derinleştirdiği gıda krizi, ülke yönetiminin Taliban’ın eline geçmesinden önce de Afganistan’da ciddi şekilde hissediliyordu. Dünyadaki çeşitli ülkelerin, Afganistan’daki radikal hareketle kuracakları ilişkinin şeklini belirlemeye çalıştıkları bir dönemde, Taliban hükümetinin Afganistan’ın yurtdışında tutulan mal varlıklarına erişimi engellenmiş durumda.

Kaynak: Şark ül Avsat

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.