islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5997
EURO
34,7830
ALTIN
2.495,81
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Özel teşebbüs uzayda

Özel teşebbüs uzayda

Çok sayıda ülkenin uzay ajanslarının yan ısıra özel teşebbüs firmaları da göklerdeki zenginlikler ve stratejik noktaları ele geçirmek için birbiriyle çekişiyor

Burhanettin Akbora

Elon Musk’ın SpaceX şirketine ait roketler bu hafta ikinci kez Amerikan devleti adına dünya yörüngesindeki Uluslararası Uzay İstasyonuna adam gönderdi. Uzun zamandır kendi Uzay Mekikleri kullanılmadığından fırlatmalar için Rusların Kazakistan’daki Baykonur üssünden attığı roketlere muhtaç kalan NASA’yı, yakında dünyanın ikinci zengini olacak Güney Afrika’lı girişimci kurtardı.

Musk Mars’a bir şehir kurma projesini yakınlarda paylaşırken başka iki süper milyarder girişimci de arkadan geliyor. Jeff Bezos ticari uzay uçuşları, Richard Branson da turistik uçuşlar planlamakta. Diğer yandan bir başka özel şirket, bir İsrail projesi yıl içinde yolladığı kapsülü Ay yüzeyine sert biçimde çakıldı.

Uzaya giderek artan özel teşebbüsün yanısıra kamu projeleri de devam ediyor. Amerika, Rusya, Çin, Hindistan, Avrupa Birliği, Japonya düzenli olarak yörüngeye roket yollamakta.

Müslüman ülkeler de buna katılmaya çalışıyor. İran çok sayıda başarısız denemeden sonra bu yıl yörüngeye bir askeri uydu yolladı. Birleşik Arap Emirlikleri de Japonlarla ortak bir projede uzaya araç yolladı. Türkiye de TUSAŞ vasıtasıyla yarışa katılmaya hazırlanıyor.

Uzay’a bilimsel araştırma, askeri, haberleşme, turizm, keşif amaçlarıyla gidilebileceği gibi madencilik amaçlarıyla da gidilmesi yakın. Mineral zengin göktaşlarına ve kuyruklu yıldızlarda yapılan son yıllardaki öncü çalışmaların sonucunda bunlardan kıymetli madenler toplamanın mümkün olduğu ortaya çıktı.

Ülkeler, fikirler ve inançlar arasındaki rekabet uzaya da yayılıyor. Batılı ülkeler özellikle de Avrupa ülkelerinin ve Amerikan kuruluşlarının arasındaki işbirliğini Müslüman ülkeler Türkiye, İran, Endonezya, Pakistan, Malezya da ortaklık yaparak yakalamalıdır. Bu, olanak dahlindedir.

Burhanettin Akbora

ETİKETLER: Spacex
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.