Müslüman terörist klişesinden bıkan sinema hayırseveri

Basmakalıplardan bıkan yeni bir hayır kurumu, eğlence endüstrisindeki temsil üzerine senaryoyu değiştirmeyi ve Müslüman karşıtı mecazların ortak kullanımına son vermeyi amaçlıyor. Bu kötü eğilimleri tersine çevirmeyi ve Müslümanlar ile diğer topluluklar arasında daha fazla anlayışı teşvik etmeyi umuyor.

Mirat Haber Ajansı

İngiliz televizyon gerilim dizisi Bodyguard’dan ABD’deki CIA draması Homeland’e kadar, ekranda Müslüman karakterlerin canlandırılması çoğu zaman en iyi ihtimalle sorunlu olarak algılanmıştı. Erkekler, kadın düşmanlığı, şiddet ve öfke ile bağlantılı kültürel, geriye dönük figürler, saçak olarak rol alırlar. Kadınlar, çok az veya hiç aracı olmayan ezilen kurbanlar olarak tasvir ediliyor. Basmakalıplardan bıkan yeni bir hayır kurumu, eğlence endüstrisindeki temsil üzerine senaryoyu değiştirmeyi ve Müslüman karşıtı mecazların ortak kullanımına son vermeyi amaçlıyor. Geçen hafta başlatılan UK Muslim Film, Müslüman deneyimini film ve televizyon aracılığıyla İngiliz kültürünün kalbine entegre etmeyi amaçlıyor. Yıl boyunca bir merkez olarak öngörülen bu merkez, diğer etkinliklerin yanı sıra gösterimler ve ustalık sınıflarına ev sahipliği yapacak ve gelişmekte olan hikaye anlatıcılarını, sektördeki varlıklarını artırmak için Müslüman kökenli aday film yapımcılarına ayrılmış bir fonla besleyecek. İngiliz Film Enstitüsü (BFI) tarafından desteklenen hayır kurumu ayrıca, filmlerde Müslümanları sinemada daha iyi temsil etme ve saldırgan, olumsuz klişeleri sürdürmekten kaçınmanın yolları konusunda prodüksiyonlara tavsiyelerde bulunacak.

Kurucusu ve CEO’su İngiliz aktör Sajid Varda, 11 Eylül’den sonra eğlence sektörünün Müslümanları nasıl resmettiğine tanık olduktan sonra projeye başlamak için ilham aldığını belirtti. Varda, her şeyin inançla ilgili olduğunu, ancak inancın neredeyse olumsuz çağrışımlarla yanlış beyan yaratmak için bir silah olarak kullanıldığını vurguladı. Bu eğilimleri tersine çevirmeyi ve Müslümanlar ile diğer topluluklar arasında daha fazla anlayışı teşvik etmeyi umuyor. Kitle iletişim araçlarının insanları bilgilendirme üzerinde büyük bir etkisi var, yani hikaye anlatmanın gücü, Müslümanların yanlış temsilini İslamofobinin yükselişiyle ilişkilendiriyor. Varda, Müslümanların ekranda gösterilme şekli ya da hiç olup olmadıklarıyla ilgili endişelerini eğlence sektöründen ilk dile getiren değil. Oscar adayı İngiliz aktör Riz Ahmed, İngiltere Parlamentosunda 2017’de yaptığı bir konuşmada, filmlerde ve televizyon programlarında çeşitliliği savunmadaki tarihi ve yaygın başarısızlığın genç İngiliz Müslümanları ve diğer azınlıkları yabancılaştırdığı konusunda uyardı. Sound of Metal’deki performansıyla bu yıl Akademi Ödülleri’nde En İyi Erkek Oyuncu dalında aday gösterilen ilk Müslüman olan Ahmed, insanların kültürel çıktısıyla kendilerini temsil edildiğini görmezlerse ana akım toplumdan uzaklaşacaklarını ifade etti.

Recent Posts

  • Makale

ALIN TERİ

Kim bakar emeğe, alın terine Gün gelir kenara atarlar seni Koyarlar vasıfsız şahsı yerine Kıytırık…

11 saat ago
  • Gündem

Gazze Şeridi’nde Yitirilen Hayatlar: Acıyı Anlatmak

Gazze Şeridi'nde Yitirilen Hayatlar: Acıyı Anlatmak Gazze Şeridi, yıllardır çatışmaların, acıların ve umutların yeri olmuştur.…

11 saat ago
  • Makale

EROL GÜNGÖR’ÜN KAYBI TÜRKİYE’NİN KAYBIDIR!

24 Nisan 1983 yılında vakitsiz ölümüne en fazla üzüldüğüm isimlerden birisi Erol Güngör (1938) Hoca…

12 saat ago
  • Gündem

RAKICILAR MI ZAVALLI ZAVALLILAR MI RAKICI?

Alkollü içkilerin ve bunların başında rakının insan sağlığı için tehlike oluşturduğu bilinmektedir. Alkollü içkiler, yaralama…

1 gün ago
  • Gündem

Gazze Şeridi’nde Toplu Nikah Töreni Düzenlendi

Gazze Şeridi'nde Toplu Nikah Töreni Toplu Nikah Töreni Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırıları Altında Gerçekleşti Gazze…

1 gün ago