islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5843
EURO
34,9071
ALTIN
2.435,54
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
18°C

Rohingya Müslümanları Eğitim İçin Savaş Veriyor

Rohingya Müslümanları Eğitim İçin Savaş Veriyor
29 Şubat 2020 10:22
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Uluslararası Af Örgütü’ne göre, Budist Myanmar’ın ordusunun Ağustos 2017 saldırısından sonra 750.000’den fazla Rohingya Müslümanı Bangladeş’e geçti ve Bangladeş’teki toplam Rohingya mülteci sayısını 1,2 milyondan yukarı çıkardı. Rohingya çocuklarının çok azı 2017’den önce ilkokul gördü. Temel eğitimleri çoğunlukla medreselerde veya Kuran kurslarındaydı. Bunun ötesinde bir eğitim birçok Rohingya için Myanmar’da karşılaştıkları köklü ayrımcılık nedeniyle hayaldi.

Yaklaşık 40 yıldır, Rohingya Müslümanlarının Myanmar’da vatandaşlık hakkı reddedildi ve kamu hizmetlerinden alıkonuldular. Bu kısıtlamalar 1982’de onları vatansız hale getiren tartışmalı bir vatandaşlık yasasının çıkarılmasıyla bu etnik gruba uygulanan birçok zulümden biriydi. Bu nedenle, ebeveynlerin çoğu çocuklarının eğitimine para yatırmakla ilgilenmedi çünkü bu onlara hiçbir kapıyı açmamaktaydı. Ayrıca, Myanmar’da yüksek öğrenim görmek de bir Rohingya’nın hayatı için tehlikeli olabiliyordu. Topluluğun eğitimli üyeleri Rakhine’deki Budist soykırımcıların ana hedeflerdi.

Şu anda Myanmar’ın en büyük şehri Yangon’da bulunan Yangon Üniversitesi’nde sadece 45 Rohingya okuyor. Diğer iki öğrenci başka bir yerde bir tıp fakültesine kayıtlı. Ama Rohingya olarak çalışmıyorlar. Kabul etmeden önce Rohingya’yı yabancı misafir olarak işaretleyen özel kimlik kartı almak zorundaydılar. Rohingya kimliğini reddetmek, yüksek öğrenim görme fırsatını değerlendirmenin tek yoluydu.

Bu toplam 47 öğrenciden 30’u, son Uluslararası Adalet Divanı’nda Myanmar’a yönelik davalar da dahil olmak üzere, artan uluslararası baskı nedeniyle kabul edildi. Hala Myanmar’da yaşayan yaklaşık 600.000 Rohingya kaldı ve bunların 140.000’i hükümet tarafından işletilen ölüm kamplarında. Bu kamplarda yaşayanların herhangi bir eğitim fırsatına erişimi bulunmuyor.

Bu yıl Ocak ayında, Bangladeş hükümeti, mülteci kamplarındaki Rohingya çocukları için ilköğretim engelini kaldırdı. Hareket, uluslararası toplum ve hak aktivistleri tarafından lumlu olarak nitelendirildi, ancak mülteci kamplarındaki altyapı, finansman ve insan dışı yaşam koşullarının eksikliğini telafi etmek için Bangladeş fazla bir etkinlik yapmadı.

Bangladeş’teki 1,2 milyon Rohingya mültecinin ülkesine geri gönderilmesi onlarca yıl alabilir. Uzmanlar bu gibi durumlarda, dünya bu topluluğu temel öğrenim hakkından mahrum bırakamayacağını, uluslararası üniversitelerin Rohingya öğrencilerine daha fazla burs verebileceğini ama bunun sonucunda Rohingya Müslümanlarına Batı tarafından aşırılık, terörizm, zararlı ideolojiler ve Batı hayranlığı aşılanmaması gerektiğine dikkat çekmekte.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.