islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

Patlamadan Sonra Lübnan’da Hükümet Yok

Patlamadan Sonra Lübnan’da Hükümet Yok

Mirat Haber Ajansı

Geçen hafta Beyrut limanında meydana gelen ölümcül patlamanın ardından aralarında üç hükümet bakanının da bulunduğu 11 Lübnanlı siyasetçinin istifası ardından en son başbakan da istifasını vermiş, böylelikle hükümet ortadan kalkmıştı. 2.750 ton amonyum nitratın neden olduğu patlamada sürekli artmasıyla 200’e yaklaşan sayıda kişi öldü, bunun kadar kayıp var, 6000’e yakın insan da yaralandı. Patlamadan önceki yangınla mücadele etmek için gönderilen on güçlü itfaiye ekibinin çoğu da dahil olmak üzere yüzlerce kişi hala kayıp kabul ediliyor. Patlamadan bu yana geçen günlerde binlerce kızgın Lübnanlı sokaklara döküldü. Protestocular hükümeti, patlamaya neden olan ihmal olduğunu söyledikleri için istifaya çağırdılar. Beyrut’un merkezinde öfke şiddet sahnelerine dönüştü.

Başbakan Hasan Diab hükümetine ilk darbeyi indiren Çevre Bakanı Damyanos Kattar ve Enformasyon Bakanı Manal Abdüssamed oldu. Başbakana yakın bir danışman olduğu bildirilen Kattar, istifa ederek siyasi sistemi “eski” olarak nitelendirdi ve politikacıların reform yapmak için “birçok fırsatı kaçırdığını” iddia etti. Bunun ardından Adalet Bakanı Marie-Claude Necm, istifasını sundu. Lübnan yasalarına göre, kabinenin üçte biri istifa ederse, hükümet seçimlerden önce geçici bir yönetim haline geliyor. Patlamaların ardından yedi milletvekili daha istifa ederken, daha fazla istifanın olması beklenmekte olduğundan bir iki bakanın daha istifasını beklemeden başbakan Hasan Diab kendiliğinden istifa etti.  İstifa dalgası, Lübnan’ın eski Ürdün büyükelçisi Tracy Şamun’un geçen hafta televizyonda yayınlanan bir röportajda hükümetin bürokratik başarısızlıklarına artık tahammül edemeyeceğini iddia ederek elçi olarak görevinden istifa etmesinden sonra geldi. Şamun, diğer politikacıları da istifa etmeye çağırmıştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.