islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3697
EURO
34,9552
ALTIN
2.325,66
BIST
9.080,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

NATO’dan Türkiye açıklaması: Yüzde 80’ini o ülkeler karşılıyor, hep birlikte olunmalı

NATO’dan Türkiye açıklaması: Yüzde 80’ini o ülkeler karşılıyor, hep birlikte olunmalı
10 Aralık 2021 17:10
A+
A-

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, NATO’nun Avrupa savunması için önemine dikkat çekerek birliğin mali kaynaklarının yüzde 80’inin Türkiye, ABD, Kanada ve İngiltere’den geldiğini vurguladı. Stoltenberg, “Bu ülkelerle birlikte olunmalı” diye konuştu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna’nın doğusunda yaşanan gerilim konusunda Rusya’nın gerilimi düşürmesi, Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstermesi ve demokrasiye geri dönmesi gerektiğini belirtti.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Savunma Bakanı Florence Parly ve Stoltenberg, başkent Paris’te Dışişleri Bakanlığındaki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Stoltenberg, görüşmede Rusya’nın Ukrayna’da “askeri olarak güçlenmesi” konusunu ele aldıklarını ifade etti.

Ukrayna’nın doğusunda yaşanan gerilime ilişkin, “Rusya gerilimi düşürmeli, Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstermeli ve demokrasiye geri dönmeli.” diye konuşan Stoltenberg, diplomatik ve siyasi bir çözümün bulunması gerektiğini, bu anlamda ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki diyalogdan memnun olduğunu belirtti.

Stoltenberg, NATO müttefiklerinin bu konuda görüşmeye devam edeceğini ifade etti.

Avrupa ülkelerinin kıtanın güvenliği konusunda katkıları bulunduğunu ifade eden Stoltenberg, “ABD son yıllarda Avrupa’daki (askeri) varlığını artırdı. Bu, herkesin çıkarına.” diye konuştu.

Stoltenberg, Ukrayna’nın NATO’nun üyesi olmasına rağmen tüm müttefiklerin bu ülkenin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklediğini belirtti.

Müttefiklerin Ukrayna’ya siyasi destek de verdiğini ifade eden Stoltenberg, Ukrayna’nın NATO üyesi olup olmamasıyla ilgili kararın bu ülkeye ait olduğunu ifade etti.

Stoltenberg, Ukrayna’nın üyelik için başvurduğunda buna NATO üyesi 30 ülkenin karar vereceğini, diğer ülkelerin buna müdahil olamayacağını kaydetti.

“TÜRKİYE” VURGUSU

NATO ile AB arasındaki iş birliğinin güçlendirildiğini ifade eden Stoltenberg, NATO’nun Avrupa’nın savunması için önemli olduğunu, NATO’nun mali kaynaklarının yüzde 80’inin AB üyesi olmayan Türkiye, ABD, Kanada ve İngiltere’den geldiğini altını çizdi.

Stoltenberg, bu ülkelerle hep birlikte olunması gerektiğini, böylece barışı tesis edebileceklerini belirtti.

“UKRAYNA’NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜN İHLAL EDİLMESİ KAÇINILMAZ OLARAK CİDDİ SONUÇLAR DOĞURACAKTIR”

Le Drian ise NATO’nun ve AB’nin kıtanın güvenliği konusunda birbirlerini tamamladığını ve görüşmede Fransa’nın AB’nin dönem başkanlığına ilişkin önceliklerin ele alındığını belirtti.

Ukrayna’daki durumu yakından takip ettiklerini, bu konuda NATO ile bilgi paylaşımın devam etmesinin önemli olduğunu ifade eden Le Drian, “Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün ihlal edilmesi kaçınılmaz olarak ciddi stratejik sonuçlar doğuracaktır.” diye konuştu.

Le Drian, Ukrayna konusunda ABD ile görüştüklerini, bu akşam İngiltere’nin Liverpool kentinde ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya geleceğini kaydetti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.