islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5767
EURO
34,9899
ALTIN
2.462,54
BIST
9.892,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

RAPOR: Londra’nın Ankara’ya Uçak Resti Tutmadı

RAPOR: Londra’nın Ankara’ya Uçak Resti Tutmadı
24 Nisan 2020 12:50
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Türkiye Cumhuriyeti’nin geçen hafta içinde 250,000 maske ve çok sayıda diğer Korona önlem teçhizatını içeren bir uçak dolusu ücretsiz yardım sevkiyatını teslim alan İngiltere şimdi krizi yönetememesinin sorumluluğunu Ankara hükümetine yüklemiş durumda. İngilizler Türkiye’den 400.000 önlük satın aldıklarını ancak Cumhurbaşkanlığının bu sevkiyata izin vermediğini, bu nedenle de İngiltere’de sağlık sisteminin çökmekte olduğunu iddia ettiler.

İngiltere Türkiye’deki özel sektör üreticilerinden özel anlaşmalarla 400,000 önlük satın aldıklarını belirtse de maskeler, önlükler ve Korona virüs korunumu için gereken bütün tıbbi malzemelerin Türkiye içinde ve Türkiye dışında satışı ve birçok diğer ülke gibi yasaklanmıştı. İngilizler, bu kararın ardından gelmesine rağmen kendi satınalımlarına ayrıcalık yapılarak Türkiye’ye baskı sonucu bunları alacaklarını düşündüler. Baskı da Pazar günü başlatıldı.

İngiliz hükümeti Pazar günü gönderilmesi beklenen, Türkiye’den alacakları koruyucu ekipmanların sevkiyatının gecikmesine tepki göstererek, Türkiye’yi zorlamak amacıyla

malzemeleri almak üzere Kraliyet Hava Kuvetleri’ne ait nakliye uçakları ayırdı. Uçaklar, Türk üreticiler tarafından hazırlanan ve 400000 adet koruyucu önlüğü de içeren toplam 84 tonluk acil ihtiyaç duyulan tıbbi giysi ve malzemeyi almak için önce İngiliz Brize Norton havaalanında hazır bekletildi. Kabinedeki bakanlardan biri hükümetin, üç uçağın da pazartesi öğleden sonra Türkiye’den hareket etmesini umduklarını söyledi ancak İngiliz kaynakları Türk yetkililerin malzeme sevkiyatını henüz onaylamadığını itiraf etti.

Bütün malzemeleri taşıyamayacak olsa bile, süreci hızlandırmak için hava kuvvetlerine üç uçak yerine bir uçak gönderme emri verildi. Bunun ardından tek bir Airbus 400M Atlas askeri nakliye uçağı, 19 Nisan’da Londra’nın tek taraflı kararı sonucunda İngiliz Milli Sağlık Hizmetleri çalışanlarının ihtiyacı olan 400.000 adet koruyucu önlüğün teslim alınması için havalandı. Ancak hala Türk yetkililerden bu sevkiyata yönelik bir onay yoktu.

22 Nisan’da Airbus 400M Atlas askeri nakliye uçağı İstanbul’dan kalkarak Londra’ya indi ancak uçağın sadece %60 dolu olduğu, 84 tonluk siparişin de sadece 20 tonluk bölümünü taşıdığı bildirildi. Bu yükün içinde önlükler olsa da ısrar edilen 400.000 önlüğün sadece küçük bir bölümünü taşıdığı, Türkiye’nin gelen uçağı nezaketen boş döndürmemek ve Boris Johnson hükümetini zor duruma düşürmemek için yardım yaptığı ortaya çıkmakta.

İngiliz basını konuyla ilgili Türkiye tıbbi satış kısıtlama sorularını listeleyerek ülkesine katkı verdiğini düşünüyor. İtalya’dan sipariş verilen 200.000 maskenin 17 gün sonra ancak İtalyan Başbakanı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayıp rica ettiğinde sevkini, İspanyol hükümetinin Türkiye’yi solunum cihazı da içeren bir sevkiyatı geciktirmekle suçlamasını, Belçika Sağlık Bakanlığının 5 milyon adet maskenin teslimatının gecikmesi yüzünden Türkiye’yi suçlaması gibi maddeleri gündeme getiriyor.

İçişleri bakanı Süleyman Soylu, eğer tıbbi malzeme üretimi yapan firmalar, malzemeleri Sağlık Bakanlığı’na satmazlar bunları yabancı ülkelere satmaya devam ederler ve ülkeyi zorda bırakmaya devam ederlerse, fabrikalarına el koyacaklarını söyledi. Ankara bu ülkeler dışında Ermenistan, Libya, İsrail, Filistin ve Balkan ülkelerine de koruyucu tıbbi ekipmanı ücretsiz yardım olarak gönderdi.

İngiltere 1980’li yıllarda imalat sanayini hemen hemen kaldırıp bunları ucuz işçiliğin olduğu kendine yakın ülkelere sevk etti ve kendisi ileri finans ve fikri mülkiyet haklarına yöneldi, bu nedenle küresel sistem çalışmadığında kendi imalatı hemen her konuda yetersiz. Bir İngiliz hükümet yetkilisi tarafından bu hafta yapılan açıklamada Myanmar’dan 140.000 adet önlük geldiği bildirildi. İngiltere ile Rohingya Müslüman soykırımından yargılanan eski İngiliz sömürgesi Myanmar (Burma) arasında çok özel ilişkiler bulunuyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.