Nijeryalılar gıda enflasyonu yükselirken açlıkla karşı karşıya

Kazançlarının yarısından fazlasını gıdaya harcayan milyonlarca Nijeryalı kesinti yapmak zorunda kaldı.

Mirat Haber Ajansı

Kazançlarının yarısından fazlasını gıdaya harcayan milyonlarca Nijeryalı kesinti yapmak zorunda kaldı. Nijerya’nın istatistik ajansına göre, tüm hanelerin yüzde 50’sinden fazlası, düşen ücretler ve artan gıda maliyetleri gibi ikili baskılar nedeniyle geçen yıl Temmuz ve Aralık arasında tüketimin azaldığını bildirdi. Nijerya’nın istatistik ajansı kıtanın en büyük ekonomisindeki her üç kişiden birinin işsiz olduğunu açıklamasının üzerinden çok geçmeden, gıda enflasyonunun 15 yılın en yüksek hızıyla hızlandığını açıkladı. Durum, birçok hanenin sefaletini artırıyor. Nüfusun yarısından fazlasının günde 2 dolardan az parayla yaşadığı bir ülkede, isyan, huzursuzluk ve Başkan Muhammedu Buhari hükümetinin gıda ithalatı konusundaki tutumu, Afrika ülkesinde gıda güvensizliğini daha da kötüleştiriyor. Bu arada, istatistik ajansı tarafından geçen ay yayınlanan bir Covid-19 etki anketine göre, koronavirüs salgını Nijeryalıların yüzde 70’ini bir tür gelirden çaldı.

Tahıllar, yam, et, balık ve meyve gibi kalemlerde geniş çaplı fiyat artışlarının neden olduğu gıda enflasyonu Mart ayında yüzde 22,95’e yükseldi. Bu artan maliyetler kısmen, Buhari’nin bastırmak için mücadele ettiği Nijerya’nın tarım kuşağında çiftçiler ve çobanlar arasında kötüleşen çatışmadan sorumlu tutuldu. Kuzeydeki on yıldan uzun süredir devam eden Boko Haram isyanıyla birleşen huzursuzluk, zayıflayan para birimi ve yüksek akaryakıt fiyatları da artan gıda fiyatlarına katkıda bulundu. Buhari, yaygın kaçakçılığı sona erdirmek amacıyla 16 aylık bir kapatmanın ardından Aralık ayında Nijerya’nın kara sınırlarını yeniden açmasına rağmen, pirinç gibi bazı temel ürünler üzerindeki ithalat kısıtlamaları nedeniyle de durum daha da kötüleşti. Nijerya Üreticileri Birliği yaptığı açıklamada, yükselen enflasyonun üreticilerin karlılığını olumsuz etkilediğini ve Nijerya’da üretilen malların uluslararası pazardaki düşük ihracat penetrasyonuna önemli bir katkıda bulunduğunu belirtti. Çiftçilerin topraklarına dönmesini engelleyen güvenlik krizi çözülene kadar gıda fiyatları yüksek kalacak. Analistler, hükümet mantıklı olanı yapmadıkça ve gıda ithalatının gerçekleşmesine izin vermedikçe zor diyor.

Recent Posts

  • Gündem

1 MAYIS İŞÇİ VE EMEKÇİLER BAYRAMI

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, günümüzde tasvip etmediğimiz şekilde siyasal bir kimliğe bürünerek eylemlere…

14 saat ago
  • Gündem

Devlet Bahçeli’den İmamoğlu’na Sert Hamas Cevabı

Devlet Bahçeli'nin Sert Tepkisi: "Hamas'a Terör Örgütü Demek, Siyonizm'in Değirmenine Su Taşımaktır!" Devlet Bahçeli'nin CNN…

15 saat ago
  • Gündem

İslam’ın Emretmiş Olduğu Cihad Şekilleri

İslam’ın emretmiş olduğu Cihad  şekillerini dört ana noktada toplamak mümkündür... 1-Cihadı Ekber: Hiç şüphesiz insan,…

16 saat ago
  • Gündem

Simit Fiyatlarına Bakanlık Denetimi: Onay Zorunluluğu Geldi

Ticaret Bakanlığı, simit fiyat tarifelerine ilişkin önemli bir değişiklik yaptı. Ekmek fiyatlarındaki düzenlemeler benzeri, simit…

17 saat ago
  • Makale

CUMHURBAŞKANIMIZ, BAKANLARIMIZ VE ALİ ERBAŞ İÇİN YABANCI LÜKS ARABA AYIPTIR VE GÜNAHTIR

Tevazu Bilinci Olmayanların İtibarı da Olmaz AHMET HAKAN -ALİ ERBAŞ Bizim müftü çocuğu olup İmam…

18 saat ago
  • Gündem

İSRAF, ALLAH’A İSYAN VE İNSANLARA ZULÜMDÜR I

“İsraf etmeyin” emrinin akabinde Allah'ın israf edicileri sevmediğine vurgu yapılması israfın önemli haramlardan biri olmasına…

18 saat ago