islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5200
EURO
34,7937
ALTIN
2.424,45
BIST
9.730,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

NAMAZ KILMAYANLAR NASIL NİTELENEBİLİR?

NAMAZ KILMAYANLAR NASIL NİTELENEBİLİR?
1 Eylül 2022 10:30
A+
A-

Son beş yıldır  her sene sılay-ı rahim için Rize’ye; baba ocağına gidiyorum. Bilgisayarım yanımda. Gündemden kopmamaya çalışıyorum. Ziyaretlerimden ve gelen ziyaretçilerden fırsat buldukça bir kitap haline getirmek istediğimi okuyucu sorularını ve verdiğim cevapları gözden geçiriyorum. Bayağı ilginç sorular ve bilinmesi gereken cevaplar var.

Bir iki  gün evvel namaz kılmayanlar ilgili bir konu gündeme gelmişti. Biz de “Namaz Kılmayanlara Ceza da Oy da Verilemez”  başlıklı öğretici bir yazı yazmıştık.

Tevafuk olacak ya, bu gün de önüme namaz kılmayanlarla ilgili soru cevap düştü. Bereket olur ümidiyle sunuyorum:

“ Namaz Kılmayanlar Hayvan Olarak Nitelenebilir mi?

Geçen akşam TRT ekranında, Serdar Tuncer’in hazırlayıp sunduğu Ramazan Sevinci isimli programa konuk olan Prof. Dr. Mustafa Aşkar “Alnı secdeye gelen bir varlık var mı insanın dışında? Yok. Secde eden tek varlık insan. O zaman, ben düz söyleyeyim. Ayette de bunu söylüyor, ağır gelmesin. Namazı hayvanlar kılmaz, namaz kılmayan da hayvandır” dedi.

Çok büyük tepkilere yol açan bu çıkış hakkında kanaatleriniz nedir? Ayetle sabit bir durum gerçekten var mıdır? Varsa ayetin anlatmak istedikleri Sn. Aşkar’ınkiler ile örtüşmekte midir? Namaz kılmayan insanın Allah katında yeri hayvanlarla bir midir? Bu konudaki fikirlerinizi benimle paylaşırsanız memnun olurum Hocam. Allah razı olsun…

Bismillah… Bazı ön bilgiler verme gereğini duyuyorum. Namaz bütün peygamberlerin tebliğlerinde yer alan ve secdeyi içeren bir ibadettir. İnanç esaslarımıza imandan sonra yüklenen ilk görevdir. Hayatı İslâmlaştırmanın ve  Müslümanları hukuken temsil edebilir güvenilir bir Müslüman olabilmenin ana yoludur. Cennete gireceklerin de temel vasfıdır. Namaz olmazsa olmazdır.

Müslüman namazla secde ettiği gibi hayvanlar da secde eder. Kur’ân’ın  Hac sûresinin 18. ayetinde şöyle buyrulur:

Görmez misin ki göklerde ve yerde olan akıllı canlılar, güneş, ay yıldızlar, dağlar, ağaçlar, hayvanlar ve insanların bir çoğu Allah’a secde ediyor…”

Bu ayette geçen secdeyi Allah’ın yasalarına boyun eğme manasına anlayabileceğimiz gibi her bir varlığın kendine özgü secdesi olarak da algılayabiliriz.

Anlaşılacağı üzere hayvanlar da secde eder.

Sürekli olarak namaz kılmayan ve secdeye varmayan kişinin Müslüman olarak varlığını sürdürmesi mümkün değil gibidir. Onun Allah’a ortak koşar duruma düşmesi de mümkündür. Böyle olmakla birlikte namaz kılmadığı için Müslümanları hayvanlara benzetmek uygun değildir.

Kendilerini örneğin maymun asıllı olarak görenleri, diğer canlı türleri anlamına hayvan olarak nitelemek  ise aşağılamak olmayıp Kur’ân çizgisinde gerçeği vurgulamaktır.

İlahî Vahy’e kulak asmayan ve akıllarını kullanamayanların hayvanlardan daha aşağı konumda oldukları ise Yaratanımızın tespitidir:

Yoksa sen onlardan çoğunun (kendilerine ulaşan Kur’ân mesajlarını) dinlediklerini ve akıllarını kullandıklarını mı sanıyorsun? Hayır hayır, koyun sürüsü gibidir onlar: doğru yoldan hiç mi hiç haberleri yoktur!” (Furkan 44)

ALİ RIZA DEMİRCAN 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.