islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4643
EURO
34,7320
ALTIN
2.435,54
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Naziye Mahmut: Bilim insanı, sanatçı, şair, dövüş sanatçısı

Naziye Mahmut: Bilim insanı, sanatçı, şair, dövüş sanatçısı

Pakistan ve Arap kökenli İskoç genç kadın Naziye Mahmut yaşına rağmen engelleri aşarak, bilim, sanat, edebiyat ve dövüş sanatında kendini geliştirmeye devam etti. İskoçya’nın 30 Yaşın Altındaki En İlham Verici 30 Kadını arasında gösterildi.

Mirat Haber Ajansı

Dürüst olmak gerekirse, ‘Havacılık ve Uzay Analisti’ deyince, çoğumuz 1960’lardan kalma, ciddi, gözlük takan orta yaşlı bir adamın dev bir bilgisayarların üzerine eğildiğini hayal ediyoruz. Ancak hiçbiri büyük bir kılıçla poz veren genç bir Müslüman kızı tasavvur edemez. Naziyah Mahmood (Naziye Mahmut) böyle ve daha da fazlası. Havacılık ve Uzay Mühendisliği ve Astrofizik alanında bir eğitime sahip Naziyah’ın özgeçmişi, bir bilim kurgu kahramanının özgeçmişine benziyor. ESMO ve Moonbase-X dahil olmak üzere Avrupa Uzay Ajansı görevlerinde görev analisti olarak çalıştı, CERN’deki ATLAS Detector verileri üzerine Particle Physics Experimental Project’e katkıda bulundu. Silah sanatları ve Kore kılıç sanatlarında uzmanlaşmış bir dövüş sanatçısı. Aynı zamanda bir model, oyuncu, şair ve öykü yazarı. Naziyah Mahmood, Glasgow, İskoçya’da doğdu ve Pakistan ve Arap kökenli karışık bir kültürel geçmişe sahip. Astrofizik ile Fizik alanında Onur derecesi aldı ve ardından İskoçya Glasgow Üniversitesi’nden Uzay Misyonu Analizi ve Tasarımı alanında Yüksek Lisans derecesi aldı.

Bu genç Müslüman kız şu anda City of Glasgow College’da STEM Geliştirme yöneticisi olarak çalışıyor ve Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik alanlarında kariyerleri teşvik ediyor. Ancak bu, bilimsel kariyerini geride bıraktığı anlamına gelmiyor: Hala bir araştırmacı ve beş yıl içinde nerede olmak istediği sorulduğunda cevabı: Uzayda! Astronot! Naziyah, bu harika olurdu diyor. Ne yazık ki astronot olmak için ihtiyaç duyduğunuz şartlardan biri 20/20 görüşe ihtiyacınız olması, ancak bir şekilde bununla ilgili yollar bulabileceğinden emin.

Dövüş sanatlarına çoçukluktan gelen ilgi

Astrofizikçi silahşör, İslam ve bilimin her zaman iç içe geçtiğini söylüyor. Kur’an’a göre, kişi onu çevreleyen her şeyi öğrenmezse, öğretmezse ve keşfetmeye çalışmazsa, yüksek düzeyde imana ulaşmak mümkün değil. Dövüş sanatlarına olan sevgisini hikaye yazmak veya resim yapmakla karşılaştırıyor, çünkü çok etkileyici. Kısmen kör olarak büyüyen Naziyah, dövüş sanatlarına olan tutkusunu küçük yaşlardan itibaren sürdürmeye karar verdi. Düzenli uygulama yoluyla, engelinin üstesinden gelmesini ve günlük hayatını zorluk çekmeden atlatmasını sağlayan keskin bir farkındalık duygusu kazandı. Naziyah, benzersiz beceri ve deneyim yelpazesinin güçlü yönlerinden biri olduğunu düşünüyor. Hayatta tek bir tutkunuz veya tek bir hedefiniz olsa bile çeşitliliği göstermek sorun değil, diyor. Hobilere sahip olmak harika çünkü bundan beceriler alıp başka şeylere aktarabilirsiniz! Naziyah, kısa süre önce İskoçya’nın 30 Yaşın Altındaki En İlham Verici 30 Kadını arasında gösterildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.