islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5032
EURO
34,9839
ALTIN
2.430,21
BIST
9.802,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

“ORUÇ TUTUNUZ SIHHAT BULUNUZ”

“ORUÇ TUTUNUZ SIHHAT BULUNUZ”
28 Mart 2023 12:57
A+
A-

Oruç ibadetinin muhteşemliği ve mucizevi yanını görebilmek için İslam penceresinden ve Müslümanca bakmamız gerekiyor.

Hiç şüphesiz yüce rabbimiz, en güzel şekilde yarattığı insanı oruç ibadetine bağımlı ve muhtaç kılmıştır.

Diğer bir deyişle Allah’ın rızasını umarak tuttuğumuz oruçların insan vücuduna olan faydası, bu ibadetin mucizevi yanını mükemmel bir şekilde ortaya koymaktadır.

Bütün ibadetlerimizin, bilebildiğimiz kadarıyla bize olan faydaları ve hikmetleri, “Kur’an’ın bizler için şifa olduğunun” en büyük göstergesidir. Yüce rabbimiz İsra Suresi’nin  82. Ayetinde şöyle buyuruyor:

Biz Kur’an’dan öyle bir şey indiriyoruz ki, o müminler için bir şifa, bir rahmettir; zalimlerin ise sadece ziyanını arttırır.”

Allah Teala, nasıl ki Müslümanların akıl ve fizyolojik sağlığını korumak için içki ve uyuşturucu maddeleri haram kıldıysa, Oruç ibadetiyle de bizlere sağlıklı bir yaşamı emir ve tavsiye etmiştir.

Peygamberimizin (sav)  15 Asır önce “Oruç tutunuz sıhhat bulunuz” hadisi şerifinin altında yatan gerçekleri, günümüz tıp adamları tek tek açıklıyor ve oruç ibadetinin sağlık açısında mucizevi yanına dikkat çekiyorlar.

Biz Müslümanlar oruçlarımızı, elbette ki yüce rabbimizin rızasını kazanabilmek için tutuyoruz. Sağlık açısından oruç ibadetinin mucizevi yanını görmek ise bizleri şaşırtmıyor, sadece şükrümüzü arttırıyor. Elhamdülillah!

ORUÇ İBADETİNİN SAĞLIĞIMIZA ETKİLERİ

Öncelikle oruç ibadetinin sağlıklı bir yaşam için olmazsa olmaz olduğunu dile getirmekte fayda vardır.

Bugün çağımız insanının yaşadığı sağlık problemlerinin başlıca sebebi, insanın çok yemesi ve sağlıksız beslenmesinden kaynaklanmaktadır.

Mesela diyabet hastalarından tutun, mide, tansiyon, kalp damar, obezite, kolesterol ve diğer  hastalıkların temelinde, dengesiz beslenme ve insanın homini gırtlak yemesi ve tüketmesi gelir.

Bu sebeple oruç ibadeti, on bir ay yemek yemekten yorulan midelerimizin dinlenmesi, vücudumuzun bir nevi bakıma alınması demektir.

Vücudumuzda ki toksinlerin atılması ise, ilaca bile gerek kalmadan oruç sayesinde gerçekleşmektedir.

Günümüzün en büyük şikâyet konusu ise obezitedir. Oysa doktora gidip zayıflamaya çalışan insanlara doktorların verdiği diyet tarifleri oruç ibadeti ile de taçlandırılmış olsa, çağımızın bu hasatlığının minimize olacağı bir gerçektir,

Şunu unutmayalım ki, Oruç ibadetimize başladığımız  ilk günden itibaren vücudumuz 11 ay boyunca kaybettiği dengeyi bulmaya başlıyor.

NASIL MI?

Sahurdan tam sekiz saat sonra vücudumuz son aldığı besinleri de sindiriyor ve ihtiyaç duyduğu enerjiyi karşılamak için adeta yedek depolarına, Karaciğer ve kaslarda ki glikoza yöneliyor.

Her bakımdan vücudumuzun oruç ibadeti sayesinde gereksinim duyarak yedek depolara yönelmesi, yağların yakılarak kilo verilmesine, kolesterol seviyesinin düşmesine ve diyabet riskinin de azalmasına neden oluyor.

Tüm bunlar olurken de vücudumuz, kendi metabolizması içinde o muhteşem dengeyi kuruyor ve insanın sağlıklı yaşamasına vesile oluyor.

Bu sebeple olacak ki Peygamberimiz (sav) ; oruç tutunuz sıhhat bulunuz buyurarak, bu güzel ibadetin sağlık yönüne dikkatlerimizi çekmiştir.

Bu kısa yazımızda, mucizevi bir ibadet olan Oruç ibadetinin sağlık açısından faydalarının hepsine değinemeyeceğimiz bir gerçek. Zaten alanımız da değil…

Meraklıları bu konuyu rahatlıkla araştırabilir ve muhteşem ibadet olan orucun güzelliklerini yaşayabilir.

Şaban DOĞAN

ANAHTAR KELİMELER: ORUÇ  

 

 

 

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.