islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3433
EURO
35,1097
ALTIN
2.308,93
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Norveç’te Taliban’a Büyük İlgi

Norveç’te Taliban’a Büyük İlgi

Norveç dışişleri bakanlığı, Afganistan’da iktidara döndükten sonra Avrupa’yı ziyaret eden ilk Taliban heyetinin Pazar günü Afgan sivil toplum üyeleriyle insan haklarına odaklanan görüşmelere başladığını açıkladı.

Dışişleri Bakanı Amir Han Muttaki başkanlığındaki heyet, Pazartesi ve Salı günleri Batılı diplomatlarla görüşmeden önce, üç günlük ziyaretlerinin ilk gününü insan hakları örgütlerinin yanı sıra kadın aktivistler ve gazetecilerle görüşmelere ayırdı.

Taliban tarafından yönetilen geçici hükümete göre, konferansın ilk gününde katılımcılar anlayış ve ortak işbirliğinin tek çözüm olduğunun belirttiler.

Toplantıdan sonra Taliban’dan yapılan kısa bir açıklamada, katılımcıların sabırla birbirlerinin görüşlerini dinledikleri ve ülkedeki mevcut durum hakkında görüş alışverişinde bulundukları belirtildi.

Açıklamada ayrıca tüm tarafların Afganistan’ın tüm Afganların ortak vatanı olduğunu teyit ettikleri ve tüm vatandaşların ülkenin siyasi, ekonomik ve güvenlik refahı için birleşmesi ve çalışması gerektiği vurgulandı.

Norveç’in kolaylaştırdığı kapalı kapılar ardındaki tartışmalar, Oslo’nun dışında Soria Moria Otel’de yapılıyor.

Analistlere atıfta bulunan El Cezire televizyonu, Taliban heyetinin dondurulan varlıkların bir kısmının serbest bırakılması karşılığında insan hakları gibi konularda bazı tavizler verebileceğini bildirdi.

Analistler, Afganistan’daki insani durum kötüleşmeye devam ederken, Afganistan dışişleri bakanı vekili Amir Har Muttaki’nin bu paranın bir kısmını memur maaşlarını ödemek ve ülkede yeterli gıda olduğundan emin olmak için geri alacağını kaydetti.

Avrupa’ya ilk ziyaretlerinde Taliban, Norveçli yetkililerin yanı sıra ABD, Fransa, İngiltere, Almanya, İtalya ve Avrupa Birliği temsilcileriyle görüşecek.

Geçici hükümetin sözcü yardımcısı Inamullah Samangani daha önce ABD ile görüşmenin “Afgan varlıklarının serbest bırakılması, kara listelerin kaldırılması ve ayrıca ikili ilişkilerin yeniden başlatılması ve genişletilmesi” üzerinde odaklanacağını söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.