Osmanlı islâm âliminin torunları Türkiye’de

Osmanlı döneminde Sultan Abdülaziz Han tarafından Güney Afrika’ya gönderilen İslâm âlimi Ebubekir Efendi’nin torunları dedelerinin memleketi olan Erzurum’u ziyaret ediyor.

Sultan Abdülaziz Handöneminde Güney Afrika’da yaşayan Müslümanlar arasındaki ihtilafları çözmek ve onlara İslâmî ilimleri öğretmek maksadıyla vazifelendirilen Ebubekir Efendi‘nin bugün hala Cape Town’da yaşayan torunları Washila Muhammedve eşi Gamat Allie Muhammed, uzun yıllar geçmesine rağmen dedelerinin yaşadığı toprakları görme umuduyla Türkiye’ye geldi.

Yaşadığı şehir Erzurum’dan Afrika’ya yola çıkan ve yaklaşık 17 yıl burada görev yaptıktan sonra Cape Town’da vefat eden Ebubekir Efendi’nin torunu Washila Muhammed, “Erzurum’a gitmek bizim için oldukça karışık duyguları barındırıyor. Çok mutluyuz fakat aynı zamanda oldukça hüzünlüyüz çünkü Erzurum, Ebubekir Efendi‘nin daha önce yaşadığı topraklar. Biz daha önce Erzurum hakkında çok şey duyduk, Erzurum ve Türkiye’nin hikayeleriyle büyüdük.” ifadelerini kullandı.

Eşi ve kendisinin trenle, Güney Afrika’da ikamet eden diğer akrabalarının da İstanbul’dan uçakla Erzurum’a geleceklerini ve burada 3 gün kalacaklarını anlatan Muhammed, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmenile görüşeceklerini de kaydetti. Eşi Gamat Allie Muhammedde “Cape Town halkı, bugün bile Ebubekir Efendi‘nin torunlarından birini yolda görür görmez’Efendi’ diye seslenir. Osmanlı torunu olduğu hemen fark edilir.” dedi.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Recent Posts

  • Makale

Gazze Konusunda “Duygu Ötesi Yaşayan İnsanlar”

Prf.Dr. Erol Göka ‘’İDE'de(İslam Düşünce Enstitüsü)" yapılan oturumda dünyada şahit oldukları binlerce zulme karşı, duyarsız…

32 dakika ago
  • Gündem

Sait Çamlıca: Teknolojiyi Akıllıca ve Müslümanca Kullanın!

Eğitimci Yazar Sait Çamlıca Çekmeköy Şehit Ömer Halisdemir Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileriyle ‘Teknoloji…

53 dakika ago
  • VİDEOLAR

FETVA İSTE

SORU: İslam ülkelerinin her hangi birinde kesilmek üzere vekalet verilebilir mi? Cevap: Kurban ibadetiyle ilgili âyetlerde…

2 saat ago
  • Gündem

İSRAF, ALLAH’A İSYAN VE İNSANLARA ZULÜMDÜR IV

“Kibre kapılmadan, israfa düşmeden yiyin, için, giyinin, yardım edin” Ev Tefrişi, Konuşma, Ömür ve Kamu…

2 saat ago
  • Gündem

IMF, Suudi Arabistan’da Riyad Ofisini Açıyor

Ekonomik çeşitliliği ve uluslararası iş birliğini artırmayı amaçlayan bir adım olarak IMF , Suudi başkentinde…

3 saat ago
  • Makale

ÖĞÜDE İHTİYAÇ DUYMAK YA DA DUYMAMAK

Günümüzde bazı  kişilerin,  özellikle de  hedonizmin etkisinde kalan  ve bu nedenle de    kurallara ve özellikle…

3 saat ago