islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Hafif Yağmurlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

Namibya ve Uganda’da cüce zürafaların keşfi bilim adamlarını şaşırttı

Namibya ve Uganda’da cüce zürafaların keşfi bilim adamlarını şaşırttı

Mirat Haber Ajansı

Uzun boylu olmak, zürafanın temel özelliğidir ve en yüksek yaprakları yiyerek ağaçlardan beslenebilmesini sağlar. Bu yüzden, bilim adamları Afrika’nın farklı taraflarında iki cüce zürafa bulunca şaşkına döndü. Zürafaların çoğu 4,5 – 6 metreye kadar büyür, ancak 2018’de vakıfla çalışan bilim adamları Namibya’da 2,6 metrelik bir zürafa keşfetti. Üç yıl önce, Uganda’da bir vahşi yaşam parkında 2.8 metrelik bir zürafa bulmuşlardı. Bulgularını geçen ayın sonunda British Medical Journal’da yayınladılar. Gazete, her iki durumda da zürafaların standart uzun boyunları ancak kısa, kalın bacakları olduğunu söyledi. Bu hastalığın tıbbi adı iskelet displazisi ve insanlarla evcil hayvanları da etkiliyor, ancak araştırma vahşi hayvanlarda bunun görülmediğini belirtiyor.

Vakıf tarafından çekilen görüntülerde zürafanın kuzey Uganda’daki Murchison Falls milli parkının kuru savanında kalın, kaslı bacaklar üzerinde durduğu görülüyor. Her zamanki gibi uzun, sopa benzeri bacaklara sahip daha uzun bir hemcinsinin de arka planda yürüdüğü gözlenebiliyor. Zürafa Koruma Vakfı’nın kurucu ortağı Julian Fennessy, durumdan hiçbir olumlu sonuç çıkmayacağını düşünüyor. Daha uzun boylu zürafalar daha uzun ağaçlara ulaşır ve cüce olanlara kıyasla daha fazla kaynağa erişim sağlar. Bu durum, büyük olasılıkla cüce zürafaların normal büyüklükteki meslektaşlarıyla üremesini fiziksel olarak imkansız kılacaktır. Dünyanın en uzun memelisinin sayısı son 30 yılda yaklaşık %40 düşüşle 111.000 civarına düştü. Bu nedenle, dört türün tamamı çevreciler tarafından “savunmasız” olarak sınıflandırılıyor. Koşullar hayvanlar için giderek zorlaşıyor. Habitat kaybı, habitatın parçalanması, artan insan popülasyonu, kaçak avlanma ve iklim değişikliğinin yanı sıra her yıl daha fazla arazi ekilmesi bu nedenlerden birkaçı. Uzmanlar, koruma çabalarının son on yılda sayıların toparlanmaya başlamasına yardımcı olduğunu söylüyor.

ETİKETLER: Uganda
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.