islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3769
EURO
34,9712
ALTIN
2.325,70
BIST
9.060,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Ruhani’den Yemen açıklaması: Saldırganlar pişman olacak

Ruhani’den Yemen açıklaması: Saldırganlar pişman olacak
5 Aralık 2017 09:50
A+
A-

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun Husi milislerinin kontrolündeki Yemen’in başkenti Sana’ya yönelik şiddetli hava saldırıları sürerken İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’den sert bir açıklama geldi. Ruhani, Yemen halkının saldırganları’pişman edeceğini’ söyledi.

Ruhani televizyondan yayımlanan konuşmasında “Yemen halkı, saldırganların eylemlerinden pişman olmasını sağlayacak” diye konuştu.

İran Cumhurbaşkanı’nın açıklamaları Yemen’in devrik lideri Ali Abdullah Salih’in İran destekli Husi milislerince öldürülmesinden bir gün sonra geldi.

Başkent Sana’ya yönelik Suudi Arabistan öncülüğündeki saldırılar Salih’in ölmesinin ardından artmış durumda.

Salih, daha önce Husilerle iş birliğine gitmiş ancak daha sonra Suudi Arabistan ile anlaşarak Husiler’e karşı tavır almıştı.

Husiler ve Salih’e bağlı güçler arasında çatışmalar da yaşanmıştı.

‘BAZI İSLAM ÜLKELERİ UTANMAZCA SİYONİST REJİMLE YAKINLIĞINI ORTAYA SERDİ’

Konuşmasında ayrıca “Bazı İslam ülkeleri utanmazca siyonist rejimle (İsrail) yakınlığını ortaya serdi” diyen Ruhani “Eğer bu ülkeler geçtiğimiz yıllarda bölgedeki İslam düşmanları ile gizlice işbirliği yaptıysa, görüşme ve etkileşimde bulunduysa en azından bunu kamuoyu önünde inkar etmeli. Bu ilişkiler çirkin, sinsi, tiksindiricidir. Dünyadaki Müslümanların bu sinsi planın başarılı sonuç vermesine izin vermeyeceğinden şüphem yok” dedi.
Geçen ay İsrail Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot ülkesinin ve Suudi Arabistan’ın’İran’ın Ortadoğu’daki en büyük tehlike olduğu konusunda tamamen mutabık olduklarını’ söylemişti.

Eisenkot ayrıca İsrail’in’İran’a karşı ılımlı Arap ülkeleri ile istihbarat paylaşmaya hazır olduğunu’ belirtmişti.

CAFERİ: HUSİLER’E KARŞI DOĞUMDA ÖLEN BİR DARBEYE ŞAHİT OLDUK

İran Devrim Muhafızları Komutanı Muhammed Ali Caferi  de Salih’in Husiler’e’darbe yapmaya çalıştığı’ için öldürüldüğünü savundu.

Sputnik’in Fars haber ajansına dayandırdığı habere göre, göre Caferi “Hain Suudiler, ABD’nin emri ile İsrail’le birlikte çalışarak, bölgede güvensizlik yaratmaya çalışıyor. Husiler’e karşı doğumda ölen bir darbe girişimine şahit olduk” dedi.

Tahran Husiler’e doğrudan askeri yardımda bulunmadığını söylüyor. Birleşmiş Milletler’in bir raporunda ise Husiler’in geçen ay Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a attığı balistik füzenin İran’da tasarlandığı ve yapıldığı öne sürülmüştü.

SALİH’İN OĞLU İNTİKAM ÇAĞRISI YAPTI

Diğer taraftan Salih’in oğlu Ahmed Ali Salih babasının Husiler tarafından öldürülmesinden sonra Suudi Arabistan merkezli El Ekberiye televizyonuna açıklama yaparak’intikam çağrısında’ bulundu.

Salih “Son Husi Yemen’den atılana kadar savaşı ben yöneteceğim. Babamın kanı İran’ın kulaklarınında cehennem gibi yankılanacak” dedi.

Oğul Salih ayrıca babasının destekçilerine’Yemen’i Husiler’den geri alma’ çağrısı da yaptı.

Ülkesinin eski’Cumhuriyet Muhafızları Komutanı’ olan Salih’in çağrısının etkili olup olmayacağı netlik kazanmadı.

Dün ayrıca Batı ülkelerinin Yemen’in meşru devlet başkanı olarak tanıdığı Abdurabbu Mansur el-Hadi de Yemenliler’e Husiler’e karşı birleşme çağrısı yapmıştı.

Güney ve Kuzey Yemen’i 1994’teki savaşın ardından birleştiren Salih ülkenin güneyinde sevilmeyen bir figürdü. Ancak ülkenin kuzeyinde hala birçok Salih destekçisinin olabileceği belirtiliyor.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.