islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3605
EURO
34,9640
ALTIN
2.325,39
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Okumak Üzerine 2

Okumak Üzerine 2

Bunun üzerine bir örnek düşünelim:

Bir doktor bir hastasına bir reçete yazıp ilaçları kullanmasını istiyor.

Hasta reçeteyi yakasına iğneleyip iyileşeceğine inanıyor.

Hatta hasta hepten akıl hastası ise bu reçeteyi uygulamadan güzel bir şekilde okuyunca kendisiyle birlikte yakınlarından hasta olanların bile şifa bulabileceğine inanabiliyor.

Pekala sizce bu hasta, doktoru dinlemiş olur mu, ve yahut iyileşir ya da iyileştirir mi?

Okumakla insan önceliklerinin bilgisini elde eder. Okumak dünyaya bakışımızı değiştirir. Daha sağlıklı kararlar verir ona göre hareket ederiz. Karşılaştığımız insanlarla, eşimizle, çocuğumuzla, işverenimizle vs. En sağlıklı şekilde iletişim kurmanın yolu da okumaktır. Bazen okuduğumuz bir cümle hayatımızı değiştirebilir.

Mesela Zuhruf43-44 benim tüm hayatımı yeniden düzenlememe, Kur’ansız bir gün bile geçirmememe ve çevremdekilere de bunu tavsiye etmeme vesile olmuştu.

Yine okuduğum bir hadis beni önemli ölçüde etkileyerek kendine müslüman olmaktan çıkartıp mümkün olduğunca yakınlarıma ulaşma ve öğrendiklerimi paylaşma gayreti verdi.

İlgili hadis hayber fethi öncesi kılıcıyla savaşa hazırlık yapan Hz. Aliye ilişkindir:

“ Yavaş ol ey Ali, vallahi senin elinle bir kimsenin hidayet bulması güneşin üzerine doğduğu herşeyden daha hayırlıdır.”(Buhari, Cihad 4/58, müslim, F.sahabe 2406)

O halde artık ilmin kaynağı, en güzel kıssa ve örneklerin bulunduğu, müslümanın hidayet yolu haritası Kur’an’ı Rabbimizin 800’e yakın ayette belirttiği okuma adabına uygun olarak tabi olma zamanı gelmedi mi? (İlgili ayetlerin en önemlileri için hayat rehberimiz Kur’an’a dair yazımıza bakılabilir.)

Kitabımızı:

• Şeytandan Allah’a sığınarak (okuduğumuz şeyin önemini hissederek)
• Merak ederek
• Anlayarak
• Düşünerek
• Aklederek
• Dura dura
• Bir kısmını ayırmadan yani bütüncül yaklaşarak
• Hayata geçirme gayreti taşıyarak
• Aynı konudaki diğer ayetlerle bağlantılandırarak
• Rasulullahın uyduğu tek ölçü bilerek (bkz. 46/ Ahkaf 9,  6/ En’am 50,  53/ Necm 3)
• Ailemiz, arkadaşlarımızla toplanarak

Okursak hem dünya ve ahiret huzuruna erer hem de yakınlarımızı erdiririz inşallah.

Yoksa ne mi olur? Aşağıdaki ayetlerin belirttiği duruma düşebiliriz, Allah korusun?

10/ Tevbe, 100:… (Allah) pisliği(rezilliği) aklını kullanmayanlara verir.

25/ Furkan, 44: Sen insanlardan çoğunun söz dinleyip aklettiklerini (düşündüklerini mi ) sanıyorsun? Oysa onlar hayvanlar gibidirler, hatta yolca dahasapıktırlar.

62/ Cuma, 5: Tevrat’ın yükü ile onurlandırılmış iken onunla amel etmeyenlerin durumu, sırtına kitaplar yüklenmiş (ama onlardan habersiz bulunan) eşşeğindurumuna benzer. Allah’ın mesajlarını yalanlamaya şartlanmış olanların durumu ne acıdır, çünkü Allah rehberliğini böyle zalim bir halka ihsan etmez!

Burada aman müslümanlar kimi örnek alıyorsunuz, yoksa bu duruma düşen aşağılık yahudileri mi? Mesajının verilmek istendiğini kavramak pek zor olmasa gerek. Yine çok önemli benzetmeler içeren bir diğer ayet şu şekildedir:

7/ Araf, 175-176: İnsanlara kendisine ayetlerimizilütfettiğimiz halde onları bir kenara atan kimsenin başına gelecek olanı anlat: Şeytan yetişip yakalar onu ve o da, başka niceleri gibi, vahim bir sapışla sapıp gider. Eğer biz dileseydik, onu ayetlerimizle yüceltir, üstün kılardık: fakat o hep dünyaya sarıldı ve yalnızca kendi arzu ve heveslerinin peşinden gitti. Bu bakımdan, böyle birinin durumu (kışkırtılan) bir köpeğindurumu gibidir: öyle ki, onun üzerine korkutarak varsan da dilini sarkıtıp harlar, kendi haline bıraksan da. Bizim ayetlerimizi yalanlamaya kalkan kimselerin haliişte böyledir. Öyleyse, bu kıssayı (mutlaka) anlat, ki belki derin derin düşünürler.

Rabbim bizleri, peygamberler ve sahabe gibi ayetleri düşünen ve onlarla amel edenlerden eylesin. Rahman bizleri, rehber ve şifa olan kitabımızı tanımayı ve yaşamak için okuma gayretini önceliklerinin başına yerleştirenlerden eylesin.

Niye mi? Çünkü sadece ondan hesaba çekileceğiz.(Bkz. 43/ Zuhruf, 43-44, 16/ Nahl 64, 12/ Yusuf2, 19/ Meryem 97, 2/ Bakara 121)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.