Namibya ve Uganda’da cüce zürafaların keşfi bilim adamlarını şaşırttı

Mirat Haber Ajansı

Uzun boylu olmak, zürafanın temel özelliğidir ve en yüksek yaprakları yiyerek ağaçlardan beslenebilmesini sağlar. Bu yüzden, bilim adamları Afrika’nın farklı taraflarında iki cüce zürafa bulunca şaşkına döndü. Zürafaların çoğu 4,5 – 6 metreye kadar büyür, ancak 2018’de vakıfla çalışan bilim adamları Namibya’da 2,6 metrelik bir zürafa keşfetti. Üç yıl önce, Uganda’da bir vahşi yaşam parkında 2.8 metrelik bir zürafa bulmuşlardı. Bulgularını geçen ayın sonunda British Medical Journal’da yayınladılar. Gazete, her iki durumda da zürafaların standart uzun boyunları ancak kısa, kalın bacakları olduğunu söyledi. Bu hastalığın tıbbi adı iskelet displazisi ve insanlarla evcil hayvanları da etkiliyor, ancak araştırma vahşi hayvanlarda bunun görülmediğini belirtiyor.

Vakıf tarafından çekilen görüntülerde zürafanın kuzey Uganda’daki Murchison Falls milli parkının kuru savanında kalın, kaslı bacaklar üzerinde durduğu görülüyor. Her zamanki gibi uzun, sopa benzeri bacaklara sahip daha uzun bir hemcinsinin de arka planda yürüdüğü gözlenebiliyor. Zürafa Koruma Vakfı’nın kurucu ortağı Julian Fennessy, durumdan hiçbir olumlu sonuç çıkmayacağını düşünüyor. Daha uzun boylu zürafalar daha uzun ağaçlara ulaşır ve cüce olanlara kıyasla daha fazla kaynağa erişim sağlar. Bu durum, büyük olasılıkla cüce zürafaların normal büyüklükteki meslektaşlarıyla üremesini fiziksel olarak imkansız kılacaktır. Dünyanın en uzun memelisinin sayısı son 30 yılda yaklaşık %40 düşüşle 111.000 civarına düştü. Bu nedenle, dört türün tamamı çevreciler tarafından “savunmasız” olarak sınıflandırılıyor. Koşullar hayvanlar için giderek zorlaşıyor. Habitat kaybı, habitatın parçalanması, artan insan popülasyonu, kaçak avlanma ve iklim değişikliğinin yanı sıra her yıl daha fazla arazi ekilmesi bu nedenlerden birkaçı. Uzmanlar, koruma çabalarının son on yılda sayıların toparlanmaya başlamasına yardımcı olduğunu söylüyor.

Recent Posts

  • Gündem

Onaylı Randevu Dönemi Başlıyor: BakanlıktanYeni Sistem Detayları

Hastanelerde, onaylı randevu dönemi başlıyor! Bakanlık 10 soruda merak edilenleri yanıtladı... Merkezi Hekim Randevu Sistemi'nde…

57 dakika ago
  • Gündem

Gazze’deki Çocuklar Eğitim Hakkı İçin Seslerini Yükseltti.

Gazze'deki Çocukların Eğitim Hakkı İçin Sesleri Yükseliyor: Deyr el-Belah Kentindeki Gösteri Çocukların Eğitim Talepleri: Barış…

1 saat ago
  • Gündem

“KURBAN KARDEŞLİKTİR”

“KURBAN KARDEŞLİKTİR” ARDEV olarak kurbanlarınızı bu yıl Tanzanya’da ki kardeşlerimize ulaştırıyoruz. Ayrıca kurbanınızın kesim vidosunu…

2 saat ago
  • Makale

KANSERLİ KIZIN “NEDEN BEN?” SORUSUNA TIBBIN “KÖTÜ ŞANS” CEVABI FELAKETTİR

Asıl tedavi edilemeyecek yıkıcı hastalık, kanserli kızın “Neden ben?” sorusuna Tıp bilimi diliyle ! “Kötü…

2 saat ago
  • Gündem

İstanbul’da Ekmeğe Büyük Zam: Fiyatlar Neden Yükseldi?

İstanbul'da Ekmeğe Büyük Zam Geldi! Vatandaşlar Ani Fiyat Artışına Tepkili.. Peki Fiyatlar Neden Yükseldi? İstanbul…

3 saat ago
  • Makale

“BİLİM AHLAKI” MI BİLİM İNSANININ AHLAKI MI?

Her çağın kendine özgü, dinî, ahlakî, ilmî,  siyasî, iktisadî  ve sosyal  sorunları olmuştur  ve olmaya…

3 saat ago