islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,6103
EURO
34,8380
ALTIN
2.502,22
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

NASA, Tuz Gölü Yok Olmak Üzere

NASA, Tuz Gölü Yok Olmak Üzere
20 Aralık 2021 17:08
A+
A-

İklim değişikliğinin neden olduğu kuraklıklar, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de korkutucu boyutlara ulaşabiliyor.

Türkiye’nin en büyük ikinci gölü olan ve birçok kuş türüne ev sahipliği yapan Tuz Gölü de kuraklıktan nasibini aldı.

NASA, Twitter üzerinden paylaştığı gönderide gölün endişe verici durumunu bir kez daha gözler önüne serdi.

NASA’dan Tuz Gölü Paylaşımı

NASA, Tuz Gölü’nün yıllara göre nasıl değiştiğini “Bir zamanlar Türkiye’nin en büyük ikinci gölü olan Tuz Gölü, artık zar zor küçük bir su birikintisi kadar yer kaplıyor.” ifadeleriyle duyurdu.

Yayınlanan görüntülerde, Tuz Gölü’nün su miktarında korkunç derecede fazla bir azalma olduğu ve günümüzde neredeyse hiç su kalmadığı açık bir şekilde görülüyor.

Akdeniz Üniversitesi’nden Fulya Aydın-Kandemir, gölün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ve flamingo gibi kuşların tehlikede olduğunu şu sözlerle ifade ediyor:

“Tuz Gölü maalesef kuruma tehlikesi ile karşı karşıya ve durum gittikçe kötüleşiyor. Yaşanan olağanüstü kuraklık 2000’den sonra daha da kötü hale geldi.

İnsanlar yaşanan kuraklıklar sebebiyle azalan yüzey sularından yeraltı kaynaklara yöneldi.

“Hiç Su Kalmadı”

2008 ve 2016 yıllarında gölün tamamen kuruduğu ortaya çıktı. 2019 yılından bu yana da bu durum iyice kötüleşti. Temmuz 2021’de gölde neredeyse hiç su kalmadı. Bu da göle gelen yavru flamingoların toplu ölümüne sebep oldu. Gölün gelecekte nasıl bir hâl alacağı oldukça belirsiz.”

NASA’nın Tuz Gölü ile ilgili detaylı yazısına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.