islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4432
EURO
34,7490
ALTIN
2.439,32
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

NATO KOSOVA’YA ASKER SEVK EDİYOR

NATO KOSOVA’YA ASKER SEVK EDİYOR
31 Mayıs 2023 16:30
A+
A-

NATO ittifakı, askeri kuvvetlerine yönelik saldırıları kınadı.

NATO, ülkedeki Sırp protestocularla çıkan çatışmalarda barışı koruma güçlerinin yaralanmasından bir gün sonra, Salı günü Kosova’ya ek kuvvetler konuşlandırdı.

NATO liderliğindeki bir barışı koruma misyonu olan Kosova Gücüne (KFOR) bağlı 11 İtalyan ve 19 Macar askeri, kuzey Kosova’da şiddetli gösterileri kontrol altına almak için mücadele ederken yaralandı. KFOR’a göre, Macar askerlerinden üçü ateşli silahlarla yaralandı.

NATO saldırıları kınadı ve “tüm tarafları gerilimi daha da alevlendirecek eylemlerden kaçınmaya ve diyaloğa” davet etti.

Napoli Müttefik Müşterek Kuvvet Komutanlığı, Salı öğleden sonra paylaştığı bir tweet’te NATO’nun Batı Balkanlar için Operasyonel Yedek Kuvvetlerini (ORF) Kosova’ya gönderdiğini açıkladı.

‘’Napoli (ORF), Kosova’daki durumu yakından gözlemliyor. Tüm topluluklara tarafsız, güvenli ve emniyetli bir ortam ve hareket özgürlüğü sağlamak için ihtiyaç duydukları tüm imkanlar ve güçlere sahip olmalarını garanti altına almak amacıyla KFOR ile koordinasyonu sürdürecek.” gerekirse KFOR’un hazır olma durumunu güçlendirmek için ek yedek kuvvetler de hazır bulunduruluyor.

Napoli Müttefik Müşterek Kuvvet Komutanlığı komutanı Amiral Stuart B. Munsch yaptığı açıklamada, “Kosova’ya ek NATO kuvvetlerinin konuşlandırılması, KFOR’a BM Güvenliğimiz uyarınca güvenliğini sağlamak için ihtiyaç duyduğu kabiliyetlere sahip olmasını sağlamak için alınmış ihtiyatlı bir önlemdir” dedi.

“Kargaşayı durdurmak ve hayatları kurtarmak için hızlı, ölçülü ve profesyonel müdahalede bulunduğu için KFOR’u takdir etmek istiyorum” dedi ve ekledi: “Şiddet durmalı ve tüm taraflar, ülkedeki tüm topluluklarda barışı baltalayacak eylemlerde bulunmayı bırakmalı.’’

Bölgede gerilim oldukça yüksek. Cuma günü ABD, Fransa, İtalya, Almanya ve İngiltere, Kosova’nın kuzey Kosova’daki belediye binalarına girişi zorlama kararını kınayan ortak bir bildiri yayınladılar. Beş ülke ayrıca “Sırbistan’ın Kosova sınırındaki Silahlı Kuvvetlerinin hazırlık seviyesini artırma kararından endişe duyduklarını ve kışkırtıcı söylemlerden kaçınarak tüm tarafları azami itidal çağrısında bulunduklarını” söylediler.

ÇEVİREN: Abdulkadir BEKDEMİR

KAYNAKÇA: https://www.politico.eu/article/nato-kosovo-western-balkans-deploys-more-troops-amid-violence/

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.