“Ömerler” Deyince Akla Hz. Ömer Bin Hattab mı Yoksa Hz. Ömer Bin Abdülaziz mi Gelmelidir?

Erdoğan: Bize Ömerler Lazım

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti’nin 18’inci kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında ATO Congresium’da düzenlenen törene katılarak partililere hitap etti. Erdoğan, şunları söyledi: “Hedef şu; bütün bu saydığım yerlerde bizim için kanaat önderleri kimlerse bunları seçip, çıkartmak ve kadromuzu bu kanaat önderleriyle güçlendirmektir. Bunu hep beraber yapacağız. ‘Ben şurda yoktum, ben burda yoktum’ olmaktan öte, ‘Burası filancaya layık’, daha da ileri gidiyorum, kardeşlerim bize Ömerler lazım. İşte biz bu Ömerleri bulduğumuz zaman şunu bilesiniz ki şu anda geldiğimiz konumdan çok daha farklı bir konuma Allah’ın izniyle çıkacağız…”

“Ömerler” Deyince Akla Hz. Ömer Bin Hattab mı Yoksa Hz. Ömer Bin Abdülaziz mi Gelmelidir?

İslâm tarihinde toplumsal barışı ve sosyal adaleti tesis etmekte en başarılı olmuş Ömer isminde iki devlet adamı vardır. Birincisi Halife Hz. Ömer bin Hattab’dır (581-644). 10 yıllık iktidar döneminde Arap toplumlarında o zamana kadar görülmemiş bir zenginleşme süreci yaşandı ve adeta bir refah patlaması ortaya çıktı. Sosyal devletin malî kaynakları özellikle fethedilen yeni ülke ve devletler sayesinde fazlasıyla arttı. Beytü’l-mala gelen savaş ganimetleri, zekât, öşür, haraç gibi kaynaklar, halkın refahını artırmak için kullanıldı. Devlet yönetiminde olan idareciler ise diğer monarşik devletlerde olduğu gibi kamu gelirlerini kendi menfaatleri için kullanmadı.

Bir Ömer daha vardır ki, bozulan adalet sistemini yeniden ihya etme noktasında üstün gayretler göstermiştir. O da anne tarafından nesebi Hz. Ömer’e dayanan Hz. Ömer İbni Abdülaziz (682–720)’dir. Emevilerin sekizinci Halifesi olmakla birlikte üstün ahlâkî/ilmî/sosyal vasıflarından dolayı II. Ömer ve hatta V. Râşid Halife olarak anılan büyük bir devlet adamıdır. Ömer İbn Abdülaziz, 717–720 tarihleri arasında yaklaşık iki buçuk yıllık Hilafet döneminde ihmal edilen İslâmî Sosyal Hukuk Devlet anlayışını yeniden ihya etmiş ve yeni sosyal politikalarıyla daha da geliştirmiştir. Böylece İslâm’ın sosyal ahlâk ilkelerini devlet idaresinin ana unsurları olarak belirleyerek, günümüzün modern sosyal devletlerinin hedeflediği sosyal barış, sosyal dayanışma, sosyal refah ve sosyal adaleti sağlayabilmiştir. Hz. Ömer bin Abdülaziz’in Hilafeti döneminde değişik sosyal gruplara ve alanlara yönelik olarak uygulanmaya konulan kamusal sosyal politikaların temel esasları, günümüzün devlet yöneticileri için ders niteliğindedir.

İki Ömer’in Ortak Hususiyetleri

Her iki devlet adamının bugünün siyasî önderlerine örnek teşkil edecek birçok ortak özellikleri vardır.

= Her iki lider de Arap milliyetçiliğinin ve kayırmacılığının yol açtığı her türlü nepotizm ve ayrımcılık ile mücadele etmiştir. Kendi akrabalarından bile olsa haksız kazanç elde edenler, ellerinde bulundurdukları halkın ve devletin malını iade etmek mecburiyetinde kalmış, buna uymayan hanedan üyeleri dâhil adlî mercilerde hesap vermiştir.

= Bürokraside rüşvet, yolsuzluk ve kötü muameleye sıfır tolerans gösterilmiştir

= Devlet idaresinde liyakat ve ehliyet kriteri esas alınmıştır.

= Ülke içinde muhtaçların belirlenmesi için sosyal haritanın çıkartılmış olması ve Arap/Müslüman olmayan insanlar da sosyal güvenlik kapsamına alınmıştır. Irk ve din ayrımı gözetilmeksizin herkes, sosyal vatandaşlık kapsamına alınmış ve ırkına/dinine bakılmaksızın bütün vatandaşlara aynı sosyal haklar verilmiştir.

= Devletin en üst kademesinde hukuk sistemini (Kuran ve Sünneti) çok iyi bilen âlimlerden oluşan, yetkilerle donatılmış ve devlet politikalarını denetleyen bir danışma/istişare kurulu/meclisi oluşturulmuştur. Böylece şura devleti prensibi hayata geçirilmiştir.

= Hakkaniyet ölçülerinden uzaklaşan valiler ve idareciler, görevlerinden derhal uzaklaştırılıp bunun yerine ehil, inançlı, dürüst, güvenilir, âdil ve sosyal duyarlı vali ve idareciler göreve getirilmiştir.

= İnsanlara ve özellikle mazlumlara, kendilerine yapılan haksızlıkları rahatlıkla şikâyet edebilecek bir yapı oluşturulmuştur. Bu çerçevede vatandaşlara, hukuk kurallarına riayet etmeyen ve adaletle hükmetmeyen valilere/idarecilere karşı sivil itaatsizlikte bulunabilme ve maddî/manevî zarar gördüklerinde hakkını arama imkânı verilmiştir.

= Hayvanlar, haklarını arama yeteneğine sahip olmadıkları için, özel olarak koruma altına alınmıştır.

= Beytü’l Mal (devlet gelirleri) ve dağıtım sistemi sosyal adalet ekseninde geliştirilmiş ve herkes için vatandaşlık geliri modeli uygulanmıştır.

Ezcümle

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aynı zamanda parti başkanı olması hasebiyle AK Parti’nin gelecekte de varlığını koruyabilmesi için, partiye yeni Ömerlerin kazandırılmasının önemine vurgu yapmıştır. Geçmişte AK Parti’nin en önemli isimlerinden olan Ali Babacan, Ahmet Davutoğlu ve Abdullah Gül gibi siyasetçilerin Parti’nin 18’inci kuruluş yıl dönümü etkinliklerine katılmadığı daha doğrusu davet edilmediği bir ortamda partinin Ömerler seviyesinde yeni kanaat önderlerine ihtiyaç duyması normal olarak kabul edilebilir.

Ne var ki hemen aynı üstün özelliklere sahip olan mezkûr iki Ömer, birer tarihî şahsiyettir. Parti için aranan Ömerlerden ister Hz. Ömer bin Hattab, isterse Hz. Ömer bin Abdülaziz kastedilsin. Bu ayarda bir Ömer’in ne Türkiye’de, ne de İslâm coğrafyasında çıkması ve bulunması mümkündür. Farz edelim ki memleketimizde ahlâkî, manevî ve siyasî yönden mezkûr iki Ömer’e az veya çok yakın nitelikte bir önder bulundu. Böyle ideal bir şahsiyetin AK Parti’ye sade bir üye olarak mı katılması yoksa ülkenin başına lider olarak mı geçmesi daha evladır?

Prof. Dr. Ali SEYYAR

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

View Comments

  • Baştaki Ömer olursa çok Ömerler ortaya çıkar. Atasözü:balık baştan kokar....

Recent Posts

  • Makale

KUR’AN’I ANLAMAK

İslam dini adına çok şey yazılmaktadır. Özellikle Ramazan ayı geldiği zaman TV kanallarında, camilerde ve…

15 dakika ago
  • Gündem

UZUN ÖMÜR ŞANSLA DEĞİL KADERLEDİR

Liverpool'da 1912 yılında dünyaya gelen ve "en yaşlı erkek" unvanına sahip olan Tinniswood, kendisi kadar…

15 dakika ago
  • Makale

Hukuk Sistemi, Değer ve Geleneklere Aykırı Olmamalı

Hukuk, toplum hayatını düzenleyen bir sistem olarak kabul edilmektedir. Burada hukukun toplum hayatına ve bu…

45 dakika ago
  • Gündem

ERDOĞAN’IN  BİR EKSİKLİĞİ DE SPORA İLGİSİ Mİ?

Muhterem Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan İmam Hatip Lisesi mezunudur. Kendisi İmam hatip mezunlarının en iyi…

45 dakika ago
  • Makale

GAZZE BENDEDİR, BEN GAZZEYİM…

Gazze’ye kadar “ nasıl olsa biz Müslümanız diyor ve kelimeyi tevhidi dilden düşürmüyorduk. Oysa çok…

1 saat ago
  • Makale

ALIN TERİ

Kim bakar emeğe, alın terine Gün gelir kenara atarlar seni Koyarlar vasıfsız şahsı yerine Kıytırık…

1 gün ago