islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5468
EURO
34,8902
ALTIN
2.437,38
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C

Ramazan Geliyor

Ramazan Geliyor
18 Mart 2023 12:45
A+
A-

Ramazan, hilalin görülmesiyle başlar ve İslami ay takvimine göre belirlenir. Ramazan ayı için Mekke’de orucun ilk günü, yeni ayın görülmesine bağlı olarak muhtemelen 23 Mart Perşembe günü olacak. Ramazan, hilalin görülmesiyle başlayan İslami ay takvimine göre belirlenir. Suudi Arabistan ve diğer Müslüman çoğunluklu ülkeler, ayın başlangıcını belirlemek için ay gözlemcilerinin ifadelerine güveniyor.

Güneş battıktan sonra, ay gözlemcileri hilali aramak için batıya bakarlar.

Suudi Arabistan’da hilali görenlerin ifadeleri kayıt altına alınır ve Ramazan’ın ne zaman başlayacağına Yargı Yüksek Mahkemesi karar verir.

Birleşik Krallık Denizcilik Almanak Ofisi tarafından yürütülen ay gözlemcisi olan Crescent Moon Watch’a göre, Ramazan’ın 21 Mart’ta 17:23 GMT’de (Mekke saatiyle 20:23) başlaması bekleniyor.

22 Mart gecesi, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Batı Avrupa ve Amerika’nın birçok yerinde hilal çıplak gözle kolayca görülebilecek. Dolayısıyla bu ülkeler için ilk oruç gününün 23 Mart olması bekleniyor.

Afganistan, Bangladeş, Hindistan, İran, Pakistan ve Güney Afrika’da gökyüzü açıksa, hilal muhtemelen optik yardım olmadan görülebilecek. Endonezya ve Malezya büyük olasılıkla hilali görmek için optik yardıma ihtiyaç duyacaktır. Bu ülkeler için, eğer hilal görülüyorsa, Ramazan’ın ilk oruç günü de 23 Mart olacaktır. Aksi takdirde, ilk oruç 24 Mart olacaktır.

Kamerî aylar, her ayın 29. gecesi yeni ayın görülmesine bağlı olarak 29 ile 30 gün arasında sürer. Yeni ay görünmüyorsa, ay 30 gün sürer.

Müslümanlar, 1400 yıl önce Kuran’ın ilk ayetlerinin Hz. Muhammed’e Ramazan’da vahyedildiğine inanırlar.

Ay boyunca Müslümanlar, sabah namazından hemen önce, gün batımına kadar oruç tutarlar.

Oruç ibadeti, daha fazla takvaya ulaşmak için yemek yemekten, içmekten, sigara içmekten ve cinsel ilişkiden uzak durmayı gerektirir.

Oruç, Müslümanların şehadet getirmek, 5 vakit namaz kılmak, zekât vermek ve fiziksel ve mali açıdan uygunsa Mekke’ye Hac ziyareti ile birlikte İslam’ın beş şartından biridir.

Çoğunluğu Müslüman olan birçok ülkede çalışma saatleri azaltılır ve çoğu restoran oruç saatlerinde kapalıdır.

Çoğunluğu Müslüman olan çeşitli ulusların kendi ana dillerinde kişiselleştirilmiş selamlamaları vardır. “Ramazan Mübarek” ve “Hayırlı Ramazanlar” bu ayda kullanılan yaygın selamlamalardır.

Geçen yıl, dünya çapında oruç süresi günde 10 ila 20 saat arasında değişiyordu.

Ramazan ayının sonunda Müslümanlar Ramazan Bayramı’nı kutlarlar.

Yeni ayın görülmesine bağlı olarak bu yıl Ramazan Bayramı’nın 21 Nisan’a denk gelmesi bekleniyor.

Kaynak: https://www.aljazeera.com/news/2023/3/16/infographic-when-is-ramadan-2023

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.