islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5286
EURO
34,9017
ALTIN
2.439,53
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Müslüman terörist klişesinden bıkan sinema hayırseveri

Basmakalıplardan bıkan yeni bir hayır kurumu, eğlence endüstrisindeki temsil üzerine senaryoyu değiştirmeyi ve Müslüman karşıtı mecazların ortak kullanımına son vermeyi amaçlıyor. Bu kötü eğilimleri tersine çevirmeyi ve Müslümanlar ile diğer topluluklar arasında daha fazla anlayışı teşvik etmeyi umuyor.

Müslüman terörist klişesinden bıkan sinema hayırseveri

Basmakalıplardan bıkan yeni bir hayır kurumu, eğlence endüstrisindeki temsil üzerine senaryoyu değiştirmeyi ve Müslüman karşıtı mecazların ortak kullanımına son vermeyi amaçlıyor. Bu kötü eğilimleri tersine çevirmeyi ve Müslümanlar ile diğer topluluklar arasında daha fazla anlayışı teşvik etmeyi umuyor.

Mirat Haber Ajansı

İngiliz televizyon gerilim dizisi Bodyguard’dan ABD’deki CIA draması Homeland’e kadar, ekranda Müslüman karakterlerin canlandırılması çoğu zaman en iyi ihtimalle sorunlu olarak algılanmıştı. Erkekler, kadın düşmanlığı, şiddet ve öfke ile bağlantılı kültürel, geriye dönük figürler, saçak olarak rol alırlar. Kadınlar, çok az veya hiç aracı olmayan ezilen kurbanlar olarak tasvir ediliyor. Basmakalıplardan bıkan yeni bir hayır kurumu, eğlence endüstrisindeki temsil üzerine senaryoyu değiştirmeyi ve Müslüman karşıtı mecazların ortak kullanımına son vermeyi amaçlıyor. Geçen hafta başlatılan UK Muslim Film, Müslüman deneyimini film ve televizyon aracılığıyla İngiliz kültürünün kalbine entegre etmeyi amaçlıyor. Yıl boyunca bir merkez olarak öngörülen bu merkez, diğer etkinliklerin yanı sıra gösterimler ve ustalık sınıflarına ev sahipliği yapacak ve gelişmekte olan hikaye anlatıcılarını, sektördeki varlıklarını artırmak için Müslüman kökenli aday film yapımcılarına ayrılmış bir fonla besleyecek. İngiliz Film Enstitüsü (BFI) tarafından desteklenen hayır kurumu ayrıca, filmlerde Müslümanları sinemada daha iyi temsil etme ve saldırgan, olumsuz klişeleri sürdürmekten kaçınmanın yolları konusunda prodüksiyonlara tavsiyelerde bulunacak.

Kurucusu ve CEO’su İngiliz aktör Sajid Varda, 11 Eylül’den sonra eğlence sektörünün Müslümanları nasıl resmettiğine tanık olduktan sonra projeye başlamak için ilham aldığını belirtti. Varda, her şeyin inançla ilgili olduğunu, ancak inancın neredeyse olumsuz çağrışımlarla yanlış beyan yaratmak için bir silah olarak kullanıldığını vurguladı. Bu eğilimleri tersine çevirmeyi ve Müslümanlar ile diğer topluluklar arasında daha fazla anlayışı teşvik etmeyi umuyor. Kitle iletişim araçlarının insanları bilgilendirme üzerinde büyük bir etkisi var, yani hikaye anlatmanın gücü, Müslümanların yanlış temsilini İslamofobinin yükselişiyle ilişkilendiriyor. Varda, Müslümanların ekranda gösterilme şekli ya da hiç olup olmadıklarıyla ilgili endişelerini eğlence sektöründen ilk dile getiren değil. Oscar adayı İngiliz aktör Riz Ahmed, İngiltere Parlamentosunda 2017’de yaptığı bir konuşmada, filmlerde ve televizyon programlarında çeşitliliği savunmadaki tarihi ve yaygın başarısızlığın genç İngiliz Müslümanları ve diğer azınlıkları yabancılaştırdığı konusunda uyardı. Sound of Metal’deki performansıyla bu yıl Akademi Ödülleri’nde En İyi Erkek Oyuncu dalında aday gösterilen ilk Müslüman olan Ahmed, insanların kültürel çıktısıyla kendilerini temsil edildiğini görmezlerse ana akım toplumdan uzaklaşacaklarını ifade etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.