islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4753
EURO
34,9656
ALTIN
2.436,39
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Orucumuzu ne ile açmalıyız? Hurma ile mi zeytinle mi?

Orucumuzu ne ile açmalıyız? Hurma ile mi zeytinle mi?

Oruç, yüce dinimizin yüklediği temel ibadetlerimizdendir.

Yüce Rabbimiz İslâm dinini kolaylık ilkesi üzerine oturtmuştur. Bu sebeple iftar, soframızda bulunan herhangi bir yiyecekle açılabilir. Bu konuda hiçbir bağlayıcı hüküm yoktur. Ancak bir tercih yapılmak isteniyorsa su, hurma, süt ve zeytin tercih edilebilir. Çünkü bu maddeler Kur’an-ı Kerim’de adı geçen nimetlerdir. (En’âm 99; Nahl 66;Tîn 2)

Hurma veya Su İle Açma

Aziz Peygamberimizin hayatında daha çok su ve hurmayı görüyoruz. Allah şanını artırsın o, iftarın hurma ve su ile açılmasın tavsiye buyururlar, kendileri de mevsimine göre taze veya normal hurma ve su ile iftarını açarlardı. Kışın hurma ile yazın da su ile iftarlarını açtıkları da olurdu. İftarlarını açtıktan sonra da akşam namazlarını kılarlardı. (M.Zevâid 2/155; Tirmizi, Savm 10)

Hurma Medine toplumunda çokça yetiştirilen yaygın bir üründü. Tercih edilmesinin bir sebebi de bu olsa gerektir. Ancak bunun anlamı iftarın zeytinle de açılamayacağı değildir. Peygamberimizin Zeytinle iftar açtığını araştırmakla birlikte tespit edemedim.

Süt İle Açma

Peygamberimizin iftarlarını süt ile açtıkları da olurdu. (M.Zevâid 2/155) Süt ile iftar açılması ile ilgili dolaylı öğütleri de vardır. Peygamberimiz oruçlulara iftar açtırılmasının günahların affına vesile olacağını müjdelemesi üzerine sahâbiler “ Her birimiz oruçluya iftar açtıracak yiyecek bulamamaktadır,” diyerek sızlanırlar.

-Salât üzerine olsun- O da şöyle buyurdular:

Allah bu sevabı oruçluyu bir hurma ile, bir yudum su ile veya süt ile iftar ettirene de verir.” (Hayâtü’s-Sahabe 3/89 )

*** Ülkemize idhal edilen hurmaların bir kısmının genleriyle oynanmış ve faydaları azaltılmış olabilir. Bu özel duruma ilişkin bir değerlendirme ile kimyasal işlemden geçmemiş zeytin de tercih edilebilir. Su ile de yetinilebilir.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.