Avrupa

Norveç’te Taliban’a Büyük İlgi

Norveç dışişleri bakanlığı, Afganistan’da iktidara döndükten sonra Avrupa’yı ziyaret eden ilk Taliban heyetinin Pazar günü Afgan sivil toplum üyeleriyle insan haklarına odaklanan görüşmelere başladığını açıkladı.

Dışişleri Bakanı Amir Han Muttaki başkanlığındaki heyet, Pazartesi ve Salı günleri Batılı diplomatlarla görüşmeden önce, üç günlük ziyaretlerinin ilk gününü insan hakları örgütlerinin yanı sıra kadın aktivistler ve gazetecilerle görüşmelere ayırdı.

Taliban tarafından yönetilen geçici hükümete göre, konferansın ilk gününde katılımcılar anlayış ve ortak işbirliğinin tek çözüm olduğunun belirttiler.

Toplantıdan sonra Taliban’dan yapılan kısa bir açıklamada, katılımcıların sabırla birbirlerinin görüşlerini dinledikleri ve ülkedeki mevcut durum hakkında görüş alışverişinde bulundukları belirtildi.

Açıklamada ayrıca tüm tarafların Afganistan’ın tüm Afganların ortak vatanı olduğunu teyit ettikleri ve tüm vatandaşların ülkenin siyasi, ekonomik ve güvenlik refahı için birleşmesi ve çalışması gerektiği vurgulandı.

Norveç’in kolaylaştırdığı kapalı kapılar ardındaki tartışmalar, Oslo’nun dışında Soria Moria Otel’de yapılıyor.

Analistlere atıfta bulunan El Cezire televizyonu, Taliban heyetinin dondurulan varlıkların bir kısmının serbest bırakılması karşılığında insan hakları gibi konularda bazı tavizler verebileceğini bildirdi.

Analistler, Afganistan’daki insani durum kötüleşmeye devam ederken, Afganistan dışişleri bakanı vekili Amir Har Muttaki’nin bu paranın bir kısmını memur maaşlarını ödemek ve ülkede yeterli gıda olduğundan emin olmak için geri alacağını kaydetti.

Avrupa’ya ilk ziyaretlerinde Taliban, Norveçli yetkililerin yanı sıra ABD, Fransa, İngiltere, Almanya, İtalya ve Avrupa Birliği temsilcileriyle görüşecek.

Geçici hükümetin sözcü yardımcısı Inamullah Samangani daha önce ABD ile görüşmenin “Afgan varlıklarının serbest bırakılması, kara listelerin kaldırılması ve ayrıca ikili ilişkilerin yeniden başlatılması ve genişletilmesi” üzerinde odaklanacağını söyledi.

Recent Posts

  • Makale

SENİ BUGÜN BAŞKA SEVİYORUM AMA SEN HANGİ GÜN İSTERSEN OKU

SENİ BUGÜN BAŞKA SEVİYORUM AMA SEN HANGİ GÜN İSTERSEN OKU Ben senin sevgili kaderinin neresiyim?…

3 saat ago
  • Makale

AHLÂK İSLAMÎ KURALLARDIR AHLÂKSIZ KİŞİ DİNDAR OLAMAZ

AHLÂK İSLAMÎ KURALLARDIR AHLÂKSIZ KİŞİ DİNDAR OLAMAZ! Yüksek mahkeme üyelerinden genç bir dostumuz sohbetimiz sırasında…

4 saat ago
  • Makale

KAYBETTİĞİMİZ GEÇMİŞİN FARKINDA MIYIZ?

Ülkemizde inançsız bir kesim Cumhuriyetin kuruluşundan buyana Osmanlı’ya azgın bir düşmanlık duygusuyla saldırmaktadır. Bunun neden…

5 saat ago
  • Gündem

Almanya’da Filistin Destekçisi Yasemin Acar’ın Dramı

Almanya'da Filistin Destekçisi Yasemin Acar'ın Dramı: Polisin Şiddeti ve Haksızlık Almanya'nın başkenti Berlin'de, Filistin'e destek…

22 saat ago
  • Gündem

Namaz Kılan Öğrencilerin Etrafında Etten Duvar Ördüler

Namaz Kılan Öğrencilerin Etrafında Etten Duvar Ördüler Gazze Protestolarında Birleşen Kalpler ABD'deki üniversitelerde, Gazze'deki zulme…

23 saat ago
  • Gündem

Yahudi Öğrenciler Filistin İçin Dua Etti

Yahudi Öğrenciler Filistin İçin Dua Etti İnsanlık İçin Birleşen Sesler Washington, ABD - George Washington…

1 gün ago