islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

Pakistan Diyaneti Hindu Tapınağına İzin Verdi

Pakistan Diyaneti Hindu Tapınağına İzin Verdi

Mirat Haber Ajansı

Hükümete dini konularda tavsiyelerde bulunan Pakistan’ın devlet din adamları konseyi, azınlık Hindular için yeni bir tapınak inşa edilmesine onay verdi ve İslam hukukunun azınlıklara ibadet yeri sağladığına hükmetti. Aynı zamanda parlamento üyesi olan tanınmış bir Hindu lider olan Lal Malhi, geçen hafta alınan kararı alkışlamakla birlikte, konseyin hükümetin kamu fonlarını doğrudan özel ibadethanelerin inşasına harcamamasını da tavsiye ettiğini kaydetti.

Şu anda, İslamabad’da Hindular için bir tapınak yok. Başkentte çoğu Müslüman olmak üzere bir milyondan fazla nüfusun içinde 3.000 Hindu yaşıyor. İslami İdeoloji Konseyi yaptığı açıklamada Pakistan’daki Hinduların ölenlerin son ayinlerini yapmak için anayasal bir hakkı olduğunu söyledi. Konsey ayrıca, azınlık grubunun düğün ve dini etkinlikler düzenlemesi için toplum merkezleri inşa edilmesine izin verdi ve konseyin anayasal hakları olduğunu belirtti.

İslam İdeolojisi Konseyi’nin kararı, Başbakan İmran Han hükümetinin Haziran ayında başkent İslamabad’daki tapınak inşaatını aniden durdurmasının ardından geldi. İmran’ın kararı, tapınağın inşasını küfür olarak nitelendiren katı Müslümanların tehditlerinin sonucunda geldi. Bu Müslümanlardan bazıları tapınağın inşasını zorla durdurmaya çalışmakla tehdit ederek gerilimi artırdı. Başbakan, kamu parasının inşaat için kullanılıp kullanılamayacağına karar vermek için konseye döndü. Tapınağın inşası için 600.000 dolar söz verilmişti. İmran Han’ın konseyin kararı ışığında fonları sağlayıp sağlamayacağı hemen belli değildi. Ancak, konseyin kararı, paranın uygun gördüğü şekilde kullanılmak üzere Hindu topluluğuna dağıtılması olasılığını açık bıraktı. Azınlıklar için eşit haklar vaat eden Khan’ın tapınağın inşasına izin vermek için resmi bir emir çıkarması bekleniyor. Pakistan’da Müslümanlar ve Hindular genellikle barış içinde yaşıyorlar. Hindistan’ın İngiliz hükümeti tarafından bölündüğü 1947’de ülkedeki Hinduların çoğu günümüz Pakistan’ından Hindistan’a göç etmişti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.